Archief 2015

Fanergize your enterprise logo   

Bezoek het congres fan-ergize your enterprise op 13 januari 2016!

11 december 2015

Het gaat weer beter in Nederland! Het consumentenvertrouwen neemt toe en dus ook de besteding in de horeca. Dat betekent méér mensen aan het werk, maar ook minder mensen om uit te kiezen. Want vraag, creëert schaarste... Natuurlijk is het zo dat de juiste mensen het verschil maken in de mooiste branche van Nederland! Zijn je eigen mensen Fan, dan maken ze Fans van de gasten, met duurzaam rendement als gevolg. Maar hoe zorg je dat jouw medewerkers Fan zijn? En hoe zit het met de maakbaarheid?

 Lees meer...

     
Logo Beste Leerbedrijf Horeca  

Genomineerden Beste Leerbedrijf Horeca 2015 bekend

3 november 2015

De kanshebbers voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2015 zijn bekend! In totaal dingen ruim 100 leerbedrijven mee naar deze titel. Hun namen zijn gepubliceerd op de website www.besteleerbedrijfhoreca.nlDe Verkiezing Beste Leerbedrijf Horeca wordt dit jaar voor het eerst georganiseerd door SVH. SVH wil de verkiezing verder uitbouwen en leermeesters en leerbedrijven een podium bieden om hun belangrijke en onmisbare werk aan de branche te tonen. Lees meer...

     
   

Een nieuwe meestertitel in de horeca?

7 oktober 2015

SVH en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zijn gezamenlijk een onderzoek gestart naar de haalbaarheid én wenselijkheid van een nieuwe meestertitel in de horeca: SVH Meester Horecaondernemer. Naast de vijf ambachtelijke meestertitels die de branche al jaren kent (SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer, SVH Wijnmeester, SVH Meesterschenker en SVH Meesterijsbereider) willen KHN en SVH onderzoeken of er vraag is naar een nieuwe titel. In deze nieuwe meestertitel moet de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ondernemersvaardigheden in de horeca geborgd zijn. Lees meer...

     
 SVH partner Bocuse d’Or  

SVH ondersteunt Bocuse d’Or als partner

22 september 2015

Op 21 september 2015 is SVH gepresenteerd als nieuwe partner van Bocuse d’Or Nederland. In de Partnerlounge van Bocuse d’Or Nederland op Gastvrij Rotterdam hebben Jonnie Boer (De Librije ***, Zwolle), voorzitter van de Stichting Bocuse d’Or Nederland, en Ricardo Eshuis, directeur van SVH, de samenwerking officieel bezegeld. Lees meer...

     
 Fan-ergize Your Enterprise    

SVH en Foodstep bundelen krachten

21 september 2015

SVH en Foodstep hebben hun krachten gebundeld voor Fan-ergize your Enterprise. Met een onderzoek, congres en trendreport zetten zij zich in voor een betere Nederlandse horeca. Horecamedewerkers kunnen t/m 9 oktober meedoen aan het onderzoek. Ondernemers kunnen de scan ook laten afnemen in hun bedrijf. Lees meer…

     
 Ricardo Eshuis op Radio1 bij De Nieuws BV    

Ricardo Eshuis over het tekort aan koks in Nederland op Radio1

2 september 2015

Dinsdag 1 september was Ricardo Eshuis te gast in de uitzending bij De Nieuws BV op Radio1. Aanleiding was de berichtgeving over het groeind tekort aan koks in Nederland. Eric en Willemijn praten erover met Ricardo Eshuis, directeur SVH, viskenner en kok Bart van Olphen en sterrenchef Niven Kunz

Klik hier om het fragment terug te kijken.

     
Cesuur Sociale Hygiëne verhoogd   Cesuur Sociale Hygiëne verhoogd

1 september 2015

Met ingang van 1 september 2015 is de cesuur voor de examens Sociale Hygiëne verhoogd. De cesuur is de zak/slaaggrens van een examen. Examenkandidaten moeten voortaan minimaal 29 examenvragen juist beantwoorden om het examen Sociale Hygiëne te behalen. Het besluit om de cesuur te verhogen is genomen door de Landelijke Examencommissie (LEC), in nauw overleg met het Ministerie van VWS. Lees meer…

     
Meesterproef Bert Waninge    

Bert Waninge geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider

26 augustus 2015

Op maandag 24 augustus is Bert Waninge (1973), Hoofdijsbereider bij IJssalon Van der Poel in Hengelo, geslaagd voor de Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Het was drie jaar geleden dat voor het laatst een Meesterproef SVH Meesterijsbereider werd afgelegd. De commissie kijkt terug op een mooie proef waaruit wederom bleek dat Bert Waninge een echte vakman is. "De opdracht die de commissie Waninge gaf was zeker niet makkelijk, maar Bert heeft hem erg goed en creatief uitgevoerd.” Lees meer...

     
Leermeester blijft   De leermeester blijft!

10 juli 2015

Ook nu SBB (Samenwerkingsorganisatie Bedrijfsleven Beroepsonderwijs) verantwoordelijk is voor de uitvoering van de erkenningsregeling van leerbedrijven, blijft voor de horeca een diploma verplicht om te kunnen fungeren als leermeester. Het profiel dat door Kenwerk werd ingezet is nagenoeg gelijk aan het profiel dat SBB gebruikt. Bedrijven die door Kenwerk erkend waren, blijven gewoon erkend. SVH blijft dus dé plek waar onze leermeesters hun examen kunnen afleggen. Lees meer…

     
Klasbak Trofee Said Maher en Marjolein Woerlee    Klasbak Trofee voor Said Maher en Marjolein Woerlee

3 juli 2015

SVH Meestergastheer Said Maher en Marjolein Woerlee ontvingen maandagavond op Landgoed de Holtweijde in Lattrop-Breklenkamp de Klasbak Trofee. Said Maher is samen met SVH Meesterkok Jelle Wagenaar eigenaar van restaurant het Seminar. Zijn vrouw Marjolein Woerlee zwaait de scepter in het nabijgelegen theehuis de Karmeliet. Zij hebben de prijs gewonnen omdat zij als bevlogen horeca-echtpaar een voorbeeld zijn voor de horecabranche. Met het jaarlijks uitreiken van de Klasbak Trofee willen Tour Culinair en SVH (Stichting Vakbekwaamheid Horeca) het grote belang van het overdragen van vakkennis in de horeca extra onder de aandacht brengen. Lees meer...

     
Inauguratie Casper Westerveld  

Casper Westerveld officieel geïnaugureerd als SVH Meestergastheer

1 juli 2015

Op dinsdag 30 juni is Casper Westerveld (1981) officieel geïnaugureerd als SVH Meestergastheer. Westerveld is Maître van Restaurant Vinkeles * (The Dylan Amsterdam).

Veel vaste gasten en diverse SVH Meesters woonden de inauguratie bij, evenals zijn zichtbaar trotse ouders. Op het zonovergoten terras zagen zij hoe collega en chef-kok Dennis Kuipers de versierselen uitreikte aan Westerveld. Kuipers, die sinds 2003 de titel SVH Meesterkok draagt, vertelde zich vereerd te voelen met deze taak en trots te zijn dat Vinkeles nu een van de tien restaurants in Nederland is waar twee SVH Meesters werkzaam zijn. Lees meer...

     
Meesterproef Robin Overdreef  

Robin Overdreef geslaagd voor Meesterproef SVH Wijnmeester

24 juni 2015

Op 23 juni jl. is Robin Overdreef, sommelier van Restaurant Joelia in Rotterdam, geslaagd voor de Meesterproef SVH Wijnmeester. Daarmee beschikt het in februari geopende restaurant over een tweede SVH Meestertitel, want chef-kok Mario Ridder is in het bezit van de titel SVH Meesterkok. De commissie kijkt terug op een schitterende proef waarbij de wijn-spijscombinatie van het 'Gouden gebak' (ganzenlever met truffel) met daarbij een 2008 Domaine Coche-Dury, Meursault Les Rougeots, Bourgogne het hoogtepunt van het Meesterlijk diner werd genoemd. “De wijn is groots, het gerecht is groots: alles is in harmonie'', aldus de commissie. Lees meer...

     
Lancering Game  

SVH lanceert game ‘Aan de slag in de horeca’

23 juni 2015

Op maandag 22 juni heeft SVH de nieuwe game ‘Aan de slag in de horeca’ gelanceerd. Op Strand Zuid in Amsterdam speelden SVH Meestergastheer Pasquinel Kolk en SVH Meesterschenker Fritz Harig het eerste level. Met deze gratis game wil SVH de vakbekwaamheid in de branche vergroten en zo bijdragen aan de tevredenheid van de gasten en een beter renderende horecabranche. Lees meer...

     
Stan Kerckhoffs SVH Meestergastheer  

Lovende woorden voor Stan Kerckhoffs tijdens inauguratie SVH Meestergastheer

21 mei 2015

Op dinsdag 19 mei is Stan Kerckhoffs officieel geïnaugureerd als SVH Meestergastheer. Kerckhoffs is maître en sommelier bij Latour * in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee.Stan Kerckhoffs SVH Meestergastheer Hij is de 41ste SVH Meestergastheer in Nederland. De officiële versierselen werden uitgereikt door SVH Meesterkok Margo Reuten en SVH Meestergastheer Petro Kools (Restaurant Da Vinci ** in Maasbracht). In hun toespraak omschreven zij Kerckhoffs als een gedreven, gepassioneerd gastheer. Lees meer...

     
Jarno Eggen Meesterproef SVH Meesterkok  

Jarno Eggen geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

19 mei 2015

Jarno Eggen, eigenaar en chef kok van Restaurant De Groene Lantaarn * in Zuidwolde, geslaagd voor de Meesterproef SVH Meesterkok. De keuken van Eggen werd door de commissie omschreven als een frisse, eigentijdse keuken met respect voor producten en met als inspiratie 'de boerderij'. Jarno Eggen Meesterproef SVH Meesterkok. Lees meer...

     
Horeca bedrijfsscan  

Horeca bedrijfsscan: Duurzame Inzetbaarheid (DI)

7 mei 2015

Duurzame Inzetbaarheid draagt bij aan het ondernemersresultaat, door optimalisatie van de employability van medewerkers, werkplezier en –satisfactie, flexibiliteit, ontwikkeling, gezondheid van de werknemer en werkzekerheid. Dit laatste al dan niet in de eigen onderneming. Lees meer...

     
SVH Planboek Uitgeverij  

SVH neemt activiteiten PlanBoek Uitgeverij over

23 april 2015

SVH heeft met ingang van 17 april 2015 de uitgeefactiviteiten overgenomen van PlanBoek Uitgeverij, een gespecialiseerde uitgeverij op het gebied van leermiddelen voor leidinggeven, management en ondernemen in de horeca. Dankzij deze overname kan SVH op korte termijn voldoen aan de groeiende behoefte aan nieuwe examens en leermiddelen voor managementopleidingen voor ondernemers, managers en leidinggevenden. Lees meer...

     
Casper Westerveld Meesterproef  

Casper Westerveld geslaagd voor Meesterproef SVH Meestergastheer

22 april 2015

Op 21 april is Casper Westerveld, Maître van Restaurant Vinkeles * (The Dylan Amsterdam), geslaagd voor de Meesterproef SVH Meestergastheer. Westerveld wordt binnenkort geïnaugureerd als 42ste SVH Meestergastheer. Restaurant Vinkeles beschikt dan met SVH Meesterkok Dennis Kuipers over twee SVH Meesters. Lees meer...

     
Stan Kerckhoffs Meesterproef SVH Meestergastheer  

Stan Kerckhoffs legt Meesterproef SVH Meestergastheer succesvol af

25 maart 2015

Op dinsdag 24 maart is Stan Kerckhoffs (1978) geslaagd voor de Meesterproef SVH Meestergastheer. Kerckhoffs is maître en sommelier bij Latour * in het Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee. Met name de wijn-spijs combinatie van gegrilde zeetong en gebrande carabineros garnaal geserveerd met Pinot Blanc K. Angerer Kamptal (2012) uit Oostenrijk viel in de smaak. De commissie beschreef de medewerkers van zijn brigade als hartelijk en professioneel, en de sfeer als aangenaam. Kerckhoffs geeft zijn mensen veel ruimte, maar ziet alles en stuurt ze goed aan. Lees meer...

     
Soenil Bahadoer geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok  

Soenil Bahadoer geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

23 maart 2015

Op 20 maart jl. is Soenil Bahadoer, patron cuisinier van restaurant De Lindehof ** in Nuenen, geslaagd voor de Meesterproef SVH Meesterkok. Daarmee heeft hij de hoogste graad van vakbekwaamheid in de horeca behaald. De commissie was erg te spreken over de eigen smaken en gerechten van Bahadoer, die een zeer herkenbare eigen signatuur heeft ontwikkeld. Het enthousiasme van de chef komt overal in terug, niet alleen op het bord, maar ook in het team. De medewerkers zijn er duidelijk trots op om voor hem in De Lindehof te mogen werken. Lees meer...

     
 

Pasquinel Kolk geïnaugureerd als SVH Meestergastheer

23 februari 2015

Pasquinel Kolk, gastheer van Ciel Bleu Restaurant in Amsterdam, is officieel geïnaugureerd als SVH Meestergastheer. Hij heeft daarmee de hoogste graad van vakbekwaamheid behaald in de Nederlandse horeca. Op zondag 22 februari werden de officiële versierselen aan hem uitgereikt door SVH Meestergastheer Peter Bruins van De Bokkedoorns **, van jongs af al een voorbeeld voor Kolk. Kolk werkt nauw samen met SVH Meesterkok Onno Kokmeijer en SVH Wijnmeester Noël Vanwittenbergh. Daarmee is Ciel Bleu het enige restaurant in Nederland waar drie SVH Meesters werkzaam zijn. Lees meer...

     
Erkenning Sociale hygiëne  

Duidelijkheid over erkenning diploma Sociale Hygiëne

11 februari 2015

De Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH 2.0) is op 10 februari 2015 door de Amsterdamse Rechtbank in het gelijk gesteld in een kort geding tegen CIHEX. SVH heeft het kort geding aangespannen omdat CIHEX in een persbericht stelde dat door hen afgegeven diploma's recht bieden op bijschrijving in het SVH Register Sociale Hygiëne. In haar uitspraak gebiedt de rechter CIHEX met onmiddellijke ingang te stoppen met het doen van uitlatingen waarin de suggestie wordt gewekt dat het CIHEX-diploma leidt tot bijschrijving in het SVH Register Sociale Hygiëne. Lees meer...

     
Leermeester  

Nog niets bekend over 'de nieuwe leermeester'

29 januari 2015

Er wordt in de branche veel gesproken over de nieuwe positie van leermeesters als Kenwerk straks opgaat in SBB.  Bestuur en directie van SBB moeten een besluit gaan nemen over de positie van de gecertificeerde praktijkopleider (de officiële benaming voor leermeester) binnen het bedrijfsleven. Afhankelijk van dat besluit, zal duidelijk worden wat de toekomst is van de gediplomeerde leermeester binnen de horeca. Lees meer...

     
Honderdste SVH Horeca Roadshow geboekt  

Honderdste SVH Horeca Roadshow geboekt

23 januari 2015

SVH heeft deze week de honderdste groep voor de SVH Horeca Roadshow mogen vastleggen. Eind oktober maakten we bekend dat de deze populaire roadshow voor VMBO-scholieren vanaf januari 2015 weer door Nederland zou gaan reizen. Nog geen drie maanden later kunnen we vaststellen dat de belangstelling vanuit scholen nog steeds enorm is. Lees meer... 

     
training Coach in de Aziatische keuken  

Training Coach in de Aziatische keuken

19 januari 2015

Het verkrijgen van werkvergunningen voor koks uit Azië is met de laatste wet- en regelgeving haast onmogelijk geworden voor de Aziatische horecaondernemers. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zorgt samen met opleidingspartners waaronder SVH voor een compleet aanbod aan erkende opleidingen. Het trainingsaanbod wordt nu uitbreid met een training Coach in de Aziatische keuken in samenwerking met Horeca Stichting Nederland en SVH. Aziatische koks leren hoe zij (Nederlands) personeel hun vakkennis kunnen overbrengen. Lees meer...

     
Stempels Beste leerbedrijf horeca 2014  

Stempels uitgeroepen tot Beste leerbedrijf horeca 2014

14 januari 2015

Op woensdag 14 januari 2015 is Stempels uitgeroepen tot Beste leerbedrijf horeca 2014.De winnaar is tijdens de Horecava in de RAI in Amsterdam bekendgemaakt. De andere genomineerden, Wilminktheater en Muziekcentrum in Enschede (foto linksonder) en Restaurant StrAnders in Buren (Ameland), werden ook beloond voor hun inspanningen. Zij ontvingen uit handen van Ricardo Eshuis, directeur van SVH, een cheque voor een gratis examen en opleiding voor SVH Leermeester en een dag meelopen met een SVH Meester. Lees meer...

     
Convenant Gilden  

Nieuw elan SVH Meestertitels: SVH en Gildencollectief tekenen convenant

12 januari 2015

Op maandag 12 januari is op de Horecava de unieke samenwerking bezegeld tussen SVH en verschillende toonaangevende beroepsgilden. Bij de uitreiking van de Gouden Koksmuts werd een convenant getekend. Een aantal gilden is verenigd in het nieuw opgerichte Gildencollectief: het Gilde van Nederlandse Meesterkoks, het Koksgilde en het Gastvrijheidsgilde. De IJstop, de vereniging van SVH Meesterijsbereiders, is mede-ondertekenaar van het convenant. Lees meer...