Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Nieuw! De e-learning Zoutbewust koken

5 apr. 2024

Zout is een belangrijk onderwerp binnen de horeca. De horeca is zich steeds meer bewust dat koken met minder zout ook lekker kan zijn en gezondheidsvoordelen voor de gasten kan opleveren. De Nierstichting en SVH hebben daarom samen een e-learning ontwikkeld voor de horeca: Zoutbewust koken.

Ricardo Eshuis, directeur van SVH: "Door bewust te kiezen voor pure smaken en andere kruiden en bereidingen willen we iedereen laten ervaren dat minder zout juist méér smaak oplevert. Of je nu een student bent of een zelfstandig werkend kok of onderdeel bent van een keukenteam. De e-learning bevat mooie weetjes en tips en tricks om zout te verlagen en zoutbewust te koken."

Ben je enthousiast en wil je meer weten over zoutbewust koken met nóg meer smaak? Doe dan de e-learning Zoutbewust koken. Toegang tot de e-learning is kosteloos en geheel vrijblijvend.Tips voor de horeca
Isabelle van Waesberge van de Nierstichting: "Zoutbewust koken hoeft niet moeilijk of minder smaakvol te zijn. Je kunt bij de bereiding van je producten en gerechten de toevoeging van zout reduceren." Hieronder een aantal tips van de Nierstichting:

 • Door te kiezen voor verse groente, vlees of vis eet je al snel minder zout dan wanneer je kiest voor bewerkte producten zoals groente uit blik of gerookte zalm.
   
 • Vervang zout door andere smaakmakers zoals: groene kruiden (o.a. basilicum, bieslook, dille, lavas, oregano, peterselie, rozemarijn), specerijen (o.a. kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper en cayennepeper), gember, ui, knoflook en mosterdzaad, pijnboompitten, sesamzaad en zonnebloempitten, azijn en wijn.
   
 • Voeg minder zout toe bij de bereiding. 20% van het zout wordt toegevoegd bij de bereiding. Zout is zout. Veel zoutproducten zoals zeezout, Himalayazout en Keltisch zout suggereren gezonder te zijn dan 'gewoon' keukenzout, maar dat is niet het geval. Al deze producten zijn even zout.
   
 • Fabrikanten zijn verplicht om op het etiket van hun voedingsmiddelen te vermelden hoeveel zout erin zit. Door etiketten van verschillende producten met elkaar te vergelijken zul je ontdekken dat het zoutgehalte in producten verschilt. Let wel op of de hoeveelheid zout staat vermeld per portie, of per 100 gram. Vergelijk dit met dezelfde gegevens op het andere product.
   
 • Zet het zoutvaatje niet standaard op tafel. In veel horeca gelegenheden staat het zoutvaatje standaard op tafel. Wanneer dit zoutvaatje niet standaard op tafel staat, maar wel beschikbaar is voor de gast als hij er naar vraagt wordt de drempel om zout te gebruiken verhoogd.
   
 • Smaakmakers van De Nierstichting. De afgelopen jaren heeft de Nierstichting de Restaurant Driedaagse georganiseerd. Tijdens deze week lieten chefs zien dat minder zout niet ten koste gaat van smaak. Belangrijk, omdat té zout eten slecht is voor je nieren. Met dit nieuwe initiatief ‘Smaakmakers’ wil de Nierstichting hun gedachtegoed het hele jaar door verspreiden. Door bewust te kiezen voor pure smaken, verse kruiden en specerijen, willen zij het gebruik van overtollig zout in de professionele keuken verminderen. Om deze boodschap te versterken, werkt Smaakmakers samen met prominente figuren zoals chef Adrian Zarzo, die andere chefs oproept om ook smaakmakers te worden. Meer weten? Kijk op www.samensmaakmaken.nl.

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.