Met het branche-erkende examen SVH Wijn 2 heb je voldoende kennis om professioneel met wijn te werken. Het examen SVH Wijn 3 gaat nog een stap verder. Dit is vooral gericht op zelfstandig werkend gastheren/-vrouwen en leidinggevenden bediening. Je leert onder andere nog meer wijngebieden kennen en om wijn-spijscombinaties te maken met gerechten op de kaart van het restaurant. Het examen SVH Vinoloog/Sommelier is het hoogste diploma dat je als vinoloog/sommelier kan halen. Je wordt nog breder opgeleid en het gaat verder dan alleen de wijnkennis die vereist wordt. De opleiding SVH Vinoloog/Sommelier besteedt veel aandacht aan het ontwikkelen en verfijnen van de zintuiglijke eigenschappen. 

Het is niet mogelijk om als particulier bij SVH het examen SVH Wijn 2, 3 of Vinoloog/Sommelier te doen. Om het diploma te halen, kun je bij een opleider een opleiding volgen, die wordt afgesloten met het examen SVH Wijn 2, 3 of Vinoloog/Sommelier. Ook kun je soms alleen examen doen. 

De examens bestaan uit zowel theorievragen als vragen waarbij je wijn moet proeven. Om aan deze examens te mogen deelnemen moet je minimaal 18 jaar zijn. Onder strikte voorwaarden kun je deelnemen aan het examen vanaf 16 jaar. Neem daarvoor contact op met SVH.