SVH biedt branche-erkende koffie-examens aan voor iedereen die professioneel met koffie aan de slag wil. Deze examens hebben als doel het vergroten van de vakbekwaamheid van medewerkers in de horeca en alle branches waarin koffie van belang is.

Het examen SVH Barista basis
Tijdens het examen SVH Barista basis wordt getoetst of je het gedrag en de vaardigheden laat zien die horen bij een beginnend barista. Je gaat onder andere de bonenmaler afstellen, een gebalanceerde espresso maken, de espresso beoordelen en omschrijven, gasten adviseren en een bestelling opnemen met verschillende soorten koffie bereidingen en deze vervolgens ook klaarmaken.

Het examen SVH Barista
Om het diploma SVH Barista te behalen, worden er 3 examens afgelegd: Barista Theorie, Barista Praktijk A en Barista Praktijk B. Er wordt getoetst of je het gedrag en de vaardigheden laat zien die horen bij een professionele barista. Onderdelen van het examen zijn: het afstellen van de bonenmaler van het espressoapparaat, verschillende soorten koffie bereiden, latte art figuren maken, espresso beoordelen en een gastenbezoek van begin tot eind doorlopen.

Het is niet mogelijk om als particulier bij SVH het examen SVH Barista (basis) te doen. Om het diploma te halen, kun je bij een (branche-erkende) opleider een opleiding volgen, die wordt afgesloten met het examen.