Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

PROVSO.WORKS sluit samenwerkingsovereenkomst met SVH: HACCP-certificaat voor PRO en VSO-leerlingen haalbaar

17 apr. 2024

Op 10 april ondertekenden SVH en PROVSO.WORKS een samenwerkingsovereenkomst. Aanleiding is de ontwikkeling van HACCP-lesstof in de WerkVerkenner, het online leer- en lesplatform van PROVSO.WORKS. Hiermee is het behalen van een HACCP-certificaat binnen handbereik voor leerlingen in het PRO- en VSO-onderwijs. 

HACCP is taai koekje voor leerlingen PROVSO
Directeur PROVSO.WORKS Annette van Waning: "Het behalen van het HACCP-certificaat voor leerlingen in het PRO en VSO is lastig omdat het gaat over veel verschillende onderwerpen en het een zogenoemd talig examen is. Door intensieve samenwerking tussen SVH en PROVSO.WORKS is het gelukt om de HACCP leer- en lesstof vorm te geven in drie praktijkbewijzen die samen het HACCP-certificaat vormen. De kennis van SVH – als ontwikkelaar van leermiddelen en examens – en de expertise vanuit het PRO en VSO-onderwijs komen samen in deze praktische HACCP-opleiding voor PRO en VSO-leerlingen."

Mijlpaal
Een mijlpaal voor leerlingen. Met een HACCP-certificaat op zak worden ze opgenomen in het diplomaregister van SVH. Hiermee hebben zij bewijs in handen dat zij de HACCP-systematiek beheersen. Dit vergroot hun kansen op de arbeidsmarkt. 

Waarom is HACCP belangrijk?
Ricardo Eshuis, directeur SVH benadrukt dat HACCP een belangrijk certificaat is als het gaat om hygiëne in de horeca. "Niemand wil Rob Geus van de Smaakpolitie of controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit op bezoek krijgen. Hygiëne op de werkvloer is van groot belang in de horeca. HACCP is een systematiek waarmee je kritische controlepunten op het gebied van voedselbereiding in kaart brengt. Dat stelt eisen aan medewerkers. Met een HACCP-certificaat heeft een medewerker een streepje voor omdat de uitvoering van de regels van de Hygiënecode geborgd is."

De WerkVerkenner
De HACCP leer- en lesstof is beschikbaar in de WerkVerkenner, een online leer- en lesplatfom dat PROVSO.WORKS heeft ontwikkeld. Aan de hand van aantrekkelijke filmpjes, interactieve lesstof en 3D-ervaringen wordt leerlingen de lesstof bijgebracht. Tijdens de bijeenkomst is een demonstratie gegeven van de WerkVerkenner en de mogelijkheden. 

Naast de HACCP les- en leerstof bevat de WerkVerkenner ook content over werknemersvaardigheden en 3D-sector oriëntaties (horeca en schoonmaak). Docenten horeca gebruiken de WerkVerkenner tijdens de lessen waardoor leerlingen zich stapsgewijs de HACCP-lesstof eigen maken. Wanneer leerlingen de lesstof voldoende beheersen neemt de Leermeester+ het examen af. 

Leermeester+
Tijdens de bijeenkomst zijn negen Leermeester+ diploma’s uitgereikt aan de PROVSO-horecadocenten die deze opleiding in de afgelopen maanden hebben gevolgd. Met deze opleiding zijn zij bevoegd om leerlingen te begeleiden in het HACCP-leerproces en SVH Praktijkbewijzen aan te vragen die leiden tot het certificaat 'HACCP voor meewerken in de hospitality'. 

Docent Muryelle Amattasin is een van de geslaagde Leermeesters+. "Het HACCP-certificaat is voor leerlingen een tastbaar bewijs van hun vaardigheden. Iets waar ze terecht trots op mogen zijn. De leerlingen vinden het fantastisch dat ze bij de HACCP-lessen in de WerkVerkenner hun telefoon mogen gebruiken. De 3D-filmpjes zijn kort en met veel humor, zodat de lesstof uitnodigt tot discussie en goed blijft hangen."

Linda Loeve is horeca docent en een ervaren Leermeester+. Zij gebruikt HACCP-lessen in de WerkVerkenner en is bevoegd om te examineren. Haar waardevolle tip aan de geslaagde Leermeesters+ luidt: "Leerlingen kunnen veel meer dan ze soms laten zien. Ze zijn slim en scherp. Vergeet dus niet aan te vinken wat ze al kunnen."

Over PROVSO.WORKS
PROVSO.WORKS is een sociale onderneming opgezet door zeven schoolbesturen betrokken bij praktijkonderwijs (PRO) en voortgezet speciaal onderwijs (VSO) in de arbeidsmarktregio Rotterdam Rijnmond. Om de stap van school naar werk mogelijk te maken realiseert en financiert PROVSO.WORKS samen met het onderwijs en werkgevers innovatieve projecten. Deze arbeidsmarktgerichte projecten voor leerlingen uit het PRO en VSO hebben als doel leerlingen en jongeren te laten uitstromen naar passende, bestendige, duurzame en leuke banen op de arbeidsmarkt. Meer weten: www.provso.works 

Op de foto I: Ricardo Eshuis - directeur SVH, Annette van Waning, directeur PROVSO.WORKS 
Op de foto II: Ricardo Eshuis - directeur SVH, Reinier Mostert - Onderwijskundige examens SVH en de geslaagden Leermeester+.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.