Opleiding 
Om het diploma te halen, kun je bij een SVH erkende opleider een opleiding volgen, die wordt afgesloten met het examen SVH Gastronomie. Na het succesvol doorlopen van de opleiding en het afronden van het examen ontvang je het SVH erkende diploma via de opleider. 

In de opleiding leer je om de smaakprofielen van dranken en gerechten te bepalen en deze met elkaar te combineren. Daarnaast leer je ook hoe je advies over drank en spijscombinaties gemotiveerd kunt overbrengen. 

Het examen 
Het examen SVH Gastronomie bestaat uit een theorie- en een organoleptisch/praktijk examen. Tijdens het organoleptisch/praktijkexamen ga je diverse (soorten) dranken en drank-spijscombinaties beoordelen. Wanneer je slaagt voor beide examens, ontvang je het SVH diploma Gastronomie. 

Bij het organoleptisch/praktijk examen moet je ook alcoholhoudende dranken als wijn en bier proeven. Om aan dit examen te mogen deelnemen moet je minimaal 18 jaar zijn. Onder strikte voorwaarden kun je deelnemen aan het examen vanaf 16 jaar. Neem daarvoor contact op met je opleider of SVH.