Het geheime ingrediënt dat ben jij.
Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.
Op woensdag 4 september is ons kantoor gesloten vanwege een bedrijfsactiviteit. Mail je vraag naar info@svh.nl of stel je vraag via de chat. Donderdag 5 september staan we weer voor je klaar. Excuses voor het ongemak.
De SVH meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen.
Welkom in de omgeving voor opleiders! Hier is het mogelijk om via de actie aan de rechterkant (project)examens te bestellen of als SVH Leermeester+ de SVH Praktijkbewijzen aan te vragen als je bent ingelogd én de juiste rechten hebt. Wil je ook (project)examens bestellen of SVH Praktijkbewijzen aanvragen? Neem dan contact met ons op.
SVH organiseert verschillende activiteiten voor de horecabranche.
De diplomapiramide SVH Gastheer/-vrouw laat zien uit welke niveaus en functies dit vakgebied is opgebouwd. Bij elk niveau hoort een competentieprofiel met daarbij behorende kennis en vaardigheden. De piramide geeft aan wat je op een bepaald niveau moet kunnen en kunnen verwachten en welk arbeidsmarktperspectief er is. Zo begint deze piramide bij de functie: Bedieningsassistent en kun je via Gastheer/-vrouw, Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw en Leidinggevende bediening klimmen naar Meestergezel en als hoogste graad van vakbekwaamheid: SVH Meestergastheer/-vrouw.
Zie hieronder een uitleg van de verschillende niveaus.
De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.
De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.
Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw richt je je op het verlenen van service binnen het bedrijf. Net als bij de functies Bedieningsassistent en gastheer/-vrouw ben je werkzaam in de bediening en dus het eerste aanspreekpunt voor de gasten.
Als leidinggevende in de bediening ben jij eindverantwoordelijk. Je bent ingesteld op het bereiken van commerciële effectiviteit. Je richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Ook stem je de producten en diensten af op relevante ontwikkelingen in de markt en koop je producten en diensten op verantwoorde wijze in. Bovendien ben je als leidinggevende bediening ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat je open staat voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en dit laat je tot uiting komen. Je beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en je kan luisteren om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden. Kortom: dienstverlening staat centraal.
Als gastronoom/sommelier werk je veelal in luxe restaurants en geef je adviezen aan gasten over het menu en bijpassende wijnen aan de hand van de wijnkaart. Je helpt daarbij de gasten in het maken van wijn-spijscombinaties en verleent hen de beste service. Wanneer jouw gasten een keuze hebben gemaakt serveer je het gerecht uit aan tafel, of je doet een tafelbereiding. Ervaringen van gasten en collega’s analyseer je en neem je mee om tot nieuwe inzichten te komen in de gastronomie en menuleer. Het is dan ook belangrijk dat je binnen jouw vak goed naar de wensen en behoeften van de gast luistert. Je werkt veelal zelfstandig en bent eindverantwoordelijk voor je werk en resultaten.
De diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meestergastheer/-vrouw. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meestergastheer/-vrouw, de opstap naar SVH Meestergastheer/-vrouw.
Bij het vak Bediening horen verschillende SVH Meestertitels: SVH Meestergastheer/-vrouw, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester.
Het geheime ingrediënt dat ben jij.