Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

SVH Gastheer/-vrouw

De diplomapiramide SVH Gastheer/-vrouw laat zien uit welke niveaus en functies dit vakgebied is opgebouwd. Bij elk niveau hoort een competentieprofiel met daarbij behorende kennis en vaardigheden. De piramide geeft aan wat je op een bepaald niveau moet kunnen en kunnen verwachten en welk arbeidsmarktperspectief er is. Zo begint deze piramide bij de functie: Bedieningsassistent en kun je via Gastheer/-vrouw, Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw en Leidinggevende bediening klimmen naar Meestergezel en als hoogste graad van vakbekwaamheid: SVH Meestergastheer/-vrouw. 

Zie hieronder een uitleg van de verschillende niveaus. 

Bedieningsassistent

De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.

Gastheer/-vrouw

De bediening is een van de belangrijkste vakken in de horeca. In de bediening ben je namelijk het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je luistert naar hun wensen, neemt hun bestellingen op, maakt deze klaar en serveert ze uit.

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Als zelfstandig werkend gastheer/-vrouw richt je je op het verlenen van service binnen het bedrijf. Net als bij de functies Bedieningsassistent en gastheer/-vrouw ben je werkzaam in de bediening en dus het eerste aanspreekpunt voor de gasten.

Leidinggevende bediening

Als leidinggevende in de bediening ben jij eindverantwoordelijk. Je bent ingesteld op het bereiken van commerciële effectiviteit. Je richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Ook stem je de producten en diensten af op relevante ontwikkelingen in de markt en koop je producten en diensten op verantwoorde wijze in. Bovendien ben je als leidinggevende bediening ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat je open staat voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en dit laat je tot uiting komen. Je beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en je kan luisteren om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden. Kortom: dienstverlening staat centraal.

Gastronoom/Sommelier

Als gastronoom/sommelier werk je veelal in luxe restaurants en geef je adviezen aan gasten over het menu en bijpassende wijnen aan de hand van de wijnkaart. Je helpt daarbij de gasten in het maken van wijn-spijscombinaties en verleent hen de beste service. Wanneer jouw gasten een keuze hebben gemaakt serveer je het gerecht uit aan tafel, of je doet een tafelbereiding. Ervaringen van gasten en collega’s analyseer je en neem je mee om tot nieuwe inzichten te komen in de gastronomie en menuleer. Het is dan ook belangrijk dat je binnen jouw vak goed naar de wensen en behoeften van de gast luistert. Je werkt veelal zelfstandig en bent eindverantwoordelijk voor je werk en resultaten.

Meestergezel

De diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meestergastheer/-vrouw. Er zit nu echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof gaan we overbruggen met de titel SVH Gezel Meestergastheer/-vrouw, de opstap naar SVH Meestergastheer/-vrouw. 

SVH Meesters

Bij het vak Bediening horen verschillende SVH Meestertitels: SVH Meestergastheer/-vrouw, SVH Meesterschenker en SVH Wijnmeester. 
 

Het geheime ingrediënt dat ben jij.