Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

SVH Kok

De diplomapiramide SVH Kok laat zien uit welke niveaus en functies dit vakgebied is opgebouwd. Bij elk niveau hoort een competentieprofiel met daarbij behorende kennis en vaardigheden. De piramide geeft aan wat je op een bepaald niveau moet kunnen en kunnen verwachten en welk arbeidsmarktperspectief er is. Zo begint deze piramide bij de functie: Keukenassistent en kun je via Kok, Zelfstandig werkend kok en Leidinggevende keuken klimmen naar Meestergezel en als hoogste graad van vakbekwaamheid: SVH Meesterkok. 

Zie hieronder een uitleg van de verschillende niveaus. 

Keukenassistent

In elke horecazaak heb je een keuken. Of je nu in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak komt, de arbeidsmarkt is altijd op zoek naar keukenpersoneel.

Kok

In elke horecazaak heb je een keuken. Of je nu in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak komt, overal zijn koks nodig.

Zelfstandig werkend kok

Als Zelfstandig werkend kok heb je, naast de uitvoerende werkzaamheden als kok, ook te bepalen wat er op de menukaart komt te staan. Natuurlijk is dit in overleg met je collega’s. Je hebt wel al wat ervaring, dus help je nieuw personeel of leerlingen met hun werkzaamheden juist uit te voeren. En de naam zegt het al: je werkt zelfstandig. Je plant zelf hoe en wanneer je de werkzaamheden uitvoert. Je begeleidt en bewaakt de rol van hulpkrachten. Daar ben je dan ook verantwoordelijk voor.

Leidinggevende keuken

Als leidinggevende in de keuken ben jij eindverantwoordelijk. Je bent ingesteld op het bereiken van commerciële effectiviteit. Je richt alle activiteiten op de gast en zijn belangen. Ook stem je de producten en diensten af op relevante ontwikkelingen in de markt en koop je producten en diensten op verantwoorde wijze in. Bovendien ben je als leidinggevende bediening ingesteld op interpersoonlijke effectiviteit. Dat betekent dat je open staat voor gevoelens, houding en motivatie van anderen en dit laat je tot uiting komen. Je beschikt over coachings- en aansturingsvaardigheden en je kan luisteren om (lerende) medewerkers op de werkvloer optimaal en persoonsgericht te kunnen begeleiden. Kortom: dienstverlening staat centraal.

Gespecialiseerd kok

Als Gespecialiseerd kok werk je in een keuken met meerdere afdelingen (parties), bijvoorbeeld de koude keuken of patisserie. Vaak werk je in luxe restaurants, waar je de bijzondere, creatieve of luxe gerechten bereidt. Je bent verantwoordelijk voor de inhoud van de menukaart en voor de inkoop van de ingrediënten. De kwaliteit van de gerechten die op de kaart staan worden door jou bewaakt. Je functioneert op hoog niveau, want alles moet voldoen aan de (hoge) verwachtingen van de gasten. Je geeft leiding aan de medewerkers binnen jouw partie en leerlingen of nieuwe medewerkers kunnen rekenen op jouw hulp. 

Meestergezel

De diplomapiramides gaan van laag naar hoog, met als hoogste graad van vakbekwaamheid de SVH Meestertitel, bijvoorbeeld SVH Meesterkok. Er zit echter een kloof tussen eind mbo en de Meestertitel. Die kloof overbruggen we met de titel SVH Gezel Meesterkok, de opstap naar SVH Meesterkok. 

SVH Meesterkok

Bij het vak Keuken hoort een SVH Meestertitel: SVH Meesterkok.

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.