Beroepscompetentieprofielen

Beroepscompetentieprofielen (ook wel bcp’s) laten zien welke competenties bij de verschillende functies en niveaus in de horecabranche horen. Voor medewerkers bieden de bcp’s een handig overzicht met competenties per functie. Daarnaast zijn de bcp’s belangrijke pijlers voor het horecaonderwijs. De bcp’s zijn vastgesteld op 18 september 2013 door het bestuur van de Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH). In opdracht van de branche onderhoudt SVH de beroepscompetentieprofielen. 

Ben je medewerker?

Wil je weten over welke competenties vakvolwassen medewerkers in de horeca moeten beschikken? Als medewerker in de horecabranche kun je hierin vinden welke taken, kennis en vaardigheden nodig zijn om een bepaald beroep uit te oefenen op het niveau van een vakvolwassen medewerker die al enkele jaren het beroep uitoefent. 

Ben je student?

Ook zijn de bcp’s belangrijke pijlers voor de onderwijsprogramma’s in het horeca-onderwijs. De bcp’s vormen de basis voor de kwalificatiedossiers waarin SBB vastlegt wat de student moet kennen en kunnen aan het einde van de opleiding. Als student kun je hieronder per functie vinden tot welk niveau je de verschillende beroepscompetenties moet beheersen nadat je je opleiding hebt afgerond. 

Bekijk hieronder de competentieprofielen in de horeca:

Bartender

Bedrijfsleider fastservice

Chef bediening

Chef de partie

Chefkok

Frontofficemanager in het horecabedrijf

Gastheer/-vrouw

Horeca-assistent

Kok

1e Medewerker fastservice

Medewerker fastservice

Medewerker reserveringen

Manager horeca

Ondernemer horeca

Receptionist