Horeca-assistent

LET OP: dit examen wordt niet meer afgenomen in 2017. De examens Bedieningsassistent (BAS) en Keukenassistent (KAS) zijn ervoor in de plaats gekomen.

Een horeca-assistent is werkzaam in drankenverstrekkende bedrijven, zoals cafés. Maar ook in niet-luxe maaltijdverstrekkende bedrijven zoals eenvoudige restaurants, eetcafés en fastservicebedrijven, zowel in de horeca als in de recreatie. Een horeca-assistent verricht taken grotendeels zelfstandig, maar wel onder leiding. Tijdens het examen Horeca-assistent krijg je te maken met werkzaamheden in de keuken en in het restaurant.

De praktijkopdrachten bestaan onder andere uit voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het bedrijfsklaar maken van bedrijfsruimtes, afsluitende werkzaamheden, bijvoorbeeld schoonmaken en eenvoudige productievaardigheden, bijvoorbeeld het snijden van producten.

Het examen is een praktijkexamen en duurt ongeveer een halve dag. Examinatoren geven je een aantal opdrachten die je moet uitvoeren. Gedurende of na het examen zullen zij jou een aantal vragen stellen. Ze zullen vooral vragen waarom je op een bepaalde manier hebt gewerkt of juist waarom je het niet op een andere manier hebt gedaan.

Let op! Het wil niet zeggen dat je een bepaald onderdeel verkeerd hebt uitgevoerd als je hierover een vraag krijgt. De examinatoren willen alleen van je horen of je begrijpt wat je aan het doen bent.

Het examen Horeca-assistent wordt alleen aangeboden als projectexamen. Dit betekent dat je je voor dit examen alleen via een opleidingsinstituut of school kunt inschrijven.