Nieuwe mbo kwalificatiedossiers hospitality
Vanaf schooljaar 2026-2027 gaan mbo-scholen van start met de nieuwe kwalificatiedossiers voor Hospitality, tourism en leisure en Keuken en foodservice. Ontdek hoe SVH hierop inspeelt met vernieuwde leermiddelen en examens.
Mbo
Nieuwe mbo kwalificatiedossiers Hospitality 2026-2027
Veranderende eisen vanuit de arbeidsmarkt, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke verwachtingen waren de aanleiding om de huidige dossiers te herzien. Voor de beroepen binnen het marktsegment gastvrijheid liggen er nu twee nieuwe kwalificatiedossiers (KD's), welke vanaf schooljaar 2026-2027 ingaan. Dit betekent dat scholen vanaf nu hun structuur en inhoud van opleidingen gaan veranderen. SVH speelt hierin een voortrekkersrol met vernieuwde leermiddelen en examens.
Gemeenschappelijk thema: gastvrijheid
De nieuwe kwalificatiedossiers brengen de vakgebieden horeca, foodservice, tourism en leisure, de voorheen aparte kwalificatiedossiers, samen in twee overkoepelende dossiers. Gastvrijheid, het realiseren van optimale gast- of klantervaring is het gemeenschappelijke thema, uiteraard passend binnen de context van het betreffende beroep. Een medewerker hospitality zal op een andere manier dat doel realiseren dan een gespecialiseerd kok. Maar het vertrekpunt van gastvrijheid is voor ieder profiel gelijk.
Kwalificatiedossier Hospitality, tourism en leisure
Dit eerste dossier bevat beroepen, waarin direct klant-/gastcontact centraal staat. Dit dossier bevat de opleidingen uit de voorgaande dossiers: bediening, travel, leisure & hospitality en ondernemer horeca/bakkerij. Het nieuwe kwalificatiedossier Hospitality, tourism & leisure, bevat de volgende kwalificaties (profielen):
- Medewerker hospitality
- Zelfstandig medewerker hospitality
- Zelfstandig medewerker tourism
- Zelfstandig medewerker leisure
- Leidinggevende hospitality
- Leidinggevende tourism
- Leidinggevende leisure
- Ondernemer hospitality
Kwalificatiedossier Keuken & foodservice
Het tweede kwalificatiedossier bevat de beroepen met minder of indirect gastcontact. Dit dossier bevat de opleidingen uit de voorgaande dossiers keuken en fastservice. Het kwalificatiedossier Keuken & foodservice bevat deze kwalificaties (profielen):
- Kok
- Medewerker foodservice
- Zelfstandig werkend kok
- Allround medewerker foodservice
- Gespecialiseerd kok
- Leidinggevende keuken
- Manager foodservice
Huidige ontwikkelingen
Nieuwe KD's: wat doet SVH ermee?
SVH ontwikkelt examens en leermiddelen voor beide kwalificatiedossiers. De eerste examens en leermiddelen voor hospitality en keuken & foodservice komen in 2025/2026 beschikbaar. Leermiddelen voor tourism volgen in 2026/2027.
Leermiddelen
Om studenten écht te betrekken bij het vak, ontwikkelt SVH interactieve en aantrekkelijke leermiddelen. Onze magazines behandelen alle belangrijke onderwerpen en zitten boordevol theorie, praktijkgerichte voorbeelden en interactieve werkvormen. Met theorie-opdrachten wordt de kennis uit het magazine getoetst, terwijl praktijkopdrachten studenten helpen die kennis direct toe te passen. Zo bereiden we studenten optimaal voor op het werken in het vak én op de examens.
Examens
SVH biedt een compleet pakket examens aan voor de nieuwe kwalificatiedossiers. Met onze examens valideren we de opgedane kennis en vaardigheden van de student. Bij het ontwikkelen van de examens zijn zowel scholen als professionals uit de branche betrokken. Daardoor sluiten de examens aan bij de beroepspraktijk én de bij de belevingswereld van studenten.
Neem als eerste een kijkje in onze nieuwste leermiddelen en examens
Ben jij benieuwd naar onze nieuwe leermiddelen en examens? Bekijk nu alvast de inhoudsopgave om een idee te krijgen van de inhoud, of vraag direct je demolicentie aan en ontdek het zelf!
Bekijk het examenaanbod
Modulair examineren
Ook ontwikkelt SVH als erkend examenleverancier exameninstrumenten voor het nieuwe KD. Het examenaanbod van SVH is geschikt voor modulair examineren, maar kan ook ingezet worden voor integraal examineren.
Modulair examineren
SVH ontwikkelt de exameninstrumenten voor de nieuwe KD's om modulair te examineren. Bij modulair examineren zijn de examenopdrachten bedoeld om een deel van een kerntaak te examineren in plaats van een hele kerntaak. Een modulair examen kan gebaseerd zijn op 1 werkproces of op een set van werkprocessen die logischerwijs met 1 examen afgetoetst worden. Hierdoor wordt de student vaker geëxamineerd, maar als een module geëxamineerd is, is de module daarmee ook afgerond voor de student.
Voor modulair examineren geldt dat het stapelen van behaalde modules tot een mbo-diploma mogelijk is als de mbo-instelling ervoor heeft gekozen om het opleidings- en examenprogramma van de mbo-opleiding volledig modulair in te richten. De student krijgt dan, na het halen van alle module-examens, een mbo-diploma.
Integraal examineren
De exameninstrumenten van SVH kunnen ook ingezet worden om integraal te examineren. Dat wil zeggen een hele kerntaak of zelfs alle kerntaken die horen bij een kwalificatie, als een totaal examen worden geëxamineerd. In het totaal examen is er per kerntaak en werkproces gekeken in welke examenvorm/-opdracht de kennis en gedragingen het beste geëxamineerd kunnen worden, zodat het totaal examen zo nauw mogelijk aansluit op het kwalificatiedossier én de beroepspraktijk.
Verdieping & verbreding binnen het vakgebied
Keuzedelen
Ontdek het complete aanbod van (digitale) leermiddelen en examens voor keuzedelen voor het mbo.
Keuzedelen vormen een belangrijk onderdeel van het mbo-onderwijs. Ze bieden studenten de kans om zich te verdiepen in onderwerpen binnen hun vakgebied of om hun kennis te verbreden buiten hun reguliere opleiding. Klik op Alles over keuzedelen om te zien wat SVH beschikbaar heeft aan leermiddelen en/of exameninstrumenten voor keuzedelen.
Op de hoogte blijven?
Wil jij als eerste toegang tot nieuwe leermiddelen, examens en exclusieve content? Meld je aan voor de KD-nieuwsbrief of plan een gesprek met ons in.
Nieuws
Hier vind je alle nieuwsberichten rondom de nieuwe mbo kwalificatiedossiers.