Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Vraag en antwoord

Niet gevonden wat je zocht?
Probeer het via zoeken
Ik heb binnenkort examen, maar ik heb nog geen oproep ontvangen. Hoe kan dit?

Mogelijk is de oproep in de spam of ongewenste e-mail terechtgekomen. Is dit niet het geval? Neem dan contact op met de desbetreffende aanbieder waar het examen en/of cursus is aangevraagd.

Kan ik een examen annuleren?

Annuleren van deelname aan een examen kan alleen schriftelijk gebeuren door de examenkandidaat en/of de betalende instantie.

Annuleren mondeling- en praktijkexamen
Indien de annulering tenminste 10 werkdagen voor aanvang van een examenperiode bekend is gemaakt bij SVH dan zijn er drie keuzes:

 1. of je kunt deelnemen aan één van de volgende examens (mits beschikbaar);
 2. of je kunt een andere examenkandidaat laten deelnemen aan één van de volgende examens (mits beschikbaar);
 3. of je kunt afzien van deelname aan een examen. In dit geval ontvang je het betaalde examengeld terug op jouw rekening.

Indien een exameninschrijving voor een mondeling- of praktijkexamen minder dan 10 werkdagen voor aanvang van een examenperiode bekend is gemaakt bij SVH, dan zal er geen restitutie van het betaalde examengeld plaatsvinden.

Annuleren computerexamen Sociale Hygiëne
Neem hiervoor contact op met de aanbieder van dit examen.

Annuleren computerexamens Leermeester en Horecaportier
Indien de annulering van een computerexamen tenminste 8 dagen voor aanvang van het examen bekend is gemaakt bij SVH, dan kun je afzien van deelname aan een examen. In dit geval ontvang je het betaalde examengeld terug op jouw rekening. Het omboeken van een computerexamen naar een andere examenlocatie, datum of tijd is alleen mogelijk door de ingeschreven examenkandidaat zelf.

Indien een annulering voor een computerexamen minder dan 8 dagen voor aanvang van een examenperiode bekend is gemaakt bij SVH, dan zal er geen restitutie van het betaalde examengeld plaatsvinden.

Bekijk de Algemene Voorwaarden van SVH voor meer informatie over annuleren van examens.

Kan ik een examen verzetten?

Het verzetten van een examen kan enkel alleen in overleg met SVH. Neem hiervoor contact op.

Wil je een computerexamen Sociale Hygiëne verzetten? Neem dan contact op met de desbetreffende aanbieder.

Verzetten mondeling- of praktijkexamen
Tot uiterlijk 10 werkdagen voor aanvang van je examen, kun je je mondeling- of praktijkexamen kosteloos verzetten. Na deze periode kan het examen helaas niet meer verzet worden.

Verzetten computerexamen
Tot uiterlijk 8 werkdagen voor aanvang van je examen, kun je je computerexamen kosteloos verzetten. Na deze periode kan het examen helaas niet meer verzet worden.

Wat zijn de kosten van een examen?

De kosten van de examens zijn te raadplegen in de webshop. Kijk voor (actuele) examenprijzen bij het examen waarvoor je je wilt inschrijven.

Wil je een computerexamen Sociale Hygiëne bestellen? Kijk dan bij de aanbieders van dit examen.

Zijn de wijnexamens van SVH ook geschikt voor bijvoorbeeld retail, groothandel of slijterijen?

Ja, de wijnkennis die medewerkers in deze branches nodig hebben om hun vak professioneel uit te oefenen, wordt getoetst met deze examens. Daarnaast kunnen zij hun voordeel doen met de extra kennis op het gebied van gastgericht werken, wijn-spijs-combinaties en het adviseren van gasten. Veel slijters organiseren bijvoorbeeld in hun winkels proeverijen.

Kan ik een aangepast examen doen?

Ben je in het bezit van een officiële dyslexieverklaring? Dan kan SVH je ook de volgende aanpassingen aanbieden:

 • een aanpassing in de lay out van het examenmateriaal: de examenopgaven worden vergroot weergegeven 
 • een verlenging van de examentijd met maximaal 15 minuten

Wil je deze aanpassingen op je examen aanvragen? Vraag dit dan ten minste tien werkdagen vóór het examen aan door een mail te sturen naar examenorganisatie+svh+nl. Gaat het om een computerexamen Sociale Hygiëne, dan kun je je verzoek sturen naar een van de aanbieders.

Wat is een geldig legitimatiebewijs?

Op de dag van het examen, moet je je als examenkandidaat voor én tijdens het examen met een geldig legitimatiebewijs kunnen legitimeren. Zonder geldig legitimatiebewijs mag je niet aan het examen deelnemen. Legitimatiebewijzen zijn geldig tot de daarin genoemde datum waarop het document vernieuwd dan wel vervangen moet worden. Ontbreekt een dergelijke datum dan is de einddatum van het document bepalend voor de geldigheid.

Geldige legitimatiebewijzen zijn -indien niet verlopen én voorzien van een pasfoto-: 

 • paspoort;
 • Identiteitskaart uit een land van de Europese Unie; 
 • Nederlands reisdocument voor vluchtelingen; 
 • Nederlands reisdocument voor vreemdelingen; 
 • Verblijfsdocumenten en W-document; 
 • Nederlands rijbewijs.
Kunnen SVH examens ook ingezet worden in het mbo?

SVH is als organisatie geaudit door de Stichting Examenkamer en daarbij is vastgesteld dat SVH voldoet aan de door de overheid gestelde eisen voor examenleveranciers in het mbo. SVH is dus officieel gecertificeerd als examenleverancier voor het leveren van gevalideerde examens voor het middelbaar beroepsonderwijs binnen het domein horeca/bakkerij. Meer weten over het inzetten van SVH examens in het mbo? Neem dan contact met ons op.

Heb ik met mijn diploma recht op vrijstelling voor Sociale Hygiëne?

Bekijk hiervoor het voorlopig overzicht van de bewijsstukken die recht kunnen geven op een bijschrijving in het Register Sociale Hygiëne en een SVH Diploma Sociale Hygiëne.

Hoe kan ik een bijschrijving aanvragen?

Vanaf 1 juli 2023 kun je je via de website van de Lcsh laten registreren in het Register Sociale Hygiëne.

Kan ik een vrijstelling aanvragen voor SVH examens en diploma’s?

Je kunt een vrijstelling aanvragen voor het examen SVH Sociale Hygiëne. Bekijk hier het voorlopig overzicht van bewijsstukken die recht geven op een vrijstelling Sociale Hygiëne en daarmee op een bijschrijving in het Register Sociale Hygiëne en een SVH Diploma Sociale Hygiëne.

Heb je een relevant mbo-niveau 4 diploma in combinatie met twee jaar relevante praktijkervaring, dan kun je mogelijk bij SBB geregistreerd worden als praktijktopleider in het register Praktijkopleider. Informeer bij SBB naar de mogelijkheden via het telefoonnummer 088 - 338 00 00 of kijk op de website www.s-bb.nl.

Kom ik nog in aanmerking voor de overgangsregeling?

Tot 1 mei 2018 was er de mogelijkheid om op basis van jouw oude (vak)diploma het Diploma Sociale Hygiëne aan te vragen en je bij te laten schrijven in het Register Sociale Hygiëne.

Sta je niet in het Register maar heb je wel een oud (vak)diploma* dan zal je een examen Sociale Hygiëne moeten afleggen.  

Beschik je over een verklaring Vakbekwaamheid restaurant of cafébedrijf dan kom je nog steeds in aanmerking voor een Bijschrijving in het Register, dit is bij wet vastgelegd.

Voor de duidelijkheid: alle behaalde diploma’s voor sociale hygiëne zijn en blijven geldig. Ben je in het bezit van een Verklaring Sociale Hygiëne (vanaf 2016 ook wel het SVH Diploma Sociale Hygiëne) dan blijft deze gewoon geldig.

* Bij oude vakdiploma’s is te denken aan diploma’s voor horeca ondernemers, leidinggevenden of medewerkers die zijn verkregen via o.a. het mbo of hoge hotelschool. 

Leeftijdstickers

Wil je je gasten graag informeren over de wettelijke regels rondom alcoholgebruik? Plak dan leeftijdsstickers bij de toegang van je horecagelegenheid. Je kunt deze stickers gratis bestellen bij deze organisaties:

Is er een voorbeeldvraag beschikbaar in de talen waarin het examen wordt afgenomen?

Bekijk hier een voorbeeldvraag in de talen waarin het examen SVH Sociale Hygiëne wordt afgenomen. 

Ik heb mijn diploma SVH Leermeester+ behaald, hoe kan ik nu aan de slag met praktijkbewijzen?

Gefeliciteerd met het behalen van jouw diploma! Als je de registratie voor Leermeester+ aanvraagt, krijg je van ons een bericht over jouw toegang tot de werkopdrachten, en hoe SVH praktijkbewijzen en het diploma voor je (lerende) medewerker kunnen worden aangevraagd. Let op: we nemen hiervoor mogelijk eerst contact met je op, om factuurgegevens te verifiëren.

Ik heb het traject ‘Werken met Werkstap’ doorlopen , wat nu?

Wanneer je het traject ‘Werken met Werkstap’ succesvol hebt doorlopen moet je eerst het SVH diploma Leermeester+ aanvragen, dat kan via deze link. Bij deze aanvraag voeg je je Werkstapcertificaat en de voortgangsrapportage uit SVH Horecatalent bij. Vervolgens vraag je de registratie voor Leermeester+ aan.

Welke SVH Praktijkbewijzen zijn er?

Je kan SVH Praktijkbewijzen halen die leiden tot het diploma SVH Keukenassistent, SVH Bedieningsassistent, SVH Pizzaiolo assistent en SVH HACCP. Om deze diploma's te kunnen halen moeten de volgende SVH Praktijkbewijzen behaald worden:

SVH Keukenassistent:

 1. Uitvoeren van taken
 2. Professionele werkhouding
 3. Hygiënisch en veilig werken
 4. Voedingmiddelen herkennen, verzamelen en controleren
 5. Voedselveiligheid
 6. Schoonmaken van producten
 7. Opdeel- en snijtechnieken
 8. Koude bereidingen
 9. Koken in de pan
 10. Bakken in de pan
 11. Bakken in de oven
 12. Bakken in de frituurpan
 13. Dresseren, garneren en decoreren
 14. Voorraadbeheer en opslag
 15. Afrondende werkzaamheden

SVH Bedieningsassistent:

 1. Uitvoeren van taken
 2. Professionele werkhouding
 3. Hygiënisch en veilig werken
 4. Poleren
 5. Mastiek en mise-en-place werkzaamheden
 6. Gastvrijheid
 7. De menukaart toelichten
 8. Bestellingen opnemen en doorgeven
 9. Dranken en gerechten transporteren
 10. Serveren en debarrasseren
 11. Voorraadbeheer en opslag
 12. Afrondende werkzaamheden

SVH Pizzaiolo assistent

 1. Uitvoeren van taken
 2. Professionele werkhouding
 3. Hygiënisch en veilig werken
 4. Voedingsmiddelen herkennen, verzamelen en controleren
 5. Voedselveiligheid
 6. Voorbereidende werkzaamheden
 7. Pizzabodems vormen
 8. Pizza's beleggen en garneren
 9. Bakken in de (pizza)oven
 10. Voorraadbeheer en opslag
 11. Afrondende werkzaamheden

SVH HACCP voor meewerken in de hospitality

 1. Persoonlijke hygiëne
 2. Hygiënisch werken met voedingsmiddelen
 3. Opslaan, etiketteren en registreren
Waar vind ik de werkopdrachten?

Die vind je via het menu van de website onder Leermeester -> Leermeester+. Kies eerst voor ‘Voor opleiders’ en dan voor ‘SVH Praktijkbewijzen’. Er komen verschillende tegels in beeld waaronder de werkopdrachten. Je kunt alleen bij deze opdrachten als geregistreerd Leermeester+ en als je bent ingelogd op de website.

Let op: als je met Werkstap werkt is staan de werkopdrachten in Werkstap.

Waar kan ik een praktijkbewijs aanvragen?

Dit doe je in het afgesloten gedeelte voor opleiders waar je als geregistreerd Leermeester+ bij kan. Ben je nog niet geregistreerd als Leermeester+? Vraag deze registratie eerst aan. Je krijgt dan ook toegang tot dit afgesloten gedeelte van de website.

Als je bent geregistreerd kies je voor Leermeester -> Leermeester+. Kies eerst voor ‘Voor opleiders’ en dan voor ‘SVH Praktijkbewijzen’.

Wanneer mag ik een praktijkbewijs aanvragen voor een leerling of medewerker?

De beoordeling hiervan is aan de Leermeester+. Je gebruikt voor de beoordeling de werkopdrachten. Meer informatie over het beoordelen kun je terugvinden in het online lesmateriaal voor Leermeester+.

Mijn licentie voor Leermeester+ is verlopen, kan ik die verlengen?

Tijdens de opleiding heb je toegang gekregen tot het online lesmateriaal van SVH Leermeester+ in het online leerplatform SVH Horecatalent. Als je de toegang graag wilt verlengen, kun je een online licentie Leermeester+ bestellen.

Je krijgt de licentiecode toegestuurd per email. Deze code activeer je in jouw account in het online leerplatform SVH Horecatalent. Zie www.svhhorecatalent.nl

Wanneer mag ik een diploma voor een leerling of lerende medewerker aanvragen?

Alleen als de leerling alle praktijkbewijzen van één van de branchekwalificaties heeft behaald, kun je het SVH branche diploma aanvragen. Om een branchediploma aan te vragen moet je geregistreerd Leermeester+ zijn.   
Navigeer via het menu naar Leermeester -> Leermeester+. Kies eerst voor ‘Voor opleiders’ en dan ‘SVH Praktijkbewijzen’ en tot slot voor ‘Aanvraag SVH Diploma’.

Wat moet een leerling/ medewerker kennen of kunnen om praktijkbewijzen te behalen?

In de werkopdrachten staat exact beschreven wat een leerling of lerende medewerker moet kennen en kunnen voordat je een praktijkbewijs mag aanvragen. Wanneer je geregistreerd Leermeester+ bent kun je de werkopdrachten vinden via het navigatiemenu: Leermeester -> Leermeester+ -> Voor opleiders -> ‘SVH Praktijkbewijzen’.

Mijn leerling/medewerker gaat toch examen doen, krijgt hij vrijstelling voor onderdelen op basis van de behaalde SVH Praktijkbewijzen?

Nee, een examen is altijd een compleet pakket met exameneisen. De integrale benadering van het examen maakt vrijstellingen onmogelijk.  Natuurlijk is het wel heel mooi dat de leerling bepaalde vaardigheden al onder de knie heeft zodat het goed voorbereid aan het examen kan deelnemen.

Moeten alle praktijkbewijzen worden behaald?

Nee, het gaat erom dat de vaardigheden die beheerst worden, afgedekt worden met een SVH Praktijkbewijs. Dit stimuleert de (lerende) medewerkers en draagt bij aan de positie op de arbeidsmarkt. Alleen wanneer de leerling/medewerker het SVH Diploma wilt behalen moeten alle praktijkbewijzen worden behaald.

Mijn leerling/medewerker heeft meer tijd nodig voor de praktijkbewijzen, is er een termijn gesteld waarbinnen alle SVH Praktijkbewijzen behaald moeten worden?

Nee, de leerling/medewerker werkt op eigen tempo aan de praktijkbewijzen. Er zit geen geldigheidstermijn aan de SVH Praktijkbewijzen.

Wat zijn de eindtermen voor Bakkersassistent?

Het SVH-examen voor Bakkersassistent is gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

Wat zijn de eindtermen voor Bediening?

De SVH-examens voor de bediening zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

Wat zijn de eindtermen voor Bier?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Wat zijn de eindtermen voor Cocktails?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Eindtermen Cocktails

Wat zijn de eindtermen voor Duurzame horeca?

De SVH-examens zijn gebaseerd op de zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Gerelateerde documenten

Wat zijn de eindtermen voor Gastronomie?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Wat zijn de eindtermen voor Horecaportier?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken. De eindtermen Horecaportier zijn vastgesteld door het Ministerie van Veiligheid en Justitie.

Gerelateerde documenten

 

Wat zijn de eindtermen voor Keuken?

De SVH-examens voor de keuken zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

 

Wat zijn de eindtermen voor Koffie?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

 

Wat zijn de eindtermen voor Leermeester?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Voor de examens SVH Leermeester zijn de eindtermen gebaseerd op het functiecompetentieprofiel Praktijkopleider/Leermeester. Dit profiel bevat de omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen SVH Leermeester minimaal moet beschikken.

Gerelateerde documenten

 

Wat zijn de eindtermen voor Leermeester+?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Wat zijn de eindtermen voor Pizzaiolo?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Wat zijn de eindtermen voor Sociale Hygiëne?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken. De eindtermen voor Sociale Hygiëne zijn vastgesteld door de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, op voorspraak van de Lcsh.

Wat zijn de eindtermen voor Wijn?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

 

Wat zijn de eindtermen voor Pizzaiolo Assistent?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

Waarom moet ik mij inschrijven in het Register Sociale Hygiëne in plaats van het SVH-register?

Per 1 juli 2023 worden de taken van SVH overgenomen door de Landelijke commissie sociale Hygiëne (Lcsh). Eén van de activiteiten die de Lcsh uitvoert, is het realiseren van een nieuw register. Omdat de overheid het beheer van grote aantallen persoonsgegevens in eigen beheer wil hebben.

Ik heb mijn diploma gehaald voor 1 juli 2023, wat moet ik doen?

Een kosteloze herregistratie aanvragen via www.registersocialehygiene.nl. Je hebt hier 5 jaar de tijd voor. Doe dit op tijd, want heb je je registratie niet binnen 5 jaar herbevestigd, komt je registratie te vervallen en moet je opnieuw examen doen.

Ik wil mijn registratie bevestigen, zijn daar kosten aan verbonden?

Nee, als je jouw diploma voor 1 juli 2023 hebt behaald en in het SVH register vermeld staat kan je jezelf kosteloos herregisteren via de website www.registersocialehygiene.nl. Je hebt hier 5 jaar de tijd voor.

Ik sta momenteel in het SVH-register, wat moet ik doen om in het nieuwe register te komen?

Je hebt vanaf 1 juli 2023 vijf jaar de tijd om jouw registratie te herbevestigen in het nieuwe register. Hiervoor kunt je vanaf 1 juli 2023 terecht op de website www.registersocialehygiene.nl.

Ik krijg bij mijn registratie een foutmelding dat mijn gegevens op mijn diploma SVH Sociale Hygiëne niet kloppen, wat moet ik nu doen?

Wanneer je geslaagd bent voor het examen SVH Sociale Hygiëne, dan moet je je registeren in het Register Sociale Hygiëne van de Lcsh. Bij deze registratie worden jouw gegevens zoals deze geregistreerd zijn in de Basisregistratie Personen (de BRP) gecontroleerd met de gegevens zoals die op het diploma SVH Sociale Hygiëne vermeld staan en bij SVH geregistreerd zijn. Wanneer de gegevens op het diploma SVH Sociale Hygiëne niet overeenkomen met de gegevens in de BRP, kan SVH deze gegevens na het overleggen van een afschrift uit de BRP aanpassen, zodat jij je kunt registeren bij de Lcsh. Je ontvangt geen aangepast diploma SVH Sociale Hygiëne.  

Ik sta momenteel in het SVH-register, maar ik wil niet in het nieuwe register opgenomen worden. Wat moet ik doen?

Als je niet in het nieuwe register opgenomen wilt worden, hoef je niets te doen. Alle huidige geregistreerden hebben vanaf 1 juli 2023, vijf jaar de tijd om hun huidige registratie om te zetten in het nieuwe register. Let op: een registratie in het nieuwe register is vereist om vermeld te worden op de horecavergunning.

Ik heb mijn diploma Sociale Hygiëne behaald na 1 juli 2023, wat moet ik doen?

Een registratie aanvragen via www.registersocialehygiene.nl. De kosten voor een aanvraag van registratie in het Register Sociale Hygiëne zijn door de minister van VWS vastgesteld op € 92,-.

Ik wil mezelf vanaf 1 juli 2023 voor de eerste keer registeren in het Register Sociale Hygiëne. Wat zijn hiervan de kosten?

Voor de registratie kan je terecht op de website www.registersocialehygiene.nl. De kosten voor een aanvraag van registratie in het Register Sociale Hygiëne zijn door de minister van VWS vastgesteld op € 92,-.

Ik heb voor 1 juli 2023 mijn diploma sociale hygiëne behaald maar kan mezelf niet terugvinden in het Register van SVH.

Controleer of je alle zoekvelden goed hebt ingevoerd. Kun je jezelf nog steeds niet terugvinden in het Register neem dan telefonisch contact met ons op via telefoonnummer 088-0501500 of stuur een mail met jouw gegevens naar info@svh.nl.

Ik heb een verkeerd / beschadigd / defect / incompleet artikel ontvangen.

Controleer direct na ontvangst van de bestelling of de bestelde artikelen onbeschadigd en compleet geleverd zijn.

Neem in het geval van beschadiging, defect of incompleetheid zo snel mogelijk contact met ons op om dit te melden.

Kan ik een bestelling in het buitenland laten bezorgen?

Ja, bestellingen voor België en Duitsland kunnen besteld worden. Voor andere landen is dit op aanvraag.

Kan ik een bestelling laten bezorgen op een postbusadres?

Ja, het is mogelijk om bestelling(-en) te laten bezorgen op een postbusadres. Dit gaat altijd via PostNL.

Kan ik een bestelling op een ander adres laten bezorgen?

Nee. Op het moment dat je een bestelling hebt geplaatst is het niet meer mogelijk de adresgegevens te wijzigen. Je kan wel een ander afleveradres instellen dan het standaard adres dat is ingesteld in jouw account. Ook kan je een afwijkend factuuradres opgeven.

Kan ik een datum kiezen voor de bezorging van mijn artikel?

Nee. De standaard levertijd van SVH is tussen de 1 en 2 werkdagen, mits het product voorradig is.

Wat is de levertijd van leermiddelen?

De meeste artikelen hebben wij op voorraad en zijn direct leverbaar. Online producten worden direct geleverd.

Als je direct leverbare artikelen op een werkdag voor 20.00 uur bestelt, streven wij er naar om de artikelen binnen 1 tot 2 werkdagen ter bezorging aan te bieden op het opgegeven afleveradres. Wij zijn ook afhankelijk van bezorgdiensten.

Als je bestelling artikelen bevat die niet op voorraad zijn, dan streven wij er naar om je bestelling direct te verzenden, zodra de bestelling compleet is. Houd dan ook rekening met een langere levertijd.

De genoemde levertermijnen zijn streeftermijnen en geen fatale termijnen. Dit betekent dat een bestelling niet ongedaan kan worden gemaakt om de reden dat de levertijd onverhoopt langer blijkt dan vermeld.

Wat moet ik doen als ik mijn SVH Waardepapier niet heb ontvangen?

Mocht je het SVH Waardepapier niet ontvangen hebben, dan dien je dit binnen uiterlijk zes weken na het afleggen van het examen kenbaar te maken. Je ontvangt dan kosteloos een nieuw SVH Waardepapier per aangetekende post. Wanneer deze termijn is verstreken, kun je alleen via een SVH Bewijs van Afgifte het Waardepapier ontvangen. Hieraan zitten kosten verbonden.

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten gaan in een staffel waarbij je de mogelijkheid hebt om een vervoerder te kiezen binnen Nederland. Voor zendingen naar het buitenland wordt gewerkt met één vervoerder. 

De verzendkosten worden berekend op basis van aantallen en afmeting. Wanneer het pakket door de brievenbus past wordt het als brievenbuspakket verzonden. Wanneer dat niet het geval is wordt het als pakket verzonden. Wanneer je meer boeken bestelt, en het gewicht toeneemt, betaal je meer verzendkosten. De verzendkosten worden berekend in het winkelmandje.

Hoe schrijf ik mij in voor een examen?

Dat hangt af welk examen je wenst af te leggen:

Wil je het computerexamen Sociale Hygiëne doen? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens.
Wil je het examen Sociale Hygiëne mondeling afleggen? Dan kun je hier kiezen of je het in het Nederlands of Engels wilt en je inschrijven. 

Kijk voor de andere examens onder het kopje examens bij het desbetreffende vak. 

Houd er rekening mee dat bij het bestellen van een examen de stoel maximaal 20 minuten voor je wordt gereserveerd. Rond je de bestelling niet binnen 20 minuten af dan vervalt de reservering en moet je het examen opnieuw aan jouw winkelwagen toevoegen en de betaling binnen 20 minuten af te ronden.

Hoe schrijf ik mij in voor een herexamen?

Als je een examen opnieuw wilt maken, omdat je eerder bent afgewezen, dien je opnieuw een examen te bestellen.

Gaat het om het computerexamen Sociale Hygiëne? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens. Of kies voor een mondeling examen Sociale Hygiëne.

Op deze website kun je je tevens voor alle overige examens inschrijven.

In welke talen wordt het examen Sociale Hygiëne aangeboden?

Het SVH computerexamen Sociale Hygiëne is af te leggen in de volgende talen:

 • Nederlands;
 • Engels;
 • Modern Standaard Arabisch;
 • Mandarijn-Chinees;
 • Turks.

Voor het SVH computerexamen Sociale Hygiëne kun je hier kiezen uit twee verschillende aanbieders. Het examen duurt 40 minuten.

Bekijk hier een voorbeeldvraag in de talen waarin het examen SVH Sociale Hygiëne wordt afgenomen. 

Het mondeling examen SVH Sociale Hygiëne wordt zowel in het Nederlands als in het Engels afgenomen of in je eigen taal met tolk. Bekijk hier de opties. 

Is het SVH examen inclusief leermiddelen?

Nee. Examens en boeken dienen apart in de webshop besteld te worden.

Mijn werkgever wil betalen voor mijn examen. Hoe moet ik mij dan inschrijven?

Wil je een computerexamen Sociale Hygiëne bestellen? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens. Op de site van de aanbieder kun je ook lezen hoe de betaling in zijn werk gaat.

Op deze website kun je je voor alle overige examens (incl. de mondelinge examens Sociale Hygiëne) inschrijven. Je dient zelf een account aan te maken met jouw persoonlijke gegevens en je eigen e-mailadres. Met dit account bestel en betaal je zelf het examen door middel van een iDEAL betaling. Tijdens het bestellen kun je de bedrijfsgegevens invoeren zodat deze op de factuur worden vermeld.

Op welke manieren kan ik een theorie-examen doen?

Je kunt op verschillende manieren theorie-examen doen, namelijk:

 • via de computer;
 • na afloop van een cursus;
 • mondeling (Sociale Hygiëne, Horecaportier en Leermeester).

De computerexamens Sociale Hygiëne worden niet door SVH zelf afgenomen. Je kunt hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens, elk met eigen afnamelocaties. Je kunt zelf de locatie, de datum, taal en de tijd van het computerexamen kiezen.

De overige computerexamens voor Horecaportier en Leermeester vinden plaats op een van de 8 locaties in Nederland. Je kunt zelf de locatie, de datum en de tijd van het computerexamen kiezen. Deze computerexamens worden afgenomen in het Nederlands. 

Er zijn mondelinge examens voor Sociale Hygiëne, Horecaportier en Leermeester, deze vinden plaats in Zoetermeer. De mondelinge examens worden altijd afgenomen in het Nederlands. 

Ook kun je een cursus of opleiding bij een van de opleidingsinstituten volgen. Het examen wordt dan aansluitend op de laatste cursusdag door SVH afgenomen. Het opleidingsinstituut meldt je aan voor het examen. Bekijk hier alle branche-erkende opleidingen.

Om je voor te bereiden op het examen Sociale Hygiëne kun je een theorieboek en/of het examentrainingsboekje bestellen. Als je je hebt ingeschreven bij één van de opleidingsinstituten, zorgt deze opleider doorgaans voor het lesmateriaal.

Waar en wanneer worden de examens afgenomen?

Wil je het computerexamen Sociale Hygiëne doen? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens. Beide hebben vele locaties in heel Nederland waar het examen afgenomen kan worden. Informeer bij de aanbieder zelf voor de gewenste locatie.

Voor alle overige examens (incl. de mondelinge examens Sociale Hygiëne) vind je de locatie(s) en data waarop de examens worden afgenomen in een kalender op de productpagina van het door jou gewenste examen (donkerblauw is beschikbaar).

Is het mogelijk om een aangepast examen te bestellen?

Als er een kandidaat is die gebaat is bij een aangepast examen, dan denken we graag mee over eventuele mogelijkheden om het examen in aangepaste vorm af te nemen, zoals extra examentijd of het gebruik van hulpmiddelen. We hebben dan wel een doktersverklaring van een daartoe bevoegd arts nodig waaruit blijkt dat de kandidaat een aanpassing nodig heeft om het examen af te kunnen leggen. Om dit in goede banen te kunnen leiden, dien je dit direct na de bestelling van het examen door te geven aan ons zodat wij de tijd hebben om een aanvraag tot aanpassing te kunnen beoordelen.

Kunnen SVH examens ook ingezet worden in het mbo?

SVH is als organisatie geaudit door de Stichting Examenkamer en daarbij is vastgesteld dat SVH voldoet aan de door de overheid gestelde eisen voor examenleveranciers in het mbo. SVH is dus officieel gecertificeerd als examenleverancier voor het leveren van gevalideerde examens voor het middelbaar beroepsonderwijs binnen het domein horeca/bakkerij. Meer weten over het inzetten van SVH examens in het mbo? Neem dan contact met ons op.

Heeft SVH ook een fondslijst?

Ja. In deze fondslijst staat een compleet overzicht van onze titels. De fondslijst is bedoeld voor (horeca)opleiders en boekhandels. Bekijk hier de actuele fondslijst.

Ik ben docent, kan ik een presentexemplaar van een boek aanvragen?

Ja. Als docent mag je onder bepaalde voorwaarden een presentexemplaar of docentenexemplaar aanvragen. Bekijk hier de voorwaarden en het bestelformulier.

Is het SVH examen inclusief leermiddelen?

Nee. Examens en boeken dienen apart in de webshop besteld te worden.

Kan ik korting op leermiddelen krijgen?

Voor grotere bestellingen, vanaf 50 stuks van dezelfde titel, is een aantrekkelijke staffelkorting mogelijk. Deze staffelkorting geldt niet voor digitale licenties en boeken die niet door SVH zijn uitgegeven maar door externe partijen. Bekijk hier meer over bulkkorting.

Waar vind ik de meest recente druk van het boek?

Op de webshop van SVH wordt alleen de meest recente druk van de boeken verkocht. Het boek dat je bestelt via onze webshop, is dus altijd het meest recente exemplaar. Dit kan je controleren aan de hand van het ISBN-nummer dat bij de producten wordt getoond.

Als er een overgang is naar een nieuwe druk, dan wordt dit vermeld. Ook wordt vermeld tot wanneer het boek te gebruiken is en wanneer de nieuwe druk van het boek verschijnt.

Wat zijn de verzendkosten?

De verzendkosten gaan in een staffel waarbij je de mogelijkheid hebt om een vervoerder te kiezen binnen Nederland. Voor zendingen naar het buitenland wordt gewerkt met één vervoerder. 

De verzendkosten worden berekend op basis van aantallen en afmeting. Wanneer het pakket door de brievenbus past wordt het als brievenbuspakket verzonden. Wanneer dat niet het geval is wordt het als pakket verzonden. Wanneer je meer boeken bestelt, en het gewicht toeneemt, betaal je meer verzendkosten. De verzendkosten worden berekend in het winkelmandje.

Hoe activeer ik een bestelde online licentie?

Als je een online licentie hebt gekocht vind je deze terug in jouw account. Vanuit jouw account kan je de licentie met één druk op de knop activeren. Ook is het mogelijk om de losse licentiecode te achterhalen en zie je of de licentiecode is geactiveerd, vrij of verlopen.

Hoe plaats ik een bestelling?

Wil je het computerexamen Sociale Hygiëne bestellen? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens.

Op deze website kun je alle overige examens en de leermiddelen bestellen, evenals de project- en beroepsexamens voor opleiders.

Om een bestelling te plaatsen bij SVH heb je een account nodig. Je kunt ervoor kiezen om direct te bestellen en tijdens het bestelproces een account aan te maken. Volg dan de stappen zoals aangegeven op het scherm. Ook voor volgende bestellingen kun je dit account gebruiken. Nog makkelijker is het om eerst een account aan te maken en daarna het bestelproces in te gaan.

Winkelwagen: hier zie je wat er in je winkelwagen zit. Als je de bestelling wilt wijzigen, houd je je muis op de winkelwagen. Vervolgens klik je op het blauwe blokje met het witte kruisje om producten uit de winkelwagen te verwijderen. Asl je op ''Naar afrekenen' klikt kan dit ook.

Adresgegevens: je kunt hier het factuuradres en het afleveradres van de bestelling kiezen. Standaard staan hier jouw aflever- en factuuradres dat bekend is via het account. Je kunt dit altijd per bestelling wijzigen.

Het bestand dat ik probeer toe te voegen is niet goed.

Mogelijk zijn jouw bestanden te groot (max. 2 MB) of voldoen ze niet aan de criteria (Extensies toegestaan: .pdf, .png, .jpg, .jpeg). Neemt contact met ons op indien dit niet lukt.

Ik ben mijn diploma kwijt en heb deze met spoed nodig.

Je kunt een spoedaanvraag Bewijs van Afgifte aanvragen voor de volgende diploma’s:

 • SVH Sociale Hygiëne Horeca;
 • SVH Sociale Hygiëne Slijters;
 • SVH Leermeester;
 • SVH Horecaportier.

Als de spoedaanvraag op werkdagen voor 12.00 uur besteld is, wordt het diploma nog dezelfde dag ter verzending per aangetekende post verstuurd via PostNL. De kosten die hieraan bedragen zijn € 82,50.

Kan ik de bestelling die ik al geplaatst heb nog wijzigen?

Bestellen van studiematerialen
Wil je een afgeronde bestelling voor leermiddelen wijzigen? Dit is alleen mogelijk als het artikel nog niet verzonden is. Neem contact op met SVH via 088 050 1500 of via info+svh+nl.

Bestellen van examens
Schriftelijke examens kunnen tot 10 werkdagen voor de examenperiode worden gewijzigd en computerexamens tot 4 werkdagen voor de examenperiode. Neem hiervoor contact op met SVH via examenorganisatie+svh+nl.

Gaat het om een computerexamen Sociale Hygiëne geboekt via een van de aanbieders? Neem dan met hen contact op.

Kan ik telefonisch een bestelling plaatsen?

Nee. Je kunt alleen via de webshop een bestelling plaatsen.

Mijn account doet het niet meer. Wat is er aan de hand?

Wellicht klopt het wachtwoord niet meer. Je kunt een nieuw wachtwoord aanvragen door bij de loginpagina onderaan te klikken op 'Wachtwoord vergeten'.

Werkt bovenstaande suggestie niet? Neem dan contact op met SVH, zodat wij kunnen nagaan wat er aan de hand is.

Hoe kan ik betalen?

Je kunt bij SVH veilig online betalen met iDEAL. Deze betaalmethode is mogelijk voor iedereen met een Nederlandse bankpas en kaartlezer. Bij deze betaalmethode kun je direct tijdens het bestelproces de betaling afhandelen met je eigen bank. Je rekent af in de vertrouwde internet betaalomgeving, op basis van specifieke beveiligingsmethodes van je eigen bank.

Kan ik de gegevens op mijn factuur nog aanpassen?

Nee. Het is niet mogelijk om factuurgegevens achteraf aan te passen of te wijzigen. Wijzigingen kun je tijdens het bestelproces invoeren in je account. Wanneer je de bestelling hebt afgerond, zijn deze per direct van kracht.

Gaat het om een computerexamen Sociale Hygiëne? Kijk dan op de webshop van de aanbieders.

Kan ik ook op rekening betalen?

Als particulier is het helaas niet mogelijk om op rekening te bestellen. Voor zakelijke klanten met een schriftelijke overeenkomst met SVH is het wel mogelijk om op rekening te bestellen. Neem als zakelijke klant contact op met SVH via 088 050 1500 of info+svh+nl voor de mogelijkheden.

Mijn werkgever wil betalen voor mijn examen. Hoe moet ik mij dan inschrijven?

Wil je een computerexamen Sociale Hygiëne bestellen? Dan kunt je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens. Op de site van de aanbieder kun je ook lezen hoe de betaling in zijn werk gaat.

Op deze website kun je je voor alle overige examens (incl. de mondelinge examens Sociale Hygiëne) inschrijven. Je dient zelf een account aan te maken met jouw persoonlijke gegevens en je eigen e-mailadres. Met dit account bestel en betaal je zelf het examen door middel van een iDEAL betaling. Tijdens het bestellen kun je de bedrijfsgegevens invoeren zodat deze op de factuur worden vermeld.

Wat is het (IBAN) rekeningnummer van SVH?

IBAN: NL02ABNA0462784614

Hoe ontvang ik mijn factuur?

De factuur wordt per mail verzonden. Op het moment dat de factuur is aangemaakt vind je deze ook terug in jouw account.

Kan ik mijn artikel retoursturen en hoe gaat dit in zijn werk?

Voor een snelle en goede verwerking van het teruggestuurde artikel volg je de volgende stappen:

 1. Verpak het artikel met de pakbon en reden van retournering in een degelijke verpakking. De pakbon heb je per mail en bij je pakket ontvangen;
 2. Het artikel mag retour verstuurd worden naar het volgende retouradres:

SVH
De Steenbok 26
5215 ME 's-Hertogenbosch

Zodra SVH de retourzending ontvangen en verwerkt heeft, ontvang je een bevestiging per e-mail. Je kunt de bestelling binnen de zichttermijn van 14 dagen retourneren, mits aan de retourregels wordt voldaan. De artikelen worden uiterlijk binnen 14 dagen na ontvangst in ons magazijn retour verwerkt. Als er door het retourneren of annuleren van artikelen een tegoed ontstaat, dan storten wij dit terug en staat dit binnen 14 dagen weer op je rekening.

De voorwaarde voor herroeping is dat het/de teruggestuurde product/-en onbeschadigd en ongebruikt is/zijn. Wanneer de seal van een boek af is gehaald kan deze niet meer geretourneerd worden. Mocht het teruggestuurde product geheel of gedeeltelijk beschadigd zijn door onzorgvuldig handelen van de koper, gebruikt zijn of door ander toedoen aan waardevermindering onderhevig zijn, dan zal dit worden verdisconteerd in de restitutie.

De kosten voor terugzending komen volledig voor rekening van de koper die zich beroept op het herroepingsrecht.

Hoe weet ik of een retourzending is verwerkt?

Is het meer dan 14 dagen geleden dat je iets retour hebt gestuurd en is jouw retour nog steeds niet verwerkt of teruggestort op je bankrekening, dan kun je contact opnemen met ons. Het is niet mogelijk om retourzendingen via jouw account te volgen.

Ik heb een verkeerd / beschadigd / defect / incompleet artikel ontvangen.

Controleer direct na ontvangst van de bestelling of de bestelde artikelen onbeschadigd en compleet geleverd zijn.

Neem in het geval van beschadiging, defect of incompleetheid zo snel mogelijk contact met ons op om dit te melden

Ik heb mijn artikel geretourneerd of geannuleerd, wanneer krijg ik mijn geld terug?

Als er door het retourneren of annuleren van artikelen een tegoed ontstaan is, dan ontvang je een creditfactuur en wordt het creditbedrag binnen 14 dagen terugbetaald.

Hoe schrijf ik mij in voor een examen?

Dat hangt af welk examen je wenst af te leggen:
Wil je het computerexamen Sociale Hygiëne doen? Dan kun je hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens.

Op deze website kun je je voor alle overige examens inschrijven, waaronder de mondelinge- en praktijkexamens en (voor opleiders) verschillende project- en beroepsexamen.

Op welke manieren kan ik een theorie-examen doen?

Je kunt op verschillende manieren theorie-examen doen, namelijk:

 • via de computer;
 • na afloop van een cursus;
 • mondeling (Sociale Hygiëne, Horecaportier en Leermeester).

De computerexamens Sociale Hygiëne worden niet door SVH zelf afgenomen. Je kunt hier kiezen uit verschillende aanbieders van computerexamens, elk met eigen afnamelocaties. Je kunt zelf de locatie, de datum, taal en de tijd van het computerexamen kiezen.

De overige computerexamens voor Horecaportier en Leermeester vinden plaats op een van de 8 locaties in Nederland. Je kunt zelf de locatie, de datum en de tijd van het computerexamen kiezen. Deze computerexamens worden afgenomen in het Nederlands. 

Er zijn mondelinge examens voor Sociale Hygiëne, Horecaportier en Leermeester, deze vinden plaats in Zoetermeer. De mondelinge examens worden afgenomen in het Nederlands, echter bij Sociale Hygiëne is er ook de mogelijkheid om het mondeling examen in het Engels te doen of in je eigen taal met tolk.

Ook kun je een cursus of opleiding bij een van de opleidingsinstituten volgen. Het examen wordt dan aansluitend op de laatste cursusdag door SVH afgenomen. Het opleidingsinstituut meldt je aan voor het examen. Bekijk hier alle branche-erkende opleidingen.

Om je voor te bereiden op het examen Sociale Hygiëne kun je een theorieboek en/of het examentrainingsboekje bestellen. Als je je hebt ingeschreven bij één van de opleidingsinstituten, zorgt deze opleider doorgaans voor het lesmateriaal.

Wanneer worden examens afgenomen?

Wil je het computerexamen Sociale Hygiëne doen? Kijk dan bij een van onze aanbieders.

Voor alle overige examens (incl. de mondelinge examens Sociale Hygiëne) vind je de data waarop de examens worden afgenomen in de kalender op de productpagina van het door jou gewenste examen (donkerblauw is beschikbaar).

Ik heb dyslexie, wat zijn de mogelijkheden?

Ben je in het bezit van een dyslexieverklaring? Dan kan SVH je de volgende mogelijkheden aanbieden:

 • een aanpassing in de lay-out van het examenmateriaal: de examenopgaven worden op A3-formaat geprint;
 • een verlenging van de examentijd met maximaal 15 minuten.

Doe je examen via een opleider? Neem hierover zo spoedig mogelijk, maar tenminste 10 werkdagen voorafgaand aan het examen contact op met je opleider. Doe je examen Leermeester theorie of Horecaportier theorie via de computer? Neem dan tenminste 4 werkdagen voorafgaand aan het examen contact op met onze Examenorganisatie via examenorganisatie@svh.nl

Gaat het om een computerexamen Sociale Hygiëne? Neem dan eerst contact op met een van de aanbieders voordat je het examen boekt. Zij helpen je graag verder.

Ik ben gezakt wat nu?

Als je jouw examen niet hebt behaald kun je een inzageverzoek indienen als je je officiële resultaatbrief van SVH hebt ontvangen. Wanneer je geslaagd bent voor het examen is het niet mogelijk om een inzage te doen. Je kunt eenmalig inzage in je examen aanvragen via onze website. Tijdens de inzage krijg je te horen op welke examenonderdelen je geen punten hebt behaald. Inzage kan alleen door de examenkandidaat zelf op afspraak plaatsvinden.

Inzage van theorie-examens vindt twee keer per maand plaats, onder toezicht van een medewerker van SVH, op ons kantoor in Zoetermeer. Inzage van praktijkexamens kan ook telefonisch plaatsvinden. Aan het doen van inzage zijn geen kosten verbonden. Een inzage duurt maximaal 30 minuten per kandidaat.

Is het mogelijk om mijn uitslag zo snel mogelijk op te sturen? Ik heb deze met spoed nodig.

Het definitieve examenresultaat krijg je binnen 10 werkdagen toegestuurd per post. Helaas is het niet mogelijk om hiervoor een spoedprocedure aan te vragen.

Kan ik mijn examenresultaat van mijn theorie-examen bekijken?

Heb je net een SVH theorie-examen gedaan? Dan ben je vast benieuwd naar hoe je het hebt gedaan. Op het officiële resultaat moet je helaas nog even wachten, maar je kunt wel alvast het voorlopige resultaat van je examen berekenen op de website www.svhexamenresultaat.nl.

Je kunt maximaal 10 keer inloggen op deze website, vanaf de dag na je examen tot 10 werkdagen na het examen. Dit is een voorlopig resultaat, waaraan je geen rechten kunt ontlenen. Deze antwoorden geven wel een goede indicatie. Het definitieve resultaat van je examen ontvang je per post binnen 10 werkdagen na je examen, rechtstreeks van SVH of via het opleidingsinstituut waar je het examen hebt gedaan.

Hoe lang is mijn diploma/verklaring geldig?

Een diploma en/of verklaring die is uitgegeven door SVH is voor onbepaalde tijd geldig tenzij anders aangeven.

Ik ben mijn diploma kwijt. Wat moet ik doen?

Wanneer je je diploma kwijt bent kun je via onze webshop een SVH Bewijs van Afgifte aanvragen. Als je recht hebt op een Bewijs van Afgifte dan ontvang je deze uiterlijk vier weken nadat je de bestelling hebt geplaatst. Hiervoor dien je een kopie van je geldige legitimatiebewijs toe te voegen. Voor het aanvragen van dit bewijs brengen wij altijd de kosten van de aanvraag in rekening, ook als achteraf blijkt dat je geen recht hebt op het door jou aangevraagde Bewijs van Afgifte.

Ik ben mijn diploma kwijt en heb deze met spoed nodig.

Je kunt een spoedaanvraag Bewijs van Afgifte aanvragen voor de volgende diploma’s:

 • SVH Sociale Hygiëne Horeca;
 • SVH Sociale Hygiëne Slijters;
 • SVH Leermeester;
 • SVH Horecaportier.

Als de spoedaanvraag Bewijs van Afgifte op werkdagen voor 12.00 uur besteld is, wordt het diploma nog dezelfde dag ter verzending per aangetekende post verstuurd via PostNL. De kosten die hieraan bedragen zijn € 96,00.

Wat moet ik doen als ik mijn SVH diploma of certificaat niet heb ontvangen?

Mocht je het SVH diploma of certificaat niet ontvangen hebben, dan dien je dit binnen uiterlijk zes weken na aanvraag of het afleggen van het examen kenbaar te maken. Je ontvangt dan kosteloos een nieuw SVH diploma of certificaat per aangetekende post. Wanneer deze termijn is verstreken, kun je alleen een SVH Bewijs van Afgifte aanvragen, waaraan kosten zijn verbonden.

Ik sta niet in het SVH Diplomaregister. Wat moet ik doen?

In het SVH Diplomaregsiter zijn alle SVH Diploma’s opgenomen die vanaf 1 augustus 2015 zijn verstrekt door SVH. Het SVH Diplomaregister geeft dus alleen antwoord op de vraag of een persoon een SVH Diploma heeft behaald na 1 augustus 2015. Staat jouw diploma er niet in, maar heb je hem wel behaald na 1 augustus 2015 neem dan contact met ons op zodat we kunnen uitzoeken waarom jouw diploma niet vindbaar is.

Als je een SVH Diploma hebt behaald vóór 1 augustus 2015 en je wilt dat jouw diploma's zichtbaar worden in het SVH Diplomaregister, moet je hiervoor expliciet toestemming geven. Dat kan door via deze pagina een aanvraag te doen om het behaalde SVH Diploma te tonen in het Diplomaregister. 

Kijk hier voor het overzicht van diploma's die niet opgenomen kunnen worden in het SVH Diplomaregister.

 

Ik ben gescheiden/getrouwd en mijn verkeerde naam staat op het diploma, wat kan ik doen?

Ben je gescheiden en staat op je oude certificaat/diploma je gehuwde naam en je meidjesnaam, en wil je dit aangepast hebben? Dan kan je een Bewijs van Afgifte aanvragen. Bij deze aanvraag dien je een kopie van de scheidingsakte toe te voegen. Het oude diploma dien je per post naar SVH te sturen.

Ben je inmiddels getrouwd en wil je beide achternamen op je certificaat/diploma, dan geldt dezelfde route. Ook hier moet je een kopie van je trouwakte toevoegen.

Wat is de diplomawaarde van SVH branchediploma’s?

SVH biedt twee soorten branchediploma’s:
Branchediploma’s die, net als mbo-diploma’s, zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier en daarmee hun arbeidswaarde bewijzen. Om een mbo-diploma te kunnen halen, moet een volledige mbo-opleiding gevolgd worden, waarbij ook de algemene vakken als rekenen en taal gevolgd en getoetst moeten worden. Deze algemene vakken hoef je voor een branchediploma niet te halen: daar worden alleen de beroepsgerichte kennis en vaardigheden getoetst.

Ook zijn er branchediploma’s die zijn gebaseerd op eindtermen die op basis van onderzoek in de branche zijn opgesteld. Deze diploma’s hebben per definitie arbeidsmarktwaarde omdat zij direct gekoppeld zijn aan bestaande rollen in de branche waarvoor geen mbo-opleiding of mbo-diploma bestaat.

Bekijk hier alle informatie.

Hebben jullie de boeken Sociale Hygiëne in andere talen dan Nederlands?

De SVH boeken voor Sociale Hygiëne zijn via SVH verkrijgbaar in de Nederlandse en Engelse taal. Daarnaast heeft VCHO in samenwerking met KHN het SVH boek vertaald naar het Chinees. Meer informatie daarover vind je hier.

Let op: voor de examens in het Turks, Mandarijn-Chinees en Modern Standaard Arabisch zijn geen actuele, vertaalde cursusboeken beschikbaar.

Heeft SVH ook een fondslijst?

Ja. In deze fondslijst staat een compleet overzicht van onze titels. De fondslijst is bedoeld voor (horeca)opleiders en boekhandels. Bekijk hier de actuele fondslijst.

Wat is de levertijd van boeken?

De meeste artikelen hebben wij op voorraad en zijn direct leverbaar. Digitale producten worden direct geleverd.

Als je direct leverbare artikelen op een werkdag voor 23.00 uur bestelt, streven wij er naar om de artikelen binnen twee tot vier werkdagen ter bezorging aan te bieden op het door jou opgegeven afleveradres. Wij zijn hierbij ook afhankelijk van bezorgdiensten.

Als jouw bestelling artikelen bevat die niet op voorraad zijn, dan streven wij er naar om je bestelling direct te verzenden, zodra de bestelling compleet is. Houd dan ook rekening met een langere levertijd.

De genoemde levertermijnen zijn streeftermijnen en geen fatale termijnen. Dit betekent dat een bestelling niet ongedaan kan worden gemaakt om de reden dat de levertijd onverhoopt langer blijkt dan vermeld.

Waar kan ik een verzoek indienen om mijn gegevens in te zien of te verwijderen (recht op vergetelheid?)

Als je je gegevens wilt inzien of wilt laten verwijderen dan kun je dat hier doen.

Hoe lang bewaart SVH mijn gegevens?

In de Privacyverklaring SVH staat welke gegevens SVH van jou bewaart en hoe lang deze gegevens bewaard worden.

Welke gegevens heeft SVH van mij nodig?

Als je je registreert bij SVH, moet je een aantal velden verplicht invullen. Deze gegevens zijn nodig voor het aanmaken van een account. Sommige velden zijn niet verplicht: die hoef je dus niet in te vullen om je te kunnen registeren bij SVH. Wanneer je een examen en/of waardepapier bestelt, vragen we bij de bestelling nog een aantal aanvullende gegevens.

Waar vind ik informatie over cookies?

Informatie over cookies is te vinden in de Gebruikersvoorwaarden SVH.

Welke privacyrechten heb ik bij SVH?

Je hebt verschillende rechten om controle te houden over jouw persoonsgegevens bij SVH:  

 • Recht op inzage. 
 • Recht op vergetelheid. 
 • Recht op rectificatie en aanvulling.
 • Het recht op dataportabiliteit.
 • Het recht op beperking van de verwerking.
 • Het recht met betrekking tot geautomatiseerde besluitvorming en profilering.
 • Het recht om bezwaar te maken tegen de gegevensverwerking.
 • Het recht op duidelijke informatie over wat SVH met jouw persoonsgegevens doet.

Als je gebruik wilt maken van deze rechten, dan kun je dat hier doen.

Het geheime ingrediënt dat ben jij.