Deze site maakt gebruik van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden en privacyverklaring voor meer informatie.
Sluit

SVH Vinoloog/Sommelier

Het examen SVH Vinoloog/Sommelier is gericht op aankomend (gastronoom)sommeliers en professionals met enige jaren werkervaring. Het examen bestaat uit drie examenonderdelen. 

Het is het hoogste diploma dat je als vinoloog/sommelier kan halen. Je wordt breder opgeleid en het gaat verder dan alleen de wijnkennis die vereist wordt. Tijdens deze opleiding, met aansluitend het examen, proef je series wijnen die speciaal zijn samengesteld voor het aanleren van een goede proeftechniek. Immers, het organoleptisch onderzoeken en beoordelen van wijn vormt de basis van alle wijnkennis. De opleiding tot SVH Vinoloog/Sommelier besteedt daarom de grootst mogelijke aandacht aan het ontwikkelen en verfijnen van de zintuiglijke eigenschappen. Daarnaast worden er gastronomische lessen gegeven door SVH Meesterkok Robert Kranenborg. 

Let wel op: Het is niet mogelijk om als particulier bij SVH het examen SVH Vinoloog/Sommelier te doen. Om het diploma te halen, kun je bij een opleider een opleiding volgen, die wordt afgesloten met het examen SVH Vinoloog/Sommelier. Ook kun je soms alleen examen doen. Bekijk hier de mogelijkheden.

Het examen
Het examen bestaat uit drie onderdelen: Vinoloog/Sommelier Theorie A, Vinoloog/Sommelier Theorie B en Vinoloog/Sommelier Organoleptisch. Deze drie onderdelen worden op 1 dag afgenomen.

  • Vinoloog/Sommelier Theorie A: 80 meerkeuzevragen.
  • Vinoloog/Sommelier Theorie B: 3 open vragen met een aantal subvragen.
  • Vinoloog/Sommelier Organoleptisch: het proeven van 12 verschillende wijnen waarover meerkeuzevragen en proefnotities gemaakt moeten worden.

Wie slaagt voor het examen ontvangt het SVH Diploma Vinoloog/Sommelier. Om dit examen te mogen afleggen moet je minimaal 18 jaar zijn. Onder strikte voorwaarden zijn er mogelijkheden om het examen af te laten leggen vanaf 16 jaar.

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.