Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Persconferentie: hoe zien de nieuwe rollen en functies van de horeca er in de toekomst uit?

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, maakte dinsdag 15 maart via een live persconferentie de resultaten bekend van het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 van SVH naar de nieuwe rollen en functies binnen de horeca voor een toekomstbestendige sector.

Bekijk hieronder de persconferentie terug.

Arbeidsmarktonderzoek van SVH

SVH deed de afgelopen twee jaar arbeidsmarktonderzoek naar hoe het werk in de keuken en de bediening binnen de horecasector georganiseerd wordt. Naast de traditionele functies zoals kok en gastheer/-vrouw zijn er veel nieuwe rollen en functies bijgekomen.

Nieuwe rollen en functies in de horeca

SVH heeft horecaondernemers én medewerkers met kwantitatief en kwalitatief onderzoek kunnen bevragen over hoe het werk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer is georganiseerd. In totaal hebben meer dan 2.300 medewerkers en werkgevers meegewerkt aan dit onderzoek. Op basis van twee grootschalige online enquêtes, interviews en expertgesprekken met ondernemers en medewerkers, heeft SVH de nieuwe rollen gedefinieerd die een plek moeten gaan krijgen in het nieuwe Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. In dit Handboek is vastgelegd wat de inhoud is van de functies en hoe deze onderling samenhangen zodat een loonwaarde kan worden vastgesteld. 

Medewerkers sneller vakbekwaam op de werkvloer

De behoefte van de branche is het bieden van meer flexibiliteit in het werk en het bieden van doorgroeimogelijkheden. De sector ervaart al jaren de bestaande indeling van (referentie)functies als gedateerd en beklemmend en heeft behoefte aan een nieuwe systematiek. Een meer flexibele werkwijze en het werken met rollen naast functies kan de sector helpen om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers die instromen beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten.

Onderzoek en samenvatting

Tijdens de persconferentie werden de belangrijkste onderzoeksresultaten en conclusies gedeeld. Hieronder kun je het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 en de samenvatting downloaden. Zie ook het persbericht voor meer informatie.

Het geheime ingrediënt dat ben jij.