Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Hoe zien de nieuwe rollen en functies van de horeca er in de toekomst uit?

Ricardo Eshuis, directeur van SVH, maakte dinsdag 15 maart 2022 via een live persconferentie de resultaten bekend van het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 van SVH naar de nieuwe rollen en functies binnen de horeca voor een toekomstbestendige sector. Als vervolg op dit onderzoek is er in 2022 dieper ingezoomd op de hotellerie. De belangrijkste conclusie uit de gesprekken met werkgevers, ondernemers en managers is dat er op grote schaal behoefte is aan meer flexibiliteit in het kunnen inschalen en inzetten van medewerkers. SVH zal elke twee jaar een onderzoek doen naar de ontwikkelingen van rollen en functies in de arbeidsmarkt.

Bekijk hieronder de persconferentie van 15 maart 2022 terug.

Rollen in de hotellerie

Uit het nieuwste arbeidsmarktonderzoek (december 2022) van Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) komt naar voren dat in de hotellerie steeds meer cross-over functies zijn ontstaan: een samenstelling van meerdere functies, te vergelijken met een opeenstapeling van diverse rollen. Bijvoorbeeld de medewerker gastenservice. De hotellerie blijkt grote behoefte te hebben aan deze medewerkers, hoewel de huidige referentiefuncties daar niet mee matchen. Lees hier het hele nieuwsbericht.

Arbeidsmarktonderzoek van SVH

SVH doet vanaf 2020 arbeidsmarktonderzoek naar hoe het werk in de keuken en de bediening binnen de horecasector georganiseerd wordt. Naast de traditionele functies zoals kok en gastheer/-vrouw zijn er veel nieuwe rollen en functies bijgekomen. In maart 2022 is het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 gepresenteerd. In december 2022 is als vervolg op dit onderzoek de verdieping naar de hotellerie gepresenteerd.

Nieuwe rollen en functies in de horeca

SVH heeft horecaondernemers én medewerkers met kwantitatief en kwalitatief onderzoek kunnen bevragen over hoe het werk in de dagelijkse praktijk op de werkvloer is georganiseerd. In totaal hebben meer dan 2.300 medewerkers en werkgevers meegewerkt aan dit onderzoek. Op basis van twee grootschalige online enquêtes, interviews en expertgesprekken met ondernemers en medewerkers, heeft SVH de nieuwe rollen gedefinieerd die een plek moeten gaan krijgen in het nieuwe Handboek Referentiefuncties Bedrijfstak Horeca. In dit Handboek is vastgelegd wat de inhoud is van de functies en hoe deze onderling samenhangen zodat een loonwaarde kan worden vastgesteld. 

Medewerkers sneller vakbekwaam op de werkvloer

De behoefte van de branche is het bieden van meer flexibiliteit in het werk en het bieden van doorgroeimogelijkheden. De sector ervaart al jaren de bestaande indeling van (referentie)functies als gedateerd en beklemmend en heeft behoefte aan een nieuwe systematiek. Een meer flexibele werkwijze en het werken met rollen naast functies kan de sector helpen om medewerkers te behouden en nieuwe medewerkers die instromen beter en sneller bekwaam op de werkvloer in te zetten.

Onderzoek en samenvatting

Hieronder kun je het arbeidsmarktonderzoek 2020-2021 en de samenvatting downloaden.

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.