Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Vernieuwd horeca.nl dé plek voor het vinden van een goede horecaopleiding

9 feb. 2021

De vernieuwde website horeca.nl is het startpunt van de zoektocht naar een kwalitatief goede horecaopleiding. Voor ondernemers, werknemers, jobcoaches en herintreders, kortom: voor iedereen die op zoek is naar een (korte) horecaopleiding. Niet alleen particuliere opleidingen, maar ook de reguliere mbo-horecaopleidingen zijn te vinden op horeca.nl. Via de eenvoudige zoekfunctie krijg je snel een overzicht en filter je o.a. verder op locatie, type opleiding en taal. De website is afgelopen maanden aangevuld met ruim 70 nieuwe branche-opleidingen die het SVH-erkenningskeurmerk hebben ontvangen. Met dit kwaliteitskeurmerk weten mensen die een opleiding kiezen, dat het goed zit met de kwaliteit van de opleiding en de relevantie voor de arbeidsmarkt.

SVH-erkenningskeurmerk
Sinds 2002 is er in de horeca een erkenningsregeling voor horecaopleidingen, waarin de criteria staan die de kwaliteit van het opleidingsaanbod in de horecabranche moeten waarborgen. Dit is gedaan op initiatief van de sociale partners: werkgevers- en werknemersbonden. De Erkenningsregeling Horecaopleidingen is er vanuit SVH onder andere om zekerheid te geven over kwaliteit, actualiteit en bijvoorbeeld een goede klachtenprocedure, aan werkgevers en medewerkers die een cursus gaan volgen. Aan het erkenningstraject zijn kosten verbonden. Voor de opleiders die bepaalde opleidingen willen laten erkennen is het een grote inspanning om aantoonbaar aan alle eisen te voldoen. De erkenningsregeling is bedoeld voor particuliere opleidingsinstituten en contractafdelingen van regionale onderwijscentra die zonder overheidsbekostiging vakopleidingen aanbieden. Inmiddels tonen ook scholen in het praktijkonderwijs belangstelling om aan de kwaliteitseisen te voldoen. Het regulier onderwijs staat daarentegen onder toezicht van de Inspectie van het Onderwijs namens het ministerie van Onderwijs, dat een opzichzelfstaand keurmerk is.

Erkende opleiders op horeca.nl
Op de site horeca.nl springen de erkende opleiders in het oog. Bij elk vakgebied worden de opleidingen met dit keurmerk als eerste getoond. Daarmee is voor de bezoekers duidelijk welke opleidingen kwalitatief boven andere opleidingen uitkomen. Op horeca.nl staan ook niet-erkende opleidingen. Plaatsing op horeca.nl is gratis, ongeacht de vraag of een opleiding erkend is of niet. Het volledige overzicht van SVH-erkende horecaopleidingen is hier te vinden.

Horeca.nl als partner van landelijke scholingsportalen
Er wordt op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gewerkt aan een landelijk scholingsportaal. De erkende opleidingen op horeca.nl komen via dat portaal naar voren als opleidingen die aan kwaliteitseisen voldoen en mee kunnen draaien in gesubsidieerde opleidingstrajecten (bijvoorbeeld via het UWV) en in trajecten voor Leven Lang Ontwikkelen. Een van de portalen wordt in september 2021 onder toezicht van het ministerie van OCW opgeleverd.

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.