Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Top 3 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 bekend: De Hof, De Werf en ’t Voorhuys door naar finale

1 dec. 2022

Donderdag 1 december maakte SVH, namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, bekend welke leerbedrijven in de Top 3 van de wedstrijd staan. De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023, zijn in willekeurige volgorde: De Hof uit Renswoude, De Werf uit Veere en ’t Voorhuys uit Emmeloord.

Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars Van der Valk Sassenheim-Leiden en ’t Havenmantsje, de mooie taak om te bepalen welke leerbedrijven dit jaar de finale bereiken.

De Top 10 van beste leerbedrijven is afgelopen weken bezocht door de vakjury van de wedstrijd. Om een compleet beeld te krijgen van het leerbedrijf en de leermeesters, werd tijdens het bezoek uitvoerig met hen gesproken. Daarnaast werd het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald.


De Top 3
De Hof, De Werf en ’t Voorhuys wisten zich als beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.

"De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren", aldus directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie Ricardo Eshuis. "Het bezoek aan de Top 10 heeft ons geleerd dat steeds meer bedrijven zich bewust zijn van hun DNA en het belang dat zij leerlingen werven en selecteren die daarbij passen. Wat ons opviel is dat bij bedrijven waar ambachtelijk wordt gewerkt, ook veel aandacht is voor de mensen en de leerlingen. Wellicht zegt dat iets: liefde voor het product, is ook liefde voor de mensen. Dat zien we in ieder geval sterk terug bij de Top 3. Wanneer er een competitieve cultuur heerst vanuit de ambitie het beste product neer te zetten, dan moeten leerlingen daar in mee kunnen. Het is goed te zien dat bij deze leerbedrijven leerlingen daadwerkelijk iets toevoegen aan het team en zo veel kunnen leren."


Beste Leermeester Horeca
De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2022/2023. De beste leermeester kwam in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor die leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt. Welke leermeesters in de Top 3 Beste Leermeester Horeca staan wordt maandag 5 december bekendgemaakt door SVH.

Finale
De leerbedrijven in de Top 3 worden in december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Daarna zal in spanning gewacht worden op de uitslag. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op de Horecava in 2023 bekendgemaakt.

Waarom deze wedstrijd zo mooi is
De partijen die samen in de wedstrijdcommissie zitten, zien allen het belang van opleiden op de werkvloer en ondersteunen bedrijven om leerlingen en andere medewerkers via begeleiding en opleiding beter te maken. Het doel van de wedstrijd sluit goed aan op hun visie en doelen, variërend van een veilige leer- en werkomgeving tot het vergroten van de vakbekwaamheid in de branche als geheel en van individuele medewerkers in het bijzonder.

"Leerbedrijven en goede leermeesters zijn van groot belang om dit doel te bereiken. Voor een leerling die voor het eerst ervaring opdoet als horecamedewerker, kunnen zij een groot verschil maken. Zij hebben een voorbeeldrol en drukken daarnaast een belangrijke stempel op de vaardigheden en houding van de leerling ten opzichte van het horecavak. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn daarom onmisbaar om een nieuwe generatie op te leiden. Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert", aldus Eshuis.


Meer dan 100 deelnemers
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks gehouden en startte begin september met de nominatieronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven opgeven voor de felbegeerde titel. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Voor deze wedstrijd, die door de pandemie twee edities heeft overgeslagen, werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd. De volledige lijst met erkende leerbedrijven die genomineerd zijn voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023 is te zien op www.besteleerbedrijfhoreca.nl/ranking

Kijk voor meer informatie over de wedstrijd op www.besteleerbedrijfhoreca.nl


Eerdere winnaars Beste Leerbedrijf Horeca
2019/2020: 't Havenmantsje in Harlingen
2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Vroeg in Bunnik
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte


Eerdere winnaars Beste Leermeester Horeca
2019/2020: Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten

Deel dit artikel via

Lees verder

5 sept. 2022
Wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca editie 2022/2023 van start: nomineer nu jouw favoriete leerbedrijf!

De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca is maandag 5 september 2022 weer van start gegaan. SVH organiseert deze wedstrijd namens de horecasector. Iedereen kan een of meerdere van de 12.000 erkende horecaleerbedrijven nomineren als beste leerbedrijf. Ook deze editie maken leermeesters weer kans op de titel Beste Leermeester Horeca. Beide winnaars worden bekendgemaakt tijdens de finale op de Horecava in januari 2023. Nomineer nu jouw favoriete stagebedrijf!

10 nov. 2022
SVH presenteert Top 10 wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca 2022/2023

Donderdag 10 november maakte SVH de Top 10 van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca bekend! Voor deze wedstrijd werden dit jaar ruim 100 leerbedrijven genomineerd. Benieuwd welke 10 erkende leerbedrijven in de Top 10 staan?

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.