Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Tim Wellenberg van Hanninkshof Enschede wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019

29 okt. 2019

Tim Wellenberg heeft de finale van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 gewonnen. De 26-jarige maître-sommelier van restaurant Hanninkshof in Enschede was de beste van 24 kandidaten die het afgelopen half jaar middels diverse proeven streden om de prijs voor de beste jonge gastheer of gastvrouw van Nederland. Tweede werd Pauline Wiskerke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat, de derde prijs ging naar Anne Marie Nijhoff van restaurant Fizzy in Epe, die een speciale vermelding kreeg voor de beste cocktail gemaakt met Hennessy Cognac. De bekendmaking vond plaats op 28 oktober 2019 tijdens de presentatie van editie 2020 van restaurantgids Lekker500.

In de 18e editie van deze prestigieuze en oudste wedstrijd voor jong gastvrijheidstalent werken restaurantverenigingen Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants (tezamen de G4) en Moët Hennessy samen om talentvolle jonge gastvrouwen en gastheren in de spotlights te zetten. Na een kritische voorselectie werden uit de vele aanmeldingen 24 kandidaten geselecteerd om deel te nemen, waarna de beste 10 de finale haalden. De kandidaten streden tegen elkaar op de locatie van ROC Mondriaan Den Haag.

Tim Wellenberg winnaar
Tim Wellenberg, werkzaam bij het bij JRE-Nederland aangesloten restaurant Hanninkshof in Enschede, behaalde de beste score op de finaledag, waar de 10 overgebleven finalisten onder meer een garnalencocktail als tafelbereiding en een cocktail op basis van Hennessy cognac moesten maken en waar ze geïnterviewd werden door de vakjury. Eerder dit jaar legden zij een theorietest en een proeftechnische toets af en werden ze beoordeeld in de rol van hoofdgastvrouw/hoofdgastheer tijdens een maaltijd in het restaurant waar ze werken.

Indrukwekkend prijzenpakket
Als prijs ontving Tim Wellenberg een geldprijs van  € 2.500, een fles Hennessy Paradis Imperial ter waarde van € 1.235, een studiebezoek aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet en de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen. De winnaar kreeg zijn prijzen uitgereikt door Maurice Hennessy, lid van de achtste generatie van de iconische Hennessy familie, die ieder jaar speciaal voor deze gelegenheid naar Nederland komt. De uitreiking vond plaats tijdens de spectaculaire presentatie van Lekker500 editie 2020 in de Kapel van Hotel Arena in Amsterdam, waar de absolute top van de gastronomie aanwezig was. 

Jonge talenten laten schitteren
Patrick van Zuiden, eigenaar van Restaurant, Hotel & Spa Savarin in Rijswijk werd in 2018 nadat zijn zoon Sébastian de Nationale Hennessy Gastvrijheidswedstrijd (NHGP) won, gevraagd om voorzitter te worden van de G4. Een van zijn opdrachten was vernieuwing van de NHGP. Patrick van Zuiden: “Met de introductie van nieuwe statuten die deelname voor veel meer kandidaten mogelijk maakt, uitbreiding van de kennistoetsen, een transparant beoordelingssysteem en een jury onder leiding van wijndocent Edwin Raben en ere-juryvoorzitter Willem Kool van de Telegraaf, hebben we een grote stap gemaakt. Door de inspanningen van onze partners en de G4 hebben we de jonge talenten nog meer kunnen laten schitteren. En ik ben heel blij dat we in Lekker500 een samenwerkingspartner hebben die de wedstrijd een nog groter podium kan geven. We hebben in Tim Wellenberg een geweldige winnaar en daar ben ik oprecht trots op. We weten dat een perfecte maaltijd uit een geweldige keuken komt, maar een perfecte avond wordt verzorgd door gepassioneerde talentvolle gastvrouwen en gastheren en die geven we met deze wedstrijd een podium.”

Nieuwe opzet succesvol
Ook juryvoorzitter Edwin Raben constateert dat de vernieuwde opzet van de wedstrijd goed werkt. Edwin Raben: ”We hebben de kandidaten op veel meer vaardigheden en kwaliteiten kunnen toetsen en dat leverde diversiteit en een spannende finale op. Ik was onder de indruk van het niveau van de kandidaten en daarnaast is het geweldig om hun enthousiasme te zien, dat heeft ons vak echt nodig. Het was mooi te zien dat de sfeer onderling erg goed was en dat de kandidaten ook buiten de wedstrijdarena echte gastheren en gastvrouwen bleven.”

Prominente vakjury
In deze 18e editie bestond de vakjury uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens JRE-Nederland, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zaten Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant, Hotel & Spa Savarin en juryvoorzitter en wijndocent Edwin Raben in de jury.

NHGP: Gastheerschap op niveau
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken anno nu Alliance Gastronomique, JRE-Nederland, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage, wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis en is restaurantgids Lekker500 mediapartner. Deelname staat open voor kandidaten tot en met 26 jaar die werkzaam zijn in de gastvrijheidssector.

De 10 finalisten, na de top 3 in willekeurige volgorde:

1. Tim  Wellenberg Hanninkshof  Enschede
2.  Pauline Wiskerke De Kromme Watergang Hoofdplaat
3. Anne Marie Nijhoff Fizzy Epe
  Marvin Walraven Smink Wolvega
  Iris Volgers AlaCarte Prinsenhof Groningen
  Corine Vink Amused Food & Wine Hardenberg
  Ivar Roerink De Swarte Ruijter Holten 
  Stefan Emmen Zarzo Eindhoven 
  Lisa Hu Grand Plaza Eibergen 
  Daphne Kolk Huis ter Duin Noordwijk 

 

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.