Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Strijd om de 18e Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 losgebarsten

3 jun. 2019

De jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 heeft 24 kandidaten geselecteerd voor de voorronde van de 18e editie. Deze 24 jonge talenten op het gebied van gastheerschap zijn door naar de 2e ronde van deze prestigieuze wedstrijd. De kandidaten, tussen de 20-26 jaar, zijn op basis van werkervaring en motivatie geselecteerd. Uit deze 24 kandidaten zullen uiteindelijk 5 deelnemers doorgaan naar de 3e ronde. Daarnaast zijn er 4 wildcards verdeeld onder de samenwerkingsverbanden van de G4, te weten JRE- Jeunes Restaurateurs, Les Patrons Cusiniers, Alliance Gastronomique en Fine Eastern Restaurants. De 5e wildcard ging naar een van de deelnemers van de wedstrijd Future Talents.

Sterk deelnemersveld
“Het is een sterk deelnemersveld”, aldus voorzitter Patrick van Zuiden, die tevens enorm verheugd is met de grote hoeveelheid inschrijvingen. Ook Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy, is verguld met zowel de kwantiteit als kwaliteit van de kandidaten. Onder de vleugels van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) werken belangrijke culinaire spelers met elkaar samen om gastheerschap meer onder de aandacht te brengen in Nederland. Hoe zorgt deze competitie voor verbetering? Bob Bron: “Er is te weinig aandacht voor de bediening. Door gastvrijheid op een hoog niveau op de kaart te zetten willen we jong talent inspireren om voor dit prachtige vak te kiezen, evenals een motivator te zijn voor het huidige talent om zich te blijven ontwikkelen.”

Gastheerschap naar hoger niveau
Om het Nederlandse gastheerschap naar een hoger niveau te tillen, is in 1999 de Alliance Hennessy Gastvrijheidsprijs opgericht. Het doel is om kundig, vriendelijk en enthousiast gastheerschap te bevorderen. Onder de vlag van deze titel werken Alliance Gastronomique, Jeunes Restaurateurs d’Europe Netherlands, Les Patrons Cuisiniers en Fine Eastern Restaurants samen. Daarnaast levert ROC Mondriaan in Den Haag een bijdrage en wordt de prijs omarmd door Ricardo Eshuis, directeur SVH. Dit jaar sluit Lekker500 zich aan als mediapartner.

Theorietest en proefonderdelen
Op 3 juni zullen de 24 kandidaten deelnemen aan de theoriedag. Tijdens deze tweede ronde die wordt gehouden op het ROC Mondriaan in Den Haag, zullen de deelnemers een theoretische toets en een proeftechnisch gedeelte afleggen. Deze theoretische toets bestaat uit een brede selectie vragen over gastheerschap, menuleer, combineren van wijn en gerecht, kooktechnieken en productkennis, en uiteraard kennis over dranken als bier, koffie, thee en in het bijzonder wijn en (Hennessy) cognac. Het proeftechnische gedeelte bestaat onder andere uit het proeven van wijnen, een wijn-spijs-opdracht of het herkennen van producten. Na de theoriedag zal op basis van de resultaten van de deelnemers een selectie worden gemaakt en zullen de vijf deelnemers met de hoogste scores doorgaan naar de volgende ronde.

Jurybezoeken
Het derde onderdeel van het selectieproces is een jurybezoek. Tijdens deze praktijkdag brengt de vakjury een bezoek aan het restaurant waar de deelnemer werkzaam is. De vakjury bestaat dit jaar uit Bob Bron, Algemeen directeur Moët Hennessy; de nestor van de Nederlandse gastronomie Cees Helder; journalist en tevens ere-juryvoorzitter Willem Kool van De Telegraaf; SVH Meestergastvrouw van restaurant Bij Jef Nadine Mögling en de voorzitters van de G4: Marc van Gulick namens Alliance Gastronomique, Rik Jansma namens Jeunes Restaurateurs d’Europe Netherlands, Frank Visser voor Les Patrons Cuisiniers en Michael Hu namens de Fine Eastern Restaurants. Daarnaast zitten top-sommelier en juryvoorzitter Edwin Raben, oud-winnaar Sébastian van Zuiden van Restaurant Hotel & Spa Savarin en Lekker500 hoofdredacteur Annelies Pijper in de jury. De kandidaat zal tijdens de lunch of het diner de rol van hoofdgastheer/hoofdgastvrouw vervullen voor de jury. De eerste jurybezoeken aan wildcardhouders hebben onlangs plaatsgevonden. Dat de lat hoog ligt werd tijdens deze bezoeken bevestigd. De komende weken zullen ook de overige wildcardhouders worden bezocht, wildcardhouders zijn vrijgesteld van de theoriedag. Het theorie-examen wordt op een later tijdstip nog wel bij hen afgenomen.

Deelnemers
Wie zijn de talenten? Een overzicht van de deelnemers die door de eerste ronde heen zijn en gaan strijden om de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019.

Kandidaten die door zijn naar de 2e ronde:

Naam                     Restaurant Plaats
Lianne Willemse Bij Kees Zierikzee
Mandy Bossinga Ciel Bleu Amsterdam
Tim Wellenberg Hanninkshof Enschede
Marvin Walraven Smink Wolvega
Hendrieka Roersma Kaatje bij de Sluis Blokzijl
Aldrik Kooistra  De Heeren van Harinxma Beetsterzwaag
Tom Wolters Damianz Roermond
Berry Schut 't Nonnetje Harderwijk
Salina Waterloo Hofstede de Blaak Tilburg
Iris Volgers Prinsenhof, Alacarte Groningen
Suzanne Wijnia 't Havenmantsje Harlingen
Imke van Limpt Divino Hapert
Jeremy Stoutjesdijk La Folie Zaltbommel
Corine Vink Amused Food & Wine Hardenberg
Cazimir Soetenhorst Waterproef Scheveningen
Judith Dix Kasteel Engelenburg Brummen
Ilja Vermunt Eindeloos Leeuwarden
Ghiselain Hermus De Nederlanden Vreeland
Pauline Wiskerke De Kromme Watergang Hoofdplaat
Martijn Grooff Lars Amsterdam Amsterdam
Anne Nijhoff Fizzy Epe
Amit Singh Grand Hotel Karel V Utrecht
Ralph van Hattem Café Cliché  Amsterdam
Nikki Van der Snel Bentinck Amerongen


De wildcardhouders:

G4 Naam Restaurant Plaats
JRE- Jeunes Restaurateurs Iris van Moorsel Rantrée Maastricht
Les Patrons Cusiniers Ivar Roerink De Swarte Ruijter Holten
Future Talents Daphne Kolk     Huis ter Duin Noordwijk
Alliance Gastronomique Stefan Emmen    Zarzo Eindhoven
Fine Eastern Restaurants Lisa Hu Grand Plaza     Eibergen


Moët Hennessy
Dit is de 18e editie van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Algemeen directeur Moët Hennessy Bob Bron: “Moët Hennessy vindt deze prijs onder andere zo belangrijk omdat de zwarte brigade gasten advies geeft over wijnen en digestieven. Daarbij gaat het over de beste wijn-spijscombinatie. Hennessy is het geliefdste cognachuis van de wereld met de grootste voorraden oude eaux-de-vie’s. Meer dan 60% van Hennessy cognac wordt in de gastronomie geconsumeerd. In Nederland wordt cognac vaak na de maaltijd bij de koffie gedronken. Daarnaast wordt Hennessy cognac steeds meer als ingrediënt voor cocktails gebruikt. Hennessy cognac is echt aan het verjongen, met dank aan de horeca!” Bob Bron geeft aan tijdens het jureren extra te focussen op uitstraling, enthousiasme en vriendelijkheid van de gastheer of gastvrouw. Maar ook let hij op drankenkennis, toelichting van de gerechten en serveertechnieken.

Vervolg van de wedstrijd
Na de theoriedag en de praktijkdag zal er een finaledag volgen. Op de finaledag (9 september) worden de kandidaten een-op-een geïnterviewd door de jury, is er een profielgesprek met een journalist van Lekker500, wordt er een masterclass gegeven door Hennessy en zullen de deelnemers als proeve van bekwaamheid een Hennessy-cocktail bereiden. Daarnaast is er deze dag een theorietest voor de wildcardhouders (de deelnemers die aangedragen zijn door de G4 en de winnaar van Future Talents) en dient iedereen deel te nemen aan de praktijkproef bijzondere verrichting.

Bekendmaking winnaar
De uitreiking van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2019 vindt plaats tijdens de bekendmaking van Lekker500 editie 2020 op 28 oktober 2019. De winnaar gaat naar huis met de wisseltrofee (een beeld van kunstenaar Lou Thissen) en mag een studiebezoek brengen aan Hennessy’s befaamde Château de Bagnolet. Daarnaast ontvangt de winnaar een fles Hennessy Paradis Imperial t.w.v. €1.235 en een geldprijs van maar liefst €2.500. 

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.