SVH verbreedt koers naar Horeca & Hospitality
Nieuwe naam weerspiegelt bredere rol als backbone voor de hele gastvrijheidssector
Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) kondigt vandaag een belangrijke stap aan in haar ontwikkeling: waar de H in SVH tot nu toe uitsluitend voor Horeca stond, staat deze nu voor Horeca & Hospitality. Met deze naamsverandering onderstreept SVH haar verbrede rol als backbone van de héle gastvrijheidssector: van horeca tot foodservice, van bakkerij tot leisure en toerisme, en van facilitair tot zorg.
Ricardo Eshuis, directeur SVH:
“De gastvrijheidssector laat zich niet meer exclusief beperken tot de klassieke horeca. Onze partners en de sector vragen om een bredere kwaliteitsborging. Deze stap is dan ook een logische verbreding van wat wij in de praktijk al langer doen: een stevige basis leggen voor vakbekwaamheid in alle domeinen waar gastvrijheid centraal staat.”
Eén kwaliteitsnorm, hospitality-breed
SVH blijft doen waar het voor staat: met hoogwaardige leermiddelen, examens en vakdiploma’s de kwaliteit in de sector naar een hoger niveau tillen. Nieuw is dat dit voortaan hospitality-breed gebeurt. Daarmee sluit SVH aan bij actuele ontwikkelingen in onderwijs en arbeidsmarkt, zoals de invoering van de nieuwe kwalificatiedossiers Hospitality, tourism & leisure en Keuken & foodservice (vanaf schooljaar 2026-2027).
Praktijkvoorbeelden van verbreding
• Bakkerijsector
Omdat SVH succesvol leermiddelen ontwikkelde voor het vmbo HBR-profiel (horeca, bakkerij, recreatie) en voor horeca in het mbo, vroegen bakkerijopleidingen om dit ook door te trekken naar deze opleidingen. Inmiddels is SVH marktleider binnen de bakkerijopleidingen, waar dezelfde kwaliteitsnormen gelden als in de horeca.
• Leisure en recreatie
De vraag naar eigentijdse, kwalitatief hoogwaardige leermiddelen deed zich ook in de leisuresector gelden. SVH ontwikkelt daarom nu modulair inzetbare leermiddelen, waarmee studenten en ook medewerkers in recreatie sneller en kwalitatief goed inzetbaar zijn.
• Horeca en praktijkleren
Met de introductie van de SVH Leermeester+ kan een bedrijf zijn eigen praktijkopleiders inzetten, die medewerkers vakbekwaam begeleiden naar branche-erkende certificaten (SVH Praktijkbewijzen). Zo pakken bedrijven de regie over hun eigen leer- en ontwikkeltrajecten en binden ze medewerkers sterker aan zich.
Samenwerking en draagvlak
De verbreding komt niet alleen uit eigen beweging, maar sluit aan bij de wens van partners zoals HISWA RECRON, het Nederlands Bakkerij Centrum (NBC) en Examenwerk. Zij zien dezelfde behoefte aan één sterke, brede sector met uniforme kwaliteitsnormen. Een andere beweging die heeft bijgedragen aan de naamsverandering, is de komst van zogenaamde sectorale ontwikkelpaden. Samen met KHN en HISWA RECRON worden deze ontwikkelpaden ingevuld om mensen binnen de sector doorgroeimogelijkheden te bieden en mensen van buiten de sector een goede start te laten maken.
Toekomstbestendig fundament
Met bewezen concepten in horeca en bakkerij en nieuwe initiatieven in leisure, evenementen, catering en zorg, groeit SVH de komende jaren uit tot dé backbone van de horeca & hospitalitysector. De naam verandert, het DNA blijft hetzelfde: gastvrijheid als vak, vakbekwaamheid als norm.
Eshuis besluit:
“Gastvrijheid is geen luxe, het is de basis van elke beleving. Wij willen dat iedereen binnen hospitality zich thuis voelt bij SVH. Ons streven is dat professionals in alle gastvrijheidssectoren de juiste basis en ondersteuning krijgen.”
Beeld: Martijn van Dam