SVH maakt Top 3 Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 bekend
Donderdag 27 november maakte SVH, namens de commissie Beste Leerbedrijf Horeca, bekend welke leerbedrijven in de Top 3 van de wedstrijd staan.
De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2025/2026 zijn in alfabetische volgorde:
- Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk
- Kasteel Kerckebosch, Zeist
- Ron Gastrobar, Amsterdam
Ook dit jaar had de wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, De Horecabond, de MBO Raad en eerdere winnaars Restaurant Het Noorden van Aalten, NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst, de mooie taak om te bepalen welke leerbedrijven en leermeesters bij de finale op Horecava 2026 aanwezig mogen zijn.
De Top 10 van beste leerbedrijven is de afgelopen weken bezocht door de vakjury. In twee uur tijd werd het leerbedrijf helemaal doorgezaagd over de cultuur en structuur van het leren en werken. De vakjury kreeg letterlijk een uitgebreid kijkje in de keuken. Uiteraard werd daarbij het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald op basis van een objectieve scorelijst.
De Top 3
Grand Hotel Huis ter Duin, Kasteel Kerckebosch en Ron Gastrobar wisten zich als de drie beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.
Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: "Het is niet voor niets een wedstrijd. En in een wedstrijd maken vaak details het verschil. In deze editie van Beste Leerbedrijf Horeca is dat echt van toepassing. Ook dit jaar, in navolging van de vorige editie, hebben 4 bedrijven de maximale score gehaald en is er een bedrijf dat dit op 2 punten na presteerde. Alle bedrijven zijn geweldige werkgevers. En dat is wat we steeds vaker zien: goede werkgevers investeren in mensen en dus ook in leren. De leerbedrijven in de Top 3 blinken uit in een goede samenwerking met scholen, deelname aan verschillende brancheactiviteiten en hebben veel aandacht voor de leerling als individu. Dit jaar is opnieuw gebleken dat de goede leerbedrijven veel aandacht hebben voor het welzijn van de medewerkers en dus ook de studenten. De trend van investeren in welzijn komt volgens Eshuis overal in de top 10 en helemaal in de top 3 naar voren. “Goede leerbedrijven kijken verder dan vaktechniek. Ze creëren een omgeving waarin medewerkers en studenten zich veilig, gezien en gesteund voelen en waar ze met plezier naartoe gaan. Zo zijn er projecten om eenzaamheid te signaleren en tegen te gaan, initiatieven rondom financiële gezondheid en bedrijven die speciale medewerkers in dienst hebben om het mentale en fysieke welzijn te bewaken. Ook worden cursussen aangeboden die bijdragen aan een gezonde werk-privébalans. Dat maakt een enorm verschil voor de aantrekkelijkheid van werken in de horeca en het enthousiasme van de nieuwe generatie professionals.”
De inzet van externe coaches lijkt een vlucht te nemen binnen de sector: samenwerkingen met professionele partijen die de bedrijven ondersteunen bij vraagstukken die veel verder gaan dan de rol van de leermeester maar die onmisbaar zijn geworden. Vaak gaat dit in samenwerking met een payrollbedrijf dat met een sociale insteek die rol op zich neemt. Payroll gaat in deze gevallen al lang niet meer over het afwentelen van werkgeversrisico’s, maar om een professioneel en sociaal personeelsbeleid en duurzame inzetbaarheid.
Opnieuw in de top 3
Het is bijzonder dat twee bedrijven die vorig jaar in de top 3 stonden zich daar weer hebben geplaatst. Zowel Ron Gastrobar als Grand Hotel Huis ter Duin hebben de aanbevelingen van de jury van vorig jaar overgenomen en hebben de lat nog hoger gelegd. Een nog beter opleidingsplan, nog meer aandacht voor de totale mens en als werkgever nog meer de integratie tussen werken, leren en ontwikkelen op de werkvloer en als mens. In die zin is het enerzijds logisch dat zij weer in de top 3 staan, maar is het anderzijds gewoon heel knap.
Duurzaamheid en ambacht
De top van de wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt ook bevraagd op hun visie op duurzaamheid. Dit jaar is het opvallend dat een groot aantal bedrijven inzet op het tegengaan van waste door hele dieren in te kopen en letterlijk alles te gebruiken. Om een voorbeeld van buiten de top 3 te noemen: wilde gans bij Restaurant Hotel Merlet in Schoorl. Het dier, de wilde gans in dit geval, komt geplukt binnen en wordt volledig verwerkt: zero-waste. Maar tegelijk helpt dit om het ambacht te beschermen en levend te houden. Doordat de medewerkers het complete dier moeten verwerken, komen alle denkbare technieken naar voren. Niet alleen voor de koks, maar ook voor de bediening is dit een hele mooie verdieping van het vak omdat zij aan tafel het verhaal aan de gast moeten uitleggen. Zo zorgt duurzaamheid ook voor vakmanschap en een hele mooie leeromgeving.
Van de bedrijven die buiten de top 3 zijn geëindigd vallen twee letterlijk op een paar punten erbuiten en ging het om minimale details: Restaurant Hotel Merlet Schoorl en Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam. De top 10 bestaat verder uit:
- De Troubadour in Hardenberg
- Groot Speijck in Oisterwijk
- Hotel & Wellness Zuiver in Amsterdam
- Huize Kwast in Leeuwarden
- Restaurant Hotel Merlet in Schoorl
- The College Hotel in Amsterdam
- Van der Valk Hotel Den Haag – Wassenaar in Wassenaar
Beste Leermeester Horeca
De rol van een goede leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2025/2026. De leermeesters kwamen in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor de leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt.
De top 3 Beste Leermeester Horeca wordt volgende week bekendgemaakt.
Finale
De leerbedrijven in de Top 3 worden op woensdag 10 december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Daarna zal in spanning gewacht worden op de uitslag. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op Horecava 2026 bekendgemaakt.
Waarom deze wedstrijd
"De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn van onmisbare waarde om een nieuwe generatie op te leiden. Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert. De wedstrijd draagt bij aan de kwaliteitsverbetering van opleiden in de horeca en geeft inzicht in de belangrijkste ontwikkelingen binnen leerbedrijven. Dit is goed voor de individuele leerbedrijven en de sector als geheel. In de strijd om de titel wordt gekeken naar zaken als: besteedt een leerbedrijf voldoende tijd en aandacht aan studenten en biedt het een veilige leeromgeving, met voldoende balans tussen werk en leren?”, aldus Eshuis.
Meer dan 50 deelnemers
De wedstrijd Beste Leerbedrijf Horeca wordt jaarlijks gehouden en startte begin september met de nominatie- en opdrachtenronde. Leermeesters, studenten, leerlingen, docenten en medewerkers uit de horeca konden tijdens deze ronde hun favoriete leerbedrijven nomineren voor de felbegeerde titel. Genomineerde leerbedrijven maakten vervolgens opdrachten om te laten zien waarom zij de titel verdienen. Voor deze wedstrijd werden dit jaar rond de vijftig leerbedrijven genomineerd.
Eerdere winnaars Beste Leerbedrijf Horeca
2024/2025: NH Noordwijk Conference Centre Leeuwenhorst in Noordwijkerhout
2023/2024: Het Noorden van Aalten in Aalten
2022/2023: De Werf in Veere
2019/2020: 't Havenmantsje in Harlingen
2018/2019: Van der Valk Hotel Sassenheim-Leiden
2017/2018: Het Hooihuis in Roosendaal
2016: DoubleTree by Hilton Amsterdam Centraal Station
2015: Vroeg in Bunnik
2014: Stempels Haarlem
2013: Hotel Greenside Texel
2012: McDonald’s Nederweert
2011: Sheraton Amsterdam Airport Hotel
2010: Golden Tulip Tjaarda Oranjewoud
2009: Conferentiehotel Willibrordhaeghe in Deurne
2008: Restaurant Smits Koffiehuis in Amsterdam
2007: Landgoed De Wilmersberg in De Lutte
Eerdere winnaars Beste Leermeester Horeca
2024/2025: Jeroen Oosterveen, Ron Gastrobar, Amsterdam
Mitchell Hendriks, Grand Hotel Huis ter Duin, Noordwijk
2023/2024: Christiaan Veldman van Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom
2022/2023: Mark Benneker van 't Kruisselt in De Lutte
2019/2020: Nita Huning-Koster van Het Noorden van Aalten
