Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

SVH en Kaasfort Amsterdam introduceren nieuwe rol Fromager

3 jul. 2023

SVH en Kaasfort Amsterdam gaan een samenwerking aan om het kaasambacht verder uit te dragen. Er zijn opleidingsprogramma's uitgewerkt en er worden e-learning programma’s ontwikkeld om het vakmanschap op het gebied van kaas te stimuleren. Het nieuw te ontwikkelen kaastraject moet leiden tot een nieuwe rol Fromager.

Kaasfort Amsterdam, gevestigd in Fort Zuidwijkermeer in Assendelft, is het kaasinstituut voor ambachtelijke kaas. Vanuit het fort worden kazen gedistribueerd naar de horeca en retail en worden trainingen verzorgd aan professionals en consumenten.

Veel bedrijven in het hogere segment hebben een specialist op het gebied van kaas. Vraag naar kaastrainingen is er dus zeker, zo merkt ook het Kaasfort. Maar een leermiddel voor Fromager is er nog niet. Daarom bundelen SVH en Kaasfort Amsterdam de krachten om een leermiddel voor Fromager te ontwikkelen. 

Aandacht voor ambacht
Er is steeds meer aandacht voor ambacht. In de top-gastronomie is een groeiende rol voor kaas. Bovendien wordt kennis van kaas steeds belangrijker binnen het restaurant ter vervanging van vlees. Maître fromager en kaas-affineur René Koelman licht toe: “We werken aan het opzetten van een internationale kaasbibliotheek en kennisbank. De bescherming van ambachtelijke kazen is hierbij het uitgangspunt. Het ontwikkelen van lesmateriaal om kennis over het ambacht te borgen sluit daar helemaal bij aan.”

Nieuwe horecarol
Het nieuwe kaastraject is niet alleen gericht op de kaasprofessional in de top-gastronomie. Ricardo Eshuis, directeur SVH vult aan: "Uit het arbeidsmarktonderzoek in 2022 van SVH komt naar voren dat er behoefte is aan specialisten. Een rol voor Fromager kwam toen niet heel dominant als wens naar voren. Maar door de opkomst van veel meer speciaalzaken naast de horeca is die behoefte nu veel groter. Zo kunnen ook medewerkers hun functie uitbreiden met deze specialisatie en kan ook een medewerker uit het middensegment van de horeca een mooi advies over kaas geven en mooie kaas-drankcombinaties maken. Naast de horeca is het kaastraject uitermate geschikt voor mensen in de retail en delicatessenzaken. Dit biedt doorgroeiperspectief waardoor ze zich kunnen ontwikkelen en uitgedaagd blijven."

Samenwerking
De samenwerking is een logische stap voor beide partijen. Kaasfort Amsterdam heeft de kennis over kaas in huis en SVH de know how op het gebied van e-learning en horeca. De samenwerking moet leiden tot een compleet kaastraject met bijbehorende leermiddelen. Het basisniveau is een kennismaking met kaas voor mensen die beroepsmatig of als particulier meer willen weten over kaas. Het hoogste niveau richt zich op professionals in de detail- of groothandel en horeca voor wie uitgebreide kennis van kaas noodzakelijk is en gaat de verdieping in. Heb je alle niveaus doorlopen, dan heb je Fromager behaald.

De eerste e-learning zal vanaf begin 2024 beschikbaar zijn.

Op de foto: ondertekening samenwerking SVH en Kaasfort. Van links naar rechts: René Koelman (Kaasfort), Ricardo Eshuis (SVH), Tom Rozestraten (Kaasfort)

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.