Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

SVH brengt voor horeca allereerste e-learning over plant-based koken op de markt

13 okt. 2022

Het is een belangrijk thema: plantaardig koken. Dat deze ontwikkeling niet meer weg te denken is, komt ook duidelijk naar voren in het arbeidsmarktonderzoek van SVH. Daaruit blijkt dat bijna 70% van de sector het van belang vindt dat er een specialist komt op het gebied van gezond, duurzaam en plant-based koken. SVH brengt daarom een e-learning over plant-based koken op de markt, het eerste complete leermiddel op dat gebied.

Plantaardig koken
Het gaat om de e-learning SVH Plantaardig koken. Deze is bedoeld voor de nieuwe generatie koks die nadenken over hoe het zou moeten gaan in de toekomst van eten en drinken. Minder of geen dierlijke eiwitten gebruiken als kok wordt de toekomst. In het nieuwe leermiddel ligt de focus op een gezonde manier van leren koken met onbewerkte plantaardige voedingsmiddelen.

Ingrediënten en bereidingstechnieken
Wat zijn alternatieven voor zuivel en hoe vervang je ei en vlees in de plantaardige keuken? Met de e-learning  leer je over plantaardige ingrediënten en bereidingstechnieken die je kunt toepassen op je werkplek in de beroepspraktijk. Je leert de ingrediënten te herkennen en te beoordelen wat kwaliteit en smaak is. Je doet kennis op van koken met producten zoals peulvruchten, granen, zaden en pitten en leert over vernieuwende technieken die in veganistische keukens worden gebruikt. Je leert om veganistische gerechten te ontwikkelen en bereiden.


Professionals aan het woord
In de e-learning komen diverse professionals aan het woord waaronder Femke van den Heuvel, al meer dan dertig jaar actief als plant-based chef. "Het balletje begint nu te rollen, het begint eindelijk mainstream te worden om plant-based te eten”, aldus Van den Heuvel, tevens verkozen tot een van de beste plant-based chefs van Europa. Luc Kusters, SVH Meesterkok en eigenaar van het met de Groene Michelinster bekroonde Bolenius, geeft zijn visie op koken met groenten.

De e-learning bestaat uit de onderwerpen:

  • Zo bereid je veganistische maaltijden
  • Vegan alternatieven voor zuivel
  • Ei vervangen in de plant-based keuken
  • Vlees vervangen in de plant-based keuken
  • Groenten in de hoofdrol
  • Zeewier, de veelzijdige eiwitbron van de toekomst

Praktijkopdrachten en recepturenbank
Voor koksopleidingen zijn aanvullende praktijkopdrachten ontwikkeld. Daarnaast is een plant-based recepturenbank onderdeel van de e-learning bestaande uit veelzijdige gerechten met - hoe kan het ook anders - groentes in de hoofdrol.

Green Chef Battle
De eerste e-learning is symbolisch overhandigd aan de winnaars van de wedstrijd Green Chef Battle die woensdag 12 oktober werd gehouden op horecavakbeurs BBB Maastricht. Gastvrouw Marly Sauer en Green Chefs Daan Claassen en Timo van Haarst ontvingen de prijs uit handen van jurylid en SVH directeur Ricardo Eshuis. “Een wedstrijd zoals de Green Chef Battle, opgezet door vakblad Culinaire Saisonnier, geeft studenten een podium die heel weloverwogen met hun vak bezig zijn. Een wedstrijd voor zowel de keuken als de bediening. Het bedenken, bereiden en serveren van een plant-based mocktail is een onderdeel van deze wedstrijd. Het geeft aan dat plant-based denken de keuken al heeft verlaten en dat ook de bediening een goed antwoord kan geven op de vraag naar plant-based, gezonde en duurzame alternatieven.”Meer ontdekken en aan de slag?
Bestel de e-learning SVH Plantaardig koken.

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.