11 sept. 2025

Robèrt van Beckhoven geïnaugureerd als SVH Meesterijsbereider

Donderdag 11 september is Robèrt van Beckhoven (64), eigenaar van ‘bij Robèrt’ in Oisterwijk, officieel geïnaugureerd als SVH Meesterijsbereider. Met deze titel mag hij zich de 36e Meesterijsbereider van Nederland noemen. Eerder behaalde hij al de titels Meester Patissier en Meester Boulanger – samen een indrukwekkend drieluik aan Meestertitels en een bekroning op zijn imposante carrière.

 

De inauguratie vond plaats bij lunchroom de Kazerne, tegenover ‘bij Robèrt’, waar Robèrt dagelijks zijn passie voor het ambacht deelt in de open bakkerij. In het bijzijn van familie, vrienden en collega’s werd hij toegesproken door diverse vakgenoten, onder wie SVH-directeur Ricardo Eshuis, oud-leerlingen en collega’s. Zij prezen zijn toewijding aan het vak en zijn rol als inspirator voor de nieuwe generatie.

 

Eshuis: “De meesterproef van Robèrt van Beckhoven was meer dan een technische toets; het was een warm en persoonlijk verhaal dat volledig recht doet aan wie hij is. Zijn traject laat zien dat meesterschap niet alleen draait om vakmanschap, maar ook om zelfreflectie, ondernemerschap en de bereidheid om zich kwetsbaar op te stellen. Daarmee zet Robèrt de toon voor toekomstige generaties vakmensen en laat hij zien wat de essentie is van de SVH Meestertitel.”

 

Een bijzonder moment was de overhandiging van het officiële SVH Meesterlint, door Ina Adema, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant. Hiermee werd Robèrt symbolisch toegevoegd aan de kleine groep SVH Meesterijsbereiders. 

 

Meesterproef: een routekaart naar Meesterschap
Op 25 en 26 mei legde Robèrt zijn Meesterproef af voor de titel SVH Meesterijsbereider. Zijn showtafel had als thema ‘Mijn routekaart naar Meesterschap’ en nam de commissie mee langs zijn persoonlijke en professionele reis. Elk ijsproduct vertelde een verhaal: van techniek en smaak tot de groei die hij als vakman doormaakte. De commissie was unaniem lovend. Creaties als het kaasdessert met gorgonzola-ijs en appelstroop en de ‘Robèrt’s favourite’ – een pistache-hazelnoot ijstaart – maakten diepe indruk. Volgens de commissie zou zijn werk “niet misstaan op de kaart van een sterrenrestaurant”.

 

Een leven in het teken van vakmanschap
Robèrt leerde het bakkersvak in de bakkerij van zijn opa en vader, waar de basis werd gelegd voor zijn liefde voor brood, patisserie en ijs. Hoewel hij ooit droomde van een carrière als toneelspeler, koos hij voor het ambacht en groeide uit tot een van de bekendste gezichten in de Nederlandse bakkerswereld. Hij richtte samen met SVH Meesterkok Rudolph van Veen het Nederlands Patisserie Team op, won diverse internationale prijzen en leverde aan toprestaurants. Bij het grote publiek is hij geliefd als jurylid van Heel Holland Bakt en presentator van de CupCakeCup. Sinds 2014 is zijn thuisbasis ‘bij Robèrt’, waar hij het vak zichtbaar maakt voor een breed publiek.

 

“Verstop je niet en wees trots op je vak”
Met de titel SVH Meesterijsbereider wil Robèrt zich inzetten om de ijsbranche in Nederland nog meer op de kaart te zetten. “Als Meesterijsbereider wil ik de ijsbeleving in ons land meer tot leven brengen met ijscreaties van topniveau. Met grondstoffen van topkwaliteit en unieke smaken en structuren. Mijn bekendheid zet ik graag in om te laten zien hoe belangrijk vakmanschap is. Tegen de nieuwe generatie zeg ik: verstop je niet. Daag jezelf uit, doe mee aan wedstrijden en wees trots op je vak.”