Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Pilotexamen SVH Pizzaiolo van start

4 feb. 2019

Oktober 2018 startte Dok030 in Utrecht met een uniek scholingsproject: de opleiding tot ‘pizzaiolo’, mét baangarantie. Vandaag doen de eerste cursisten, na het vijf maanden durende opleidingstraject, het pilotexamen. Slagen zij voor het examen, dan ontvangen zij als allereerste het branche-erkende SVH diploma Pizzaiolo.

Vanuit de Italiaanse horeca is een grote vraag naar goed opgeleide ‘pizzaiolo’s’ (pizzabakkers) die het ambacht uit Italië beheersen.  Als coöperatie van sociaal ondernemers wil Dok030 deze vraag beantwoorden door mensen die op zoek zijn naar werk, maar waarbij de startkwalificatie ontbreekt, de opleiding tot pizzaiolo aan te bieden. Bij het opleiden van de cursisten wordt hierbij veel rekening gehouden met de persoonlijke situatie en ontwikkeling van de deelnemers.

Theoretische en praktische kennis
Tijdens de opleiding hebben de cursisten zowel theoretische kennis als praktijkervaring opgedaan. Zo leerden zij van een echte Italiaan over de historie van het pizzabakkersambacht en gingen zij aan de slag in het online opleidingsportal van SVH: SVH Horecatalent, waarin een speciale module voor de pizzaiolo is ontwikkeld. In combinatie met het leren in de praktijk over onder andere snijtechnieken, het kiezen van de juiste ingrediënten, het gebruik van de ovenschep en kennis over hygiëne, geeft de opleiding de deelnemers alle kennis en vaardigheden die zij nodig hebben om direct aan de slag te kunnen gaan als pizzaiolo.

Pilotexamen SVH Pizzabakker
SVH vindt het belangrijk dat de pizzeria’s er vakbekwaam personeel bij krijgen. Vandaag vindt het pilotexamen plaats bij het Pouwer College in Utrecht. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkonderdeel. Tijdens het praktijkonderdeel moeten er uiteraard pizza’s worden gebakken! De cursisten die slagen voor het pilot examen SVH Pizzaiolo kunnen hiermee een branche-erkend diploma toevoegen aan hun cv.

Het diploma SVH Pizzaiolo is ontwikkeld in samenwerking met de horecabranche en wordt erkend door alle belangrijke branchepartijen. Het examen is ontwikkeld op basis van de eisen die Stichting Examenkamer stelt. Op verzoek van Dok030 wordt onderzocht of pizzabakker als officieel beroep erkend kan worden, waarbij het een eigen plek krijgt in de horeca-cao.

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.