21 nov. 2025

Ollie Schuiling geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterkok

Op donderdag 20 november is Ollie Schuiling (38), chef-kok & eigenaar van Restaurant Kasteel Heemstede* in Houten, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterkok. Ollie mag zich na zijn inauguratie officieel de 155ste Meesterkok van Nederland noemen. Tijdens de SVH Meesterproef is Ollie beoordeeld op alle vaste onderdelen van de proef: de bedrijfspresentatie, de à la carte lunch, het meesterlijk menu en de twee vaktechnische opdrachten. De tortellini met truffel, paddenstoelen en sherry was volgende de commissie een prachtig voorbeeld van zijn meesterlijk niveau.  
 
Sublieme smaken 
SVH Meesterkoks Erik van Loo (Restaurant Parkheuvel**, Rotterdam), Dick Middelweerd (De Treeswijkhoeve**, Waalre) en secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland namen de Meesterproef van Ollie Schuiling af. "Ollie heeft alles uit de kast gehaald en heeft een hele grote prestatie neergezet met zijn team. We hebben prachtige gerechten mogen proeven en genoten van sublieme smaken en vaktechnieken. We proefden de hand van zijn oude Meesters en we zijn meer dan trots dat Ollie nu ook SVH Meesterkok is!"
 
SVH Meesterkok worden, dat is magisch 
Op advies van zijn moeder begon Ollie aan de koksopleiding, daar hoefde hij niet stil te zitten en zou hij zijn energie goed kwijt kunnen. "Halverwege de koksopleiding kwam ik voor het eerst in contact met SVH Meesterkoks en de Michelinsterren", blikt Ollie terug. "Hier nam ik het besluit dat als ik dan toch kok wilde worden, ik ook een hele goede wilde worden die zijn ambacht beheerst." Hij meldde zich aan bij de Cas Spijkers Academie in Boxmeer. Tijdens deze opleiding deed hij ervaring op bij FG Restaurant** (Rotterdam) en bij De Leest*** (Vaassen). Hij haalde zijn diploma en verliet Nederland om zich verder te ontwikkelen bij La Vie*** (Osnabrück, Duitsland) en Schloss Schauenstein*** (Fürstenau, Zwitserland). Met een brok aan ervaring en wijze lessen van leermeesters begon hij in 2019 aan een nieuw avontuur met Restaurant Kasteel Heemstede in Houten. 
 
Na het runnen van zijn eigen onderneming vond Ollie het na zes jaar tijd voor het volgende hoofdstuk. "Inmiddels was ik 20 jaar keukenervaring rijker en vond ik het tijd voor een nieuwe stap: de stap naar de SVH Meestertitel, het hoogst haalbare in het koksvak. SVH Meesterkok zijn of worden klonk als iets magisch. Veel van mijn oude leermeesters zijn SVH Meesterkoks. Zij leerden mij de kneepjes van het vak en later van het ondernemen. Nu is het mijn tijd om mijn kennis door te geven en voor de jonge generatie een voorbeeld te zijn."
 
SVH Meestertitels 
Met het slagen van Ollie Schuiling heeft Nederland meer dan 300 SVH Meesters, verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Op www.svhmeestertitels.nl vind je alle SVH Meesters in het register en bekijk je wie zich in jouw regio bevindt via de SVH Meester kaart. Ook lees je hier alles over de aanmeldingsvoorwaarden en het traject richting de SVH Meestertitel.

 

Fotobijschrift : in het midden de nieuwe SVH Meesterkok Ollie Schuiling en zijn team, SVH Meesterkoks Erik van Loo, Dick Middelweerd, secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland en directeur van SVH, Ricardo Eshuis.