Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Meer dan 70 leermeesters aanwezig tijdens tweede Leermeesterdag

18 sept. 2018

Op 18 september vond tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam de tweede editie van de Leermeesterdag plaats. De dag is een initiatief van FNV Horeca en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) Een dag waarbij het leermeesterschap en de ontwikkeling van leermeesters centraal staat. Informatie en workshops voor leermeesters waarmee zij kennis en vaardigheden opdoen die direct toepasbaar zijn op de werkvloer in de begeleiding en coaching van studenten.

Branche-erkende opleiders HSN, Picabia en SHO verzorgden de  workshops en opleider en leermeester Marco Wins van het Ron Blaauw college sprak de leermeesters toe vanuit eigen visie en ervaring. Aan het einde van de dag ontvingen de leermeesters een certificaat van deelname.

Karlijn Kneepkens, coördinator onderwijs en opleiding FNV Horeca: “We hebben ons altijd ingezet voor goede leermeesters. Samen met SVH hebben we het idee opgevat om een informele bijscholing op te zetten voor leermeesters: de Leermeesterdag. Er verandert veel, leerlingen veranderen, de maatschappij verandert. Op de Leermeesterdag komen onderdelen uit de leermeesteropleiding naar voren en spelen we in op nieuwe ontwikkelingen die belangrijk zijn.”

Ricardo Eshuis, directeur SVH, trapte de Leermeesterdag af met een uitleg over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de horeca. In de vorm van een quiz werd duidelijk hoe groot de noodzaak is om medewerkers langer aan de horeca te binden en hen nog beter en breder op te leiden. “Als je alle cijfers op een rijtje zet, wordt snel duidelijk dat dit gevolgen heeft voor zowel de manier waarop wij werken en leren organiseren. Daarmee verandert ook de rol van de leermeester: naast het begeleiden van BBL-leerlingen zullen leermeesters meer en meer als coach gaan fungeren voor nieuwe medewerkers. Onboarding is een cruciale rol voor de rol van de leermeester.

Keynotespreker Marco Wins, opleider en leermeester bij het Ron Blaauw college, haakte hierop in door de vergelijking te maken tussen topsport en werken in de horeca en het begeleiden van jongeren en leerlingen. “Zelf ben je als leermeester het grote voorbeeld. Maak je leerlingen vooral tactisch en weerbaar voor presteren onder druk, daar hebben later zowel de leermeester als leerling enorm veel profijt van”.  Wins legde de nadruk op het meer mentaal weerbaar maken van medewerkers om onder druk te presteren. In zijn dagelijkse werk vanuit integratie- en trainingsbedrijf In2Work ervaart hij dagelijks hoezeer medewerkers en leidinggevenden daar persoonlijke winst kunnen halen en daarmee hun werkplezier kunnen vergroten. Een van de sleutels ligt in handen van de leermeesters.

De drie workshops door de opleiders zijn als zeer leerzaam ervaren door de deelnemers. HSN verzorgde de workshop ‘De kunst van het nee-zeggen’. De workshop over ‘De impact van verbale en non verbale communicatie’ werd gegeven door Picabia. SHO bood in haar workshop handvatten over hoe om te gaan met generatie Z leerlingen. Na afloop ontvingen de leermeesters hun certificaat van deelname en kregen ze gratis toegang tot Gastvrij Rotterdam.

FNV Horeca en SVH zetten zich in voor de kwaliteit en ontwikkeling van leermeesters, onder andere door het organiseren van de Leermeesterdag. De volgende Leermeesterdag is dinsdag 24 september 2019 tijdens Gastvrij Rotterdam.

 

 

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.