Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Interview met SVH Meesterijsbereider Luc Blok

13 jul. 2018

Het begon allemaal in de zomer van 1984. Luc Blok had zijn middelbare school afgerond en besloot zijn ouders te helpen in hun ijssalon in Den Haag. Het was liefde op het eerste gezicht voor Luc toen hij in aanraking kwam met het ijsvak. Zijn vader ging hem voor. In de jaren 60 had Luc’s vader een bijbaantje bij een ijssalon. Toen zij jaren later langs deze winkel reden en zagen dat het te koop stond, besloten zij om de ijssalon over te nemen.

Na de zomer van 1984 zou Luc starten op de Middelbare Hotelvakschool, maar door de liefde en passie die hij die zomer had ervaren besloot hij om een andere weg in te slaan, het ijsvak.

Luc startte op 18-jarige leeftijd zijn ijsreis in Wassenaar met een ijskar. Na een aantal jaar ruilde hij de ijskar in voor een ijssalon in Wassenaar en vandaag de dag is zijn bedrijf uitgegroeid tot 10 ijszaken met zelfs een vestiging op Bonaire! De volgende ijszaak zal in Woerden worden geopend. Eigenlijk is Luc nooit bezig met groei, maar juist met de ontwikkeling van zijn producten, die hij naar een steeds hoger kwaliteitsniveau weet te tillen. Luciano, de naam van alle ijssalonvestigingen, is uitgegroeid tot 10 zaken omdat op een gegeven moment mensen merkten dat zijn product kwalitatief zo hoog was, dat zij het ook wilden verkopen. De enthousiastelingen die een Luciano-zaak wilden openen moesten natuurlijk wel eerst een aantal maanden in Luciano’s meelopen voordat ze hun eigen winkel mochten starten.

Succes bestaat voor Luc uit 3 woorden: enthousiasme, liefde en kwaliteit. Hij heeft nooit concessies gedaan op zijn producten. Zo gebruikt hij bijvoorbeeld nog echte vanillestokjes voor zijn vanille-ijs. Daarbij is ijs maken voor hem zo leuk, dat geen enkele dag voelt als werken. Mensen komen altijd met een blij gevoel naar de ijssalon en dat maakt het vak extra mooi.

Als Luc zelf een keer geniet van een ijsje, dan kiest hij voor een donkere smaak zoals pistache, hazelnoot of chocolade. Maar heel soms kiest hij een lichte smaak zoals vanille op zijn ijshoorntje.

De titel SVH Meesterijsbereider is de hoogste graad van vakbekwaamheid op het gebied van ijs bereiden in Nederland. In 2007 deed Luc Blok een 2de poging voor SVH Meesterijsbereider. Hij maakte voor zijn meesterproef een ijsbuffet voor vier personen met als thema ‘Herfst’. Hoe Luc zich voelde tijdens de proef? Uiteraard heel zenuwachtig. Voor de mensen waar hij juist tegenop kijkt  moest hij laten zien dat hij dezelfde titel verdiende. Toen hij dus te horen kreeg dat hij voor zijn Meesterproef was geslaagd was er opluchting maar vooral heel veel blijdschap. Ter ere van zijn slagen gaf hij dan ook een heel groot feest. Tot op de dag van vandaag is hij nog elke dag trots dat hij SVH Meesterijsbereider is!

Wat Luc nog wil bereiken in het ijsvak is een moeilijke vraag, want hij heeft al zoveel bereikt. In 2006 en 2012 nam hij de prijs van ijssalon van het jaar mee naar zijn ijssalon, hij heeft ijs mogen scheppen op de verjaardag van de Koning en de prinsessen komen nog geregeld langs in de ijssalon om te genieten van een heerlijk ijsje. Maar als hij dan toch echt antwoord zou moeten geven op de vraag, dan is zijn droom het openen van een ijssalon in Londen! Which ice cream flavour do you want?

 

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.