Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Hoe Horecatalent goed aansluit bij de leerlijn en visie van Capabel

30 jul. 2019

Anno 2019 is er geen ontkomen meer aan: de online leeromgeving. In dit interview spreken wij met Elma Schot en Dorien Iedema van Capabel Onderwijs (Capabel) over de samenwerking met SVH en het gebruik van SVH Horecatalent, de online leeromgeving van SVH. Horecatalent wordt bij Capabel Onderwijs ingezet bij de opleidingen Kok en Zelfstandig werkend kok, waarvan Capabel sinds kort aanbieder is.

Opleidingsaanbod
Capabel Onderwijs startte onlangs met het aanbieden van de opleidingen Kok en Zelfstandig werkend kok. Met de koksopleidingen is een nieuwe weg ingeslagen, want het overige opleidingsaanbod van Capabel richt zich voornamelijk op Zorg en Welzijn. Bij Capabel zijn Elma en Dorien allebei werkzaam op de afdeling Kwaliteit, Onderwijs en Examenservice. Elma als teamcoach en Dorien als onderwijskundige. Volgens Elma is de uitbreiding van het opleidingsaanbod een bewuste en doordachte keuze geweest: “Wij opereren qua opleidingen altijd in markten waar vraag is naar werknemers en behoefte aan geschoold personeel. De horeca kent momenteel een grote vraag naar werknemers en een knellend aanbod. Ook in de keuken is goed geschoold personeel moeilijk te vinden. Vandaar dat wij besloten hebben om ook koksopleidingen in ons aanbod op te nemen.”

Samenwerking met SVH
Bij het opzetten van de koksopleidingen is eerst oriënterend onderzoek gedaan. “Tijdens dit onderzoek kwam de naam SVH vaak voorbij. Jullie zijn geworteld in de horecabranche en dit vloeit voort in jullie lesmethodes. We willen dat onze studenten aan het eind van hun opleidingstraject allemaal met een waardevol diploma de arbeidsmarkt betreden. Ons doel is daarbij om de studenten in aanloop naar examens en dit uiteindelijke diploma zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij geloven dat Horecatalent hieraan bijdraagt en hebben er daarom voor gekozen om juist deze online leeromgeving te verweven in onze leerlijn,” vervolgt Elma.

Horecatalent in de praktijk
De online leeromgeving SVH Horecatalent wordt door Capabel op verschillende manieren ingezet bij de opleidingen Kok en Zelfstandig werkend kok. Dorien vertelt hoe het er in de klas aan toe gaat:
“Iedere lesdag starten de studenten met theorie uit Horecatalent, meestal in de vorm van een magazine. De docent legt uit, licht toe, laat een filmles zien en bespreekt de theorie. Bij bereidingen van gerechten tijdens de lesdag gebruiken studenten de opdrachten/recepten uit Horecatalent. De docent besteedt ook altijd aandacht aan productkennis, waarbij studenten werken met de online assortimentskaarten. Verder worden er natuurlijk gerechten bereid, gepresenteerd en geproefd. Ook het huiswerk bestaat meestal uit theorieopdrachten die de studenten eveneens maken in de online leeromgeving van SVH. Waar we nog geen gebruik van hebben gemaakt zijn de toetsen, wellicht dat we dat in de toekomst wel gaan doen.”

Een leeromgeving op maat 
Tot zover de toepassing van Horecatalent, maar hoe komt het nu dat deze online leeromgeving zo goed past binnen de leerlijn en visie van Capabel? Elma licht dit toe: “Bij Capabel werken wij met eigen gecomprimeerde lesprogramma’s vanwege onze verkorte opleidingsduur. Binnen Horecatalent kan je als opleider zelf je eigen lesprogramma samenstellen en dat zorgt ervoor dat deze leeromgeving zo goed aansluit bij de opzet van onze verkorte mbo-opleidingen en onze visie op het onderwijs. Je kan zelf kiezen welke lesstof en werkvormen je inzet en wanneer. Magazines, filmlessen, receptuur, theorie- en praktijkopdrachten, iedere combinatie is denkbaar. Naast al deze mogelijke combinaties loopt als rode draad door Horecatalent de start van een pop-up restaurant, dat zich goed leent voor de casussen die wij elke dag in de klas maken.”

Naast de mogelijkheid om eigen lesprogramma’s te creëren, is Capabel ook te spreken over de uitstraling en gebruiksvriendelijkheid van Horecatalent. “De opdrachten en andere inhoud zien er prachtig uit, het is aantrekkelijk en spreekt aan. Ook bevat het systeem veel mogelijkheden waaruit informatie gehaald kan worden, zoals voortgang, antwoordmodellen en extra materiaal. Daarnaast is Horecatalent gebruiksvriendelijk. Als je alles door hebt, is het maken van een eigen lesprogramma eenvoudig. En ook als het niet zo makkelijk gaat, wordt er vanuit SVH voldoende ondersteuning geboden om hierbij te helpen. Verder kan ik nog zien hoe het kwalificatiedossier gedekt wordt door de leerlijn die ik aanmaak in Horecatalent en dit is erg handig.”
Volgens Elma valt de online leeromgeving ook in de smaak bij de koks in spe. “We horen positieve geluiden vanuit de klas. Horecatalent is een interactieve online leeromgeving en dat maakt dat de studenten geboeid blijven en gemotiveerd raken.”

Over Capabel
Capabel Onderwijs  is ontstaan vanuit de sector Zorg & Welzijn en heeft een uitgebreid onderwijsaanbod van mbo-opleidingen, hbo-opleidingen en vakopleidingen. Steeds meer werkgevers kiezen ervoor om samen met Capabel nieuwe werknemers te werven en op te leiden middels zij-instroomtrajecten. Dit gebeurt vooral in sectoren waar veel vraag is naar arbeid, maar weinig aanbod. Het zijn dan ook deze sectoren waarin Capabel Onderwijs opereert en opleidingen aanbiedt. Met 30 jaar opleidingservaring zet Capabel zich in om haar leerlingen op deskundige wijze naar het diploma te begeleiden en om de kwaliteit van de opleidingen te waarborgen. Uniek aan het mbo-programma van Capabel is dat deze opleidingen maar één jaar duren. De scholen zijn daarbij kleinschalig en bijna elke maand vindt er een voorlichting plaats over de verkorte mbo-opleidingen op verschillende locaties.

Met in totaal 9 locaties in Nederland hoef je als leerling van Capabel Onderwijs overigens ook niet ver te reizen, er zit altijd wel een school in de buurt. Meer informatie is te vinden op de website www.capabel.nl en ook op Facebook en YouTube is Capabel te vinden.

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.