Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Eerste diploma's SVH Gastronomie uitgereikt

1 jul. 2019

Op maandag 1 juli hebben deelnemers van het Alliance College een primeur gepakt: zij hebben als allereerste het diploma SVH Gastronomie in ontvangst genomen. De feestelijke diploma-uitreiking vond plaats in restaurant Ciel Bleu** in het Okura hotel te Amsterdam.

11 van de 15 deelnemers hebben met succes het pittige examen afgelegd. Zij ontvingen het diploma uit handen van SVH Meestergastheer Xavier Giesen en SVH Meesterkok Onno Kokmeijer die de opleiding vanuit de Alliance Gastronomique, samen met SVH, ontwikkeld hebben. Het examen SVH Gastronomie vond een week eerder, op 24 juni plaats. Het examen is afgenomen door SVH Meesterkok Robert Kranenborg, SVH Wijnmeester Anjo de Bont (De Moerbei*) en door SVH Wijnmeester Nic van Lokven (Het Savarijn). De deelnemers hebben die dag een theorie- en een praktijkexamen afgelegd waarbij ze verschillende soorten dranken moesten beoordelen, wijn- & bier-spijscombinaties moesten maken en een gastronomische presentatie moesten geven.

Opleiding
In de voorbereiding naar het examen hebben de deelnemers 7 intensieve opleidingsdagen gehad. Elke lesdag stond onder leiding van steeds een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester en had een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en op technieken. De specialisaties van de Meesters, allen werkzaam bij een Alliance-restaurant,  kwamen in de thema’s volledig tot hun recht. Marc van Gulick Voorzitter Alliance Gastronomique: “Als Alliance Gastronomique zijn we er supertrots op dat we onze eigen opleiding hebben kunnen bewerkstelligen met behulp van het SVH. Hoe bijzonder is dat om samen met onze leden een programma te ontwikkelen en te geven waarmee we jonge toppers aan onze club kunnen verbinden.”

De geslaagde deelnemers zijn:

  • Rein Denneman, Merlet* Schoorl
  • Bert-Jan Jipping, Restaurant De Vlindertuin* Zuidlaren
  • Jop Kessels, De Zwaan* Etten-Leur
  • Niels Dooyeweert, Het Koetshuis* Bennekom
  • Michelle vd Bunt, Restaurant De Leuf* Ubachsberg
  • Leon Vermaire, Restaurant Katseveer* Wilhelminadorp
  • Marieke Löhr, De Burgemeester* Linschoten
  • Niels Overmeire,  De Bokkedoorns** Haarlem
  • Hendrieka Roersma, Kaatje bij de Sluis* Blokzijl
  • Arjan Speelman, Restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam.
  • Leon Aben, Restaurant De Treeswijkhoeve** Waalre

Binden, boeien, behouden
“Nederland is in toenemende mate een culinaire bestemming van formaat voor het culi-toerisme. Daar hebben we trendsettende experts voor nodig. Het diploma SVH Gastronomie draagt hier aan bij. Maar bovenal is het diploma een uitdaging voor medewerkers in het hogere segment van de horeca die zichzelf verder willen bekwamen in hun vak. Voor de Alliance Gastronomique is het als groep van toonaangevende restauranteurs een manier om medewerkers doorgroeiperspectief te bieden en daarmee helpt dit om medewerkers te binden, boeien en te behouden”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. In de nabije toekomst staat het examen van SVH ook open voor andere examenkandidaten en opleiders die hiermee een opleiding op dit hoge niveau willen aanbieden. Ook in die trajecten zal SVH ondersteuning bieden om een meer dan goede opleiding in te vullen.

Ook is het diploma Gastronomie een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitels: SVH Meesterkok, SVH Wijnmeester en SVH Meestergastheer. Naast dit examen van SVH is er het al jaren toonaangevende diploma van Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) waar SVH mee blijft samenwerken.

De opleiding
Het Alliance College heeft deze opleiding Gastronomie niet alleen exclusief ontwikkeld voor medewerkers van de leden van de Alliance. In de nabije toekomst kunnen ook niet-leden zich aanmelden voor deze opleiding. Bij de opleiding draait het om het verleiden, proeven en combineren. De deelnemers hebben van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten geleerd.

Over Alliance Gastronomique
De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 52jaar later is zij een culinaire vereniging in Europa met 38 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de leden en medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.