Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Bas van Haaren geslaagd voor Meesterproef SVH Meesterijsbereider

1 jun. 2022

Op 31 mei jl. is Bas van Haaren, ijsbereider en eigenaar van Bas van Haaren Gelato, geslaagd voor zijn Meesterproef SVH Meesterijsbereider. Bas heeft met het afleggen van een zeer geslaagde Meesterproef een van zijn grootste ambities waargemaakt: SVH Meesterijsbereider worden. Na zijn inauguratie, die later deze zomer plaatsvindt, mag Bas van Haaren zich de 35ste SVH Meesterijsbereider van Nederland noemen.

Meesterproef
De proef werd afgenomen door SVH Meesterijsbereiders Jacqueline Hilders (IJscafé Da Benito, Haarlem), Mark van Gaal (IJs & Spijs in Haps) en Secretaris SVH Meestertitels Hanneke Westland. De Meesterproef SVH Meesterijsbereider neemt twee dagen in beslag, omdat het maken van ijsproducten een complex proces is dat niet binnen een dag kan worden uitgevoerd. De proef werd afgenomen in het IJscentrum in Vlaardingen, omdat Bas die als ijsbereider wereldwijd consultancy projecten uitvoert, geen eigen ijssalon heeft waar de proef afgenomen kon worden. Samen met Marloes Vink (De IJsMeulen in Voorhout) en Pim Otten (Carpigiani Ambachtelijk Benelux), het Meesterlijke team dat speciaal voor deze Meesterproef was samengesteld, heeft Bas de commissie laten zien en overtuigd van wat hij kan. 

Voorafgaand aan de Meesterproef kreeg Bas van de commissie een uitdagende opdracht die hij aan de hand van het thema "De vier seizoenen" heeft uitgewerkt. Zo moest het Meesterlijk buffet naast het showstuk, zes verschillende ijstaarten bevatten en moest er onder andere ijs van zuurzak, ijs van groenten en ijstruffels bereid worden. Bas heeft de verplichte smaken, bereidingen en ijsgerechten vertaald naar de verschillende seizoenen. Zo bevatte de winter een fantastisch ijsgebakje in de vorm van een iglo, gevuld met een variegato van vijg, Pedro Ximenez ijsmousse en ricotta-appelsien ijs, en werd de herfst gekenmerkt door een ijstaart met pompoenijs, carrot cake en mascarpone-abrikoos ijs. Daarnaast presenteerde Bas een prachtige ijsvitrine, waarbij het ijs verbluffend van smaak en structuur was. De commissie is dan ook volledig overtuigd van het Meesterschap van Bas en is blij dat hij de titel mag gaan uitdragen.

Liefde voor ijs  
Bas werkt sinds zijn zeventiende in de ijsbranche. Dat betekent dat hij al de helft van zijn leven verbonden is met ijs: zowel op nationaal als internationaal gebied. Bas werkt nu als instructeur/demonstrateur ijsbereider bij onder andere het IJscentrum in Vlaardingen en de Carpigiani Gelato University in Bologna (Italië). "Omdat de wereld van ijs nooit stilstaat en constant vraagt om kennis van de nieuwste innovaties en ingrediënten, steef ik ernaar de markt altijd vóór te zijn. Het behalen van de Meestertitel is voor mij een enorme eer, het is voor mij een pluim voor jarenlang hard werken in deze mooie branche", aldus de kersverse SVH Meesterijsbereider.  

SVH Meestertitels 
Nederland heeft op dit moment 296 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer/-vrouw, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de SVH Meesters op de kaart

Deel dit artikel via

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.