Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Nu beschikbaar: examen SVH Zelfstandig werkend Kok

19 jan. 2017

Het examen SVH Zelfstandig werkend kok is de volgende stap na het examen SVH Kok. Het verschil ten opzichte van het examen SVH Kok is dat er bij het examen SVH Zelfstandig werkend kok meer zelfstandigheid wordt gevraagd, maar ook meer creativiteit, coachende en begeleidende taken en taken gericht op keukenmanagement.

Het examen is een praktijkexamen, maar bevat ook een gedeelte theorie. De kandidaat gaat aan de slag met het ontwikkelen van een driegangenmenu vanuit een blackbox, het bereiden van het ontwikkelde menu en een coachingsgesprek. Tijdens het examen werkt de kandidaat samen met een assistent welke hij moet kunnen coachen en begeleiden.

De nadruk ligt bij dit examen op koken, maar er komt meer bij kijken. Het resultaat van het pilotexamen was dan ook verrassend. Martijn in ’t Groen, docent van de Rooi Pannen vertelt over het pilotexamen: "De organisatie in de aanloop naar het pilotexamen was helder en goed uitgewerkt. De dag zelf begon ook georganiseerd, voor de leerlingen was het duidelijk wat er van hen verwacht werd. Het examen begon met theorie, waarna het praktijkgedeelte volgde. Tijdens het examen werd er gekookt uit een black box. Voor sommige leerlingen was dat lastig omdat ze niet wisten wat de producten waren die in de box zaten en wat ze hiermee moesten maken. Maar toch was het resultaat er uiteindelijk. De leerlingen scoorden goed op het resultaat, maar op het gebied van hygiëne, productkennis en timing kunnen leerlingen zich nog verbeteren. De groep leerlingen van tussen de 24 en 50 jaar zijn vanuit een ander beroepenveld in de horeca beland." 

De manier waarop dit examen zich onderscheidt is de black box. "Leerlingen weten van tevoren niet met welke producten ze een zelfverzonnen menu gaan koken. Dit zorgt voor een verrassingseffect. Leerlingen moeten hierop kunnen anticiperen en het vraagt om creativiteit en productkennis", aldus Martijn in 't Groen. 

Het diploma SVH Zelfstandig werkend kok is tot stand gekomen in nauw overleg met bedrijfsleven en onderwijs, en is erkend door koepelorganisaties, gildes en alle andere belangrijke branchepartijen. De branche-diploma’s van SVH zijn specifiek erop gericht om de performance van medewerkers op de werkvloer te verbeteren. Dit is de derde stap in de serie branche-diploma’s na SVH Keukenassistent en SVH Kok. De examens zijn gericht op werkenden, studenten in het contractonderwijs, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (variërend van UWV-traject tot penitentiaire inrichting) en op iedereen die zich in de horeca wil bekwamen en niet onder de leerplicht valt.

Geinteresseerd? Lees meer over het examen SVH Zelfstandig werkend kok.

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.