Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Nieuwe stoomcursus tot SVH Kok

8 mrt. 2018

In Emmen is half februari een nieuwe opleiding tot SVH Kok gestart. De stoomcursus wordt geserveerd door het Emmer bedrijf Select & Match en gefinancierd door de betrokken gemeentes. 

SVO is de uitvoerende partij in het traject en verzorgt de uitvoering van de lessen. Docent Bauke Mulder is jarenlang zelfstandig ondernemer/chefkok geweest en bereidt de deelnemers voor op het SVH examen Kok. Naast dit traject leidt SVO samen met haar partners jaarlijks zo’n 250 koks op verdeeld over mbo niv. 2, 3 en 4 door heel Nederland. Gegarandeerd vakmensen in spé dus. 

De nieuwe ‘stoomcursus’ wordt gegeven door een opleider. SVH neemt alleen het examen af, waarbij we dezelfde objectieve meetlat hanteren die ook in langdurige trajecten gebruikt wordt met bijvoorbeeld maar één lesdag per week gedurende een jaar. De eisen die we stellen zijn bij beide voorbeelden exact gelijk. 

In deze intensieve cursus is er 144 uur beschikbaar voor vaktheorie voor alleen koken en minimaal 320 uur stage op de werkvloer met intensieve begeleiding. In het mbo bestaan ook koksopleidingen van 1 jaar. Het gaat hier immers om een opleiding tot basiskok, geen zelfstandig werkend kok. We zullen na die 16 weken zien wie er slaagt en wie niet, echter heeft de opleider er het volste vertrouwen in. 

De cursisten zijn mensen die gemotiveerd zijn en geen vakken hoeven te volgen voor taal, rekenen, loopbaan en burgerschap maar alleen het vaktechnische stuk volgen. Ze vallen ook niet onder de leerplicht. Ze zitten nu om wat voor reden dan ook thuis met een vorm van een uitkering. Met steun van de gemeentes Emmen, Hoogeveen en Coevorden worden zij naar werk begeleid. Om een beeld te geven: 15 gelukkigen zijn uit 40 geïnteresseerden gefilterd. Volgens plan zouden er 20 cursisten zijn, maar tijdens de toelatingstest, (ja, die is er ook) zakten 9 van de 24 kandidaten door het ijs. Die test is nodig, omdat de opleiding behoorlijk pittig is, aldus Eising, initiatiefnemer van het project. De opleider, de reguliere mbo-instelling, verzorgt in opdracht van de gemeente de lessen en wij nemen het examen af.

Om een idee te krijgen, de kerntaken en werkprocessen waarop wordt geëxamineerd:

B1-K1 

 • Bereidt gerechten 
 • Plant zijn werkzaamheden
 • Maakt mise en place
 • Past recepten aan
 • Bereidt gerechten en componenten
 • Werkt gerechten voor de uitgifte af
 • Maakt werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon


B1-K1-W7 

 • Verricht onderhoud aan keukeninventaris
 • Beheert keukenvoorraden 
 • Bestelt benodigde producten
 • Ontvangt en controleert geleverde producten
 • Slaat geleverde producten op
 • Controleert producten en voert keukenadministratie uit

De cursus levert startende beroepsbeoefenaars op: geen doorgewinterde koks. Net als een gediplomeerde van een reguliere mbo-opleiding zijn het starters in het vak. Deze route wordt al op andere plaatsen uitgevoerd en levert extra starters op in onze branche. We hebben namelijk extra mensen nodig, en hard ook. Dus hoe gaaf is het dat er andere routes zijn voor mensen die dolgraag de horeca in willen?

Bovendien is een andere route naast het mbo ook hard nodig. Jaarlijks stromen namelijk vanuit verschillende niveaus zo’n 11.000 studenten uit het mbo het werkveld in. Zo’n 60% stroomt ook daadwerkelijk de horeca in. Jaarlijks verlaten 95.000 personen de branche. Hoe gaan we dat gat vullen? Dat lukt het mbo niet als je de rekensom maakt. Geen restaurant kan aan gekwalificeerd personeel komen. Met dit soort initiatieven lukt dat wel. We proberen dus met opleiders en onderwijs verschillende routes uit te zetten naar het niveau van basiskok (niet zelfstandig werkend kok).

Na deze 16 weken ben je dus basiskok, inderdaad, zonder werkervaring: die ga je daarna opdoen. En ja: dan begeven ze zich op de arbeidsmarkt en vullen plaatsen op waar dringend behoefte aan is. Later kunnen ze opgaan voor het diploma zelfstandig werkend kok. Die krijg je zeker niet cadeau. Je wordt gewoon getoetst zoals dat ook op het mbo het geval is. Daar krijg je het papiertje ook niet cadeau. 

Door het grote personeelstekort juichen wij dit soort initiatieven toe. Als we niks doen helpen we de horeca om zeep. We moeten er voor zorgen dat er meer geschoold personeel de branche instroomt om het grote gat te vullen. Niks doen is ook een optie. Dan weten we zeker dat het vast gaat lopen.

Deze groep maakt gebruik van onze SVH leermiddelen en sluit het traject af met het branche-erkend SVH examen Kok. Hiermee zijn de kandidaten direct waardevol voor de arbeidsmarkt en wordt hun positie op de arbeidsmarkt sterk verbeterd. 

Wij wensen deze groep heel veel succes en tot ziens in mei, wanneer SVH de examens komt afnemen. 

Meer informatie vind je hier

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.