Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Joris Bijdendijk geïnaugureerd tot 145ste SVH Meesterkok

20 nov. 2017

Op zondag 19 november is Joris Bijdendijk, chef-kok RIJKS* in Amsterdam, geïnaugureerd tot SVH Meesterkok. Onder grote belangstelling van verschillende toonaangevende SVH Meesterkoks, familie, vrienden, zakelijke relaties en zijn vrouw en twee kinderen, is de officiële uitslag van de Meesterproef vastgesteld en ontving Joris het Meesterlint en het SVH Meesterdiploma. 

“Vanaf het moment dat Joris zijn dossier heeft ingediend, is het traject naar de Meesterproef een mooi traject geweest. Joris heeft alles in zich om een van de nieuwe boegbeelden te worden voor de Nederlandse horeca”, aldus SVH directeur Ricardo Eshuis. Hij leidde deze middag de inauguratie en roemde in zijn toespraak Joris vooral vanwege zijn manier van het aansturen van de keukenbrigade en het personeelsbeleid in RIJKS. “Er hangt een prettige sfeer in de keuken en zelfs tijdens de Meesterproef was er ruimte om rustig boontjes te doppen en andere medewerkers in de brigade te ondersteunen. Ook de wijze waarop Joris als executive chef van RIJKS zijn keuken stuurt op basis van cijfers is exceptioneel te noemen”. De motivatie van Joris om op te gaan voor de titel, is al even kenmerkend als zijn prestaties in de afgelopen 12 maanden, zowel zakelijk als privé: een Michelinster, een boek, een kind, een huwelijk en de Meesterproef. Overweldigend!  Kennis overdragen is één van de drijfveren van Joris om SVH Meesterkok te willen zijn. Al voor hij officieel geïnaugureerd is, heeft hij daarvan een erg mooi bewijs geleverd met de lancering van zijn boek ‘Bijdendijk. Een keuken voor de lage landen’. Het is zijn ambitie om als SVH Meesterkok ‘de Nederlander terug te laten keren naar het fornuis’. De titel SVH Meesterkok is voor Joris de kroon op het werk: “het bewijs van continuïteit van mijzelf als chef en van mijn groei in het vak”, aldus de nieuwe Meester zelf.

Collega’s

SVH Meesterkok Dennis Kuipers van Restaurant Vinkeles* (The Dylan Amsterdam) heeft een toelichting gegeven op de proef die Joris heeft afgelegd op 28 september. De proef is afgenomen door de eerste driesterrenchef van Nederland Cees Helder en door Dick Middelweerd van de Treeswijkhoeve**. Kuipers benadrukte op het gebied van koken de kwaliteiten van Joris: “Joris heeft een zeer verfijnde techniek en je ziet en proeft de klassieke basis met moderne, persoonlijke touch in al zijn gerechten”.

Bijdendijk heeft ervoor gekozen om de inauguratie over te laten aan twee vaste collega’s met wie hij al jaren samenwerkt. Deze keuze is opnieuw het bewijs van zijn eigenzinnige kijk op zijn werk: “je hebt elkaar keihard nodig om tot deze prestaties te komen”, aldus Joris.

De Meesterkoksbuis en het lint zijn overhandigd door chefkok Ivan Beusink en souschef Yascha Oosterberg.

CEO van de Vermaat Groep Rick Zeelen was bijzonder trots op de prestatie van Joris en het team en richtte lovende woorden aan de kersverse vrouw van Joris voor haar onvoorwaardelijke steun. “Zonder de steun van Elsa zou RIJKS nu niet de chef én Meesterkok hebben die er nu is”, aldus Zeelen en bezegelde dit met een grote bos bloemen.

SVH Meesterkok Robert Kranenborg gaf een korte toelichting op de opzet van de meesterproef die onder zijn leiding vanaf 1994 in het bedrijf wordt afgenomen en niet meer als een op zichzelf staand examen: “Het gaat erom dat de persoon Meesterwaardig is in een Meesterwaardig bedrijf”.

Tot slot ondertekende Joris zijn Meesterdiploma (mede ondertekend door Menno Post van De Bokkedoorns**) en de gedragscode die geldt voor SVH Meesters. Daarbij kreeg Joris nog een bijzondere rol mee van Eshuis. “In 2013 heeft Joris meegedaan aan de Franse editie van Top Chef. Daarin sneed hij zich in zijn vingers. Pleister erop, handschoenen aan en weer door. Dat leverde hem de bijnaam ‘le cuisinator’ op. Met de SVH Meestertitel op zak, is Joris rijp voor een andere bijnaam: Le connecteur, de verbinder. De verbinder tussen de chefs die al jaren culinair Nederland op de kaart zetten en het culinaire landschap in Nederland bepalen en de garde die eraan komt. Joris is samen met Meesterkoks als Menno Post, Sydney Schutte en Jarno Eggen en een groot aantal anderen volop bezig om koken niet als een kunstvorm te benaderen, maar als verdomd gaaf werk en deze kennis door te geven. Ieder op een eigen manier. En dat naar voorbeeld van de chefs die al jaren aan de top staan. Maar wel met een eigen geluid dat breed gedragen moet worden”.

SVH Meestertitels

Nederland heeft op dit moment 282 SVH Meesters verdeeld over de zes SVH Meestertitels (SVH Meestergastheer, Meesterhorecaondernemer, Meesterijsbereider, Meesterkok, Meesterschenker en Wijnmeester). In 1980 is de eerste SVH Meesterkok geslaagd voor de Meesterproef. Vanaf dat moment staat de SVH Meestertitel symbool voor de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de Nederlandse horeca kan behalen. SVH Meesters leveren een grote bijdrage aan het imago van het vak. Ze zijn boegbeelden en inspireren anderen om voor een carrière in de horeca te kiezen. Benieuwd naar SVH Meesters in de eigen regio: check de app SVH Meesterzoeker.

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.