Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Eerste Leermeesterdag groot succes!

21 sept. 2017

FNV Horeca en Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) hebben op 19 september tijdens Gastvrij Rotterdam de eerste editie van de FNV/SVH Leermeesterdag georganiseerd. Een dag met inspirerende sprekers en leerzame workshops (verzorgd door branche-erkende opleiders HSN en Picabia), waarbij het motiveren van leerlingen en de ontwikkeling van leermeesters centraal stonden.

De dag werd geopend met harde cijfers uit het arbeidsmarktonderzoek dat SVH samen met KHN heeft uitgevoerd. Jaarlijks stromen er gemiddeld 95.000 werknemers de horeca in én stappen er 85.000 over naar een andere branche. Daar staat tegenover dat er vanuit het mbo tussen de 10.000 en 12.000 medewerkers instromen. Ricardo Eshuis, directeur SVH: “Het belang van opleiden binnen het bedrijf, gefaciliteerd door de werkgever, wordt hiermee evident. Het mbo kan de gestegen vraag uit de arbeidsmarkt niet in haar eentje oplossen. Werkgevers moeten daarin gaan meehelpen om hun eigen brigades te kunnen vullen. De rol van de leermeester is daarbij van groot belang. Zij gaan naast mbo-leerlingen ook volwassenen begeleiden naar een plek op de werkvloer.’

Esther de Jong, secretaris/penningmeester van FNV Horeca hield een vurig pleidooi voor het opnemen van opleidingsmogelijkheden in de CAO om medewerkers meer doorgroeiperspectief te bieden.

Ook vanuit SBB werd de waarde van de leermeester benadrukt. Jan Willem Mans, Manager sectorunit voedsel, groen en gastvrijheid: “Leermeesters zijn een voorbeeld voor de branche, door zo actief te zijn in jullie rol van praktijkopleider en ook hier vandaag weer die extra inspanning te leveren om nog beter het vak door te kunnen geven aan volgende generaties”.

Spreker Michael Bunink gaf een mooi betoog over gastvrijheid in de horeca. De lachers waren op zijn hand door iconische situaties te schetsen waarbij gastvrijheid steeds het uitgangspunt was. De dag werd vervolgd met de trainingen van Picabia over het selecteren van de juiste leerlingen. Praktische tips voor de leermeesters: waar moet je op letten en wat zijn de valkuilen?

Na de lunch was de eer aan HSN. Een mooie training hoe het beste uit je leerling te halen vervulde de tweede workshop. Hoe motiveer je leerlingen en hoe ga je om met het gedrag van de leerlingen van tegenwoordig? Belangrijke vraagstukken waar veel leermeesters tegenaan lopen. Door zelfreflectie van de leermeesters zelf, krijgen ze goed zicht op hun stijl van begeleiding. Dit antwoord kregen de leermeesters na het invullen van de personal mapping training van FNV Horeca. 

De dag werd afgesloten met een kennisquiz. Op deze manier zijn spelenderwijs alle onderdelen van het examen SVH Leermeester aan bod gekomen: coachen, begeleiden en theoretische kennis. FNV Horeca en SVH zetten zich in voor de kwaliteit en ontwikkeling van leermeesters, onder andere door het organiseren van de Leermeesterdag. 

Heb je deze dag gemist maar ben je eigenlijk wel benieuwd wanneer de volgende leermeesterdag is? Of wil je op de hoogte blijven van alles wat betrekking heeft met het leermeesterschap? Mail dan je naam en bedrijf naar marcom@svh.nl en volg de Facebookpagina ‘Leermeesters in de Horeca’ via: http://bit.ly/lrmhoreca 

Deel dit artikel via

Het geheime ingrediënt dat ben jij.