Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Officiële lancering nieuwe examens en leermiddelen SVH

9 jan. 2017

Op maandag 9 januari zijn de nieuwe SVH branche-examens en leermiddelen Kok & Gastheer/-vrouw officieel gelanceerd op de Horecava in de RAI in Amsterdam. Bij de lancering waren auteurs, inhoudsdeskundigen, en directie en docenten van de pilotscholen aanwezig.

400 interviews

De nieuwe examens en leermiddelen vormen de nieuwe standaard voor de Nederlandse horeca. Zowel het bedrijfsleven als het onderwijs zijn intensief betrokken bij de ontwikkeling van de examens en leermiddelen. “Op deze manier is de state of the art vanuit het bedrijfsleven vertaald naar de exameneisen en de inhoud van de leermiddelen. Dat is een garantie voor goede aansluiting van opleiding en bedrijfsleven”, aldus Ricardo Eshuis, directeur SVH. “De eisen die worden gesteld in de branche aan de koks en gastheren van nu, vormen de kapstok voor de inhoud, de kwalificatiedossiers van het mbo zijn de onderliggende basis”, aldus Eshuis. Op basis van meer dan 400 interviews in twee jaar tijd, is in kaart gebracht welke eisen aan functies worden gesteld in de horeca. Eshuis: “De nieuwe SVH-methodes bieden de theorie en praktijk op inspirerende wijze aan, door bijvoorbeeld jonge, succesvolle vakmensen aan het woord te laten en SVH Meesters hun kennis te laten delen. Van jonge aanstormende talenten zoals Tess Posthumus en Lotte Wolf tot verschillende toonaangevende SVH Meesters onder wie Jarno Eggen (**) en Pasquinel Kolk (**).”

Eerste exemplaar

De eerste exemplaren van de nieuwe leermiddelen werden maandag overhandigd aan Wichard Rops, directeur van de horecaopleidingen van het Summa College Eindhoven, tevens voorzitter van de Werkgroep Directeuren Horeca van de MBO Raad. Het Summa College was net als het ROC van Amsterdam als pilotschool betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe leermiddelen en heeft de afgelopen maanden al met het nieuwe materiaal gewerkt. Rops: “De leermiddelen passen perfect in de vernieuwde ambachtelijke opleidingen van het Summa College. Ze dragen bij aan een optimale voorbereiding van studenten op het bedrijfsleven.”

Branche-erkend diploma

Met een erkend diploma van SVH is het mogelijk om langs een andere weg dan het middelbaar beroepsonderwijs vakbekwaam in de horeca aan de slag te gaan. Branchediploma’s zijn vooral bedoeld voor diegenen die niet onder de leerplicht vallen en via de weg van particulier onderwijs, praktijkonderwijs of uwv-trajecten klaar worden gestoomd voor een baan in de horeca. De inhoud van de examens die ten grondslag liggen aan de SVH branchediploma’s, is tot stand gekomen in nauw overleg met bedrijfsleven en onderwijs. Ze zijn erkend door koepelorganisaties zoals KHN, FNV, beroepsgildes, SBB en alle andere belangrijke branchepartijen. Zij zijn verenigd in de zogenaamde Branche Vaststellingscommissie, een onafhankelijke adviescommissie die SVH adviseert over inhoud van examens en nut en noodzaak van specifieke diploma’s. Alle examens van SVH staan onder toezicht van een onafhankelijke toezichthouder, stichting De Examenkamer.

Leermiddelenmix

De leermiddelen zijn geschikt voor mbo en particuliere opleidingen: het doel is steeds de performance op de werkvloer te verbeteren. Dat geldt voor starters, maar ook voor hobbykoks en volwassenen die zich willen laten bij- of omscholen. Elke methode bestaat uit theorieboeken, werkboeken en een online leeromgeving. De theorieboeken geven een helder overzicht van de vaktechnieken en bereiden de studenten voor op de (praktijk)lessen. De werkboeken bevatten opdrachten die in de praktijk moeten worden uitgevoerd en opdrachten die gericht zijn op de verwerking van de theorie. Naast de boeken Werken als kok en Werken als Gastheer/-vrouw zijn er nog andere boeken die de verdieping in gaan zoals Warenkennis, Drankenkennis en Bereidingstechnieken.

De online omgeving bestaat uit lessen, filmlessen en formatieve toetsen. Kok en Gastheer/-vrouw is in het voorjaar van 2017 beschikbaar voor pc/laptop, tablet en smartphone. Zo kunnen studenten ook op ‘verloren momenten’ met hun opleiding aan de slag. Docenten kunnen via het leermanagementsysteem (LMS) de studenten volgen en beoordelen, content toevoegen en eigen lessen samenstellen.

Opleidingen kunnen zowel de boeken als de online omgeving naast elkaar gebruiken, maar kunnen ook kiezen voor alleen de boeken of alleen digitaal. Deze hele leermiddelenmix is in samenwerking met Bespeak ingevuld. Dit bedrijf heeft een jarenlange bewezen expertise op het gebied van design van leermodellen en leermiddelen.

Deel dit artikel via

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.