Een SVH Praktijkbewijs kent de Leermeester+ toe aan een medewerker of leerling die aan vastgestelde criteria voldoet voor de beheersing van een specifieke vaardigheid. Denk bijvoorbeeld aan ’bakken in de pan’. Als alle praktijkbewijzen voor een bepaald vakgebied zijn behaald, kan het bijbehorende SVH branchediploma worden aangevraagd. Maar ook medewerkers die het niet lukt om een diploma te halen, kunnen aan de hand van hun behaalde praktijkbewijzen laten zien wat ze in huis hebben en zijn op die manier van waarde voor een bedrijf. Het is al mogelijk om met praktijkbewijzen te werken in de richting van keukenassistent (KAS) of bedieningsassistent (BAS). Op termijn komen er meer rollen en functies bij. Het gaat uitsluitend om rollen en functies voor de branche. De SVH Praktijkbewijzen leiden alleen tot SVH Branchediploma’s maar leiden niet tot reguliere mbo-diploma’s voor niveau 2, 3 of 4. Met de praktijkbewijzen kun je door te leren en werken in de praktijk zonder examen een branchediploma behalen.
Voor wie zijn SVH Praktijkbewijzen?
- Medewerkers die graag leren in de praktijk en daarvoor gewaardeerd en gediplomeerd willen worden.
- Mensen zonder relevante werkervaring (zij-instromers) die de Leermeester+ stapsgewijs door het werk leidt, zodat zij vakbekwaam worden op de werkvloer.
- Iedereen die, om wat voor reden dan ook, geen regulier opleidingstraject kan volgen maar meer praktijkgericht is.
Heb je het diploma SVH Leermeester+ behaald, vraag dan je Registratie SVH Leermeester+ aan om met de SVH Praktijkbewijzen aan de slag te gaan. Om de registratie in het register voor SVH Leermeester+ te verlengen, moet de SVH Leermeester+ elke 3 jaar verschillende nascholingsactiviteiten doen. Werk je al met Werkstap maar ben je nog niet in het bezit van een Diploma Leermeester+? Vraag dan een SVH Diploma Leermeester+ o.b.v. Werken met Werkstap aan.
Portfolio in het praktijkonderwijs
Leerlingen in het praktijkonderwijs kregen voorheen geen officieel diploma. Sinds schooljaar 2021/2022 is er sprake van een nieuwe wet, waardoor elke leerling nu een landelijk erkend diploma ontvangt. Dit diploma bestaat deels uit een persoonsgebonden portfolio. In dit portfolio worden diverse resultaten opgenomen, zoals stages, vakken en (branche)certificaten. De praktijkbewijzenroute sluit hier perfect op aan. De behaalde praktijkbewijzen kunnen worden opgenomen in het portfolio van de leerling. Voor eventuele vervolgopleiders of potentiële werkgevers is het zo in een oogopslag duidelijk waar de leerling zich in verdiept heeft.
Bekijk hier de veelgestelde vragen over Leermeester+ en SVH Praktijkbewijzen.