Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Examens

Het examen SVH Kok kun je in combinatie met een opleiding afleggen, maar dit hoeft niet. Je kunt ook alleen een examen afleggen. Dit kan echter niet als particulier bij SVH. Ben je een docent of opleider en wil je projectexamens afnemen bij SVH? Ga dan naar de pagina Voor opleiders. 

Op horeca.nl vind je meer informatie over de verschillende aanbieders van het examen SVH Kok in combinatie met een opleiding. Met het diploma SVH Kok ben je klaar voor een beginnende functie in de keuken. Het eindexamen doe je bij je onderwijsinstelling nadat je je opleiding hebt afgerond of je boekt afzonderlijk het examen bij onderstaande instellingen.

NLQF
SVH Kok is ingeschaald op NLQF niveau 2. Meer informatie over NLQF vind je hier

Gevalideerde examens
SVH Kok is gevalideerd om in het mbo ingezet te worden als exameninstrument. Meer informatie over onze gevalideerde examens vind je hier

Hieronder vind je de instellingen waarbij je een examen SVH Kok kunt afleggen zonder opleiding.

  • ROC Midden Nederland
    Je doet examen in een professionele kookstudio in Nieuwegein, onder begeleiding van een deskundig en bevlogen docent. Benodigde materialen en ingrediënten voor het examen zijn inbegrepen. Een witte koksbuis c.q. schort, passend schoeisel en messenset dien je zelf mee te nemen. De prijs bedraagt € 620,- (vrijgesteld van BTW).
    Meer weten of reserveren? Neem contact op met Projectburo mbo voor professionals, via e-mailadres: mbovoorprofessionalshtc+rocmn+nl

De beoordeling van het examen valt onder de verantwoordelijkheid van SVH.

Het examen
Het examen bestaat uit een theorie-gedeelte en praktijk. Je moet voorbereidingslijsten invullen, mise-en-place-werkzaamheden uitvoeren, gerechten bereiden, gerechten doorgeven en afrondende werkzaamheden uitvoeren. 

Wat zijn de eindtermen voor Keuken?

De SVH-examens voor de keuken zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

 

Wat is de diplomawaarde van SVH branchediploma’s?

SVH biedt twee soorten branchediploma’s:
Branchediploma’s die, net als mbo-diploma’s, zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier en daarmee hun arbeidswaarde bewijzen. Om een mbo-diploma te kunnen halen, moet een volledige mbo-opleiding gevolgd worden, waarbij ook de algemene vakken als rekenen en taal gevolgd en getoetst moeten worden. Deze algemene vakken hoef je voor een branchediploma niet te halen: daar worden alleen de beroepsgerichte kennis en vaardigheden getoetst.

Ook zijn er branchediploma’s die zijn gebaseerd op eindtermen die op basis van onderzoek in de branche zijn opgesteld. Deze diploma’s hebben per definitie arbeidsmarktwaarde omdat zij direct gekoppeld zijn aan bestaande rollen in de branche waarvoor geen mbo-opleiding of mbo-diploma bestaat.

Bekijk hier alle informatie.

Het geheime ingrediënt dat ben jij.