Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Examens

Het examen Gespecialiseerd kok kun je alleen afleggen in combinatie met een opleiding. Vind hier een opleiding voor Gespecialiseerd kok.  

Met het diploma Gespecialiseerd kok werk je als professioneel kok, kook je op hoog niveau in een specialiteitenrestaurant of begin je je eigen zaak. Het examen doe je bij je onderwijsinstelling om je opleiding af te ronden.

NLQF
SVH Gespecialiseerd Kok is ingeschaald op NLQF niveau 4. Meer informatie over NLQF vind je hier

Het examen

Het examen SVH Gespecialiseerd bestaat uit twee praktijkexamens: koude & warme keuken en patisserie. 

Koude & warme keuken
Bij het examen koude & warme keuken bereid je, samen met jouw assistent die je zelf gekozen hebt, een menu dat bestaat uit drie amuses, een voorgerecht, een tussengerecht en een hoofdgerecht voor 4 personen. Ter voorbereiding op het examen maak je een portfolio-opdracht die je 4 weken voorafgaand aan het examen krijgt. In deze opdracht staan de uitgangspunten op basis waarvan je jouw menu moet ontwikkelen en de vijf ingrediënten die in ieder geval terug moeten komen in de gerechten.

Patisserie
Bij het examen patisserie keuken bereid je 5 patisserieproducten en -gerechten voor 5 personen. Ter voorbereiding op het examen maak je een portfolio-opdracht die je 4 weken voorafgaand aan het examen krijgt. In deze opdracht staan de uitgangspunten op basis waarvan je jouw menu moet ontwikkelen en de richtlijnen waaraan de producten/gerechten moeten voldoen.

Wat zijn de eindtermen voor Keuken?

De SVH-examens zijn gebaseerd op zogenaamde eindtermen. Dit zijn beknopte omschrijvingen van de kennis, inzichten en vaardigheden waarover je als examenkandidaat aan het eind van een opleiding of voor het examen minimaal moet beschikken.

 

Wat is de diplomawaarde van SVH branchediploma’s?

De branchediploma’s van SVH hebben minimaal een gelijkwaardige arbeidsmarktwaarde in vergelijking met het beroepsgerichte deel van door de overheid gefinancierde crebo-kwalificaties van horecaopleidingen voor het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Bekijk hier alle informatie.

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.