SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.
Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.
Vanwege drukte kan de wachttijd aan de telefoon tijdens kantooruren oplopen tot ongeveer 15 minuten. Is je vraag niet dringend? Mail je vraag naar info@svh.nl, je krijgt dan zo snel mogelijk antwoord. Onze excuses voor het ongemak.
De SVH meestertitel is de hoogste graad van vakbekwaamheid die iemand in de horeca kan behalen.
Welkom in de omgeving voor opleiders! Hier is het mogelijk om via de actie aan de rechterkant (project)examens te bestellen of als SVH Leermeester+ de SVH Praktijkbewijzen aan te vragen als je bent ingelogd én de juiste rechten hebt. Wil je ook (project)examens bestellen of SVH Praktijkbewijzen aanvragen? Neem dan contact met ons op.
SVH organiseert verschillende activiteiten voor de horecabranche.
Het examen Gespecialiseerd kok kun je alleen afleggen in combinatie met een opleiding. Vind hier een opleiding voor Gespecialiseerd kok.
Met het diploma Gespecialiseerd kok werk je als professioneel kok, kook je op hoog niveau in een specialiteitenrestaurant of begin je je eigen zaak. Het examen doe je bij je onderwijsinstelling om je opleiding af te ronden.
NLQF
SVH Gespecialiseerd Kok is ingeschaald op NLQF niveau 4. Meer informatie over NLQF vind je hier.
Het examen
Het examen SVH Gespecialiseerd bestaat uit twee praktijkexamens: koude & warme keuken en patisserie.
Koude & warme keuken
Bij het examen koude & warme keuken bereid je, samen met jouw assistent die je zelf gekozen hebt, een menu dat bestaat uit drie amuses, een voorgerecht, een tussengerecht en een hoofdgerecht voor 4 personen. Ter voorbereiding op het examen maak je een portfolio-opdracht die je 4 weken voorafgaand aan het examen krijgt. In deze opdracht staan de uitgangspunten op basis waarvan je jouw menu moet ontwikkelen en de vijf ingrediënten die in ieder geval terug moeten komen in de gerechten.
Patisserie
Bij het examen patisserie keuken bereid je 5 patisserieproducten en -gerechten voor 5 personen. Ter voorbereiding op het examen maak je een portfolio-opdracht die je 4 weken voorafgaand aan het examen krijgt. In deze opdracht staan de uitgangspunten op basis waarvan je jouw menu moet ontwikkelen en de richtlijnen waaraan de producten/gerechten moeten voldoen.
De SVH-examens voor de keuken zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.
SVH biedt twee soorten branchediploma’s:
Branchediploma’s die, net als mbo-diploma’s, zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier en daarmee hun arbeidswaarde bewijzen. Om een mbo-diploma te kunnen halen, moet een volledige mbo-opleiding gevolgd worden, waarbij ook de algemene vakken als rekenen en taal gevolgd en getoetst moeten worden. Deze algemene vakken hoef je voor een branchediploma niet te halen: daar worden alleen de beroepsgerichte kennis en vaardigheden getoetst.
Ook zijn er branchediploma’s die zijn gebaseerd op eindtermen die op basis van onderzoek in de branche zijn opgesteld. Deze diploma’s hebben per definitie arbeidsmarktwaarde omdat zij direct gekoppeld zijn aan bestaande rollen in de branche waarvoor geen mbo-opleiding of mbo-diploma bestaat.
Bekijk hier alle informatie.
SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.