Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

STAP-budget horecaopleidingen

Werk je in de horeca en wil je verder groeien? Als medewerker of ondernemer? Of overweeg je een overstap naar de horeca? Vraag STAP-budget aan en volg daarmee een SVH erkende opleiding, cursus of training. Dat betekent gratis jouw SVH Wijn, Leermeester of bijvoorbeeld Sociale Hygiëne behalen. Of een flinke korting op duurdere opleidingen, zoals SVH Basiskok.

STAP-budget is een vergoeding van de overheid waarmee je als medewerker, ondernemer of werkzoekende een opleiding, cursus of training kunt volgen om jouw positie op de arbeidsmarkt te versterken. Je vraagt STAP-budget zelf aan bij het UWV en het UWV keert de kosten tot maximaal €1.000,- uit aan de opleider. SVH erkende horecaopleidingen en reguliere mbo-horecaopleidingen voor volwassenen komen in aanmerking voor deze regeling. Een overzicht van deze opleidingen vind je op horeca.nl.Aanvraagperiodes
Elke 2 maanden start een nieuwe aanvraagperiode voor gratis STAP-budget. De volgende aanvraagperiode start op maandag 3 juli 2023 om 10:00 uur. Is het budget op? Probeer het dan opnieuw in een volgende aanvraagperiode.

  • 3 juli 2023 t/m 3 september 2023
  • 4 september 2023 t/m 31 oktober 2023
  • 1 november 2023 t/m 31 december 2023

Tip! Voor alle tijdvakken geldt: op=op. Dus wees er op tijd bij en schrijf je (ruim) van tevoren in voor deelname aan een training of opleiding, zodat je op tijd je STAP-aanmeldingsbewijs hebt voor het indienen van je aanvraag.

Stap 1: Vind een horecaopleiding die bij jou past
Op horeca.nl vind je via het zoekfilter ‘STAP-regeling’ direct alle horecaopleidingen die onder het STAP-budget vallen. Vanuit hier klik je door naar de opleider van jouw keuze. Je kunt ook via het STAP-Scholingsregister van DUO jouw opleiding zoeken. Vanuit dit register kom je uiteindelijk ook op de website van de horecaopleider terecht.

Stap 2: Vraag het STAP-aanmeldingsbewijs aan bij de opleider
Om de officiële aanvraag van jouw opleiding of cursus in te dienen heb je een STAP-aanmeldingsbewijs nodig. Dit formulier wordt door de opleider aan jou verstrekt en moet je uploaden bij de officiële aanvraag op de website van het UWV. Wanneer je dit formulier bij de opleider aanvraagt, zorgt de opleider voor de benodigde informatie op het formulier zoals het juiste opleidingsnummer. Daarnaast zal de opleider jou ook vooraanmelden bij het UWV.

Stap 3: Vraag STAP-budget aan bij het UWV
Als je het STAP-aanmeldingsbewijs hebt ontvangen van de opleider ben je helemaal klaar om de aanvraag bij het UWV te doen. De eerstvolgende mogelijkheid is op maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur tot en met 3 september 2023. De verwachting is dat het budget van deze aanvraagperiode binnen 1 dag op is. Tip: zorg dat je op 3 juli om 9.45 uur klaar zit en ga alvast in de wachtrij staan van het digitale aanvraagloket.

>> STAP-budget aanvragen via het UWV

Stap 4: Start jouw opleiding of cursus
Wanneer de aanvraag bij het UWV is ingediend en goedgekeurd wordt zowel jij als de opleider daarvan op de hoogte gesteld. Dit kan maximaal 4 weken duren. Jouw STAP-budget wordt definitief toegekend wanneer je de opleiding hebt afgerond met een diploma of certificaat of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80% (of ten minste 80% digitale activiteit bij digitale scholing).

Eerstvolgende aanvraagmogelijkheid
In 2023 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 200 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. De eerstvolgende mogelijkheid om jouw officiële aanvraag bij het UWV in te dienen is maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. Ga hiervoor naar de website van het UWV.

Handige links:

Staat de opleiding die jij wilt volgen niet op de lijst?
Zie je een opleiding die je wilt doen, maar komt deze nu niet in aanmerking voor STAP-budget? Neem dan contact met ons op.

Antwoord op veelgestelde vragen

Wat is STAP-budget?

STAP-budget is een subsidie van de overheid om jezelf verder te ontwikkelen en je positie op de arbeidsmarkt te versterken. STAP staat voor STimulering ArbeidsmarktPositie. Werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal €1.000,- per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor een training, cursus of opleiding.

Je kunt per kalenderjaar maximaal één STAP-opleiding doen waarvoor je maximaal €1.000,- STAP-budget subsidie toegekend kunt krijgen.

In 2022 is er voor de subsidieregeling STAP-budget 160 miljoen euro beschikbaar dat verdeeld wordt over 5 aanvraagtijdvakken. Iedere 2 maanden start een nieuw aanvraagtijdvak. Houd de website van het UWV in de gaten voor het eerstvolgende tijdsvak. Wees er op tijd bij! Want op=op.

Komen alle horecaopleidingen in aanmerking voor STAP?

Nee, alleen de erkende opleidingen van SVH en de opleidingen die leiden tot een SVH diploma. Bekijk hier het overzicht.

Waar en wanneer vraag ik STAP-budget aan?

Het STAP-budget is in 2023 verdeeld over 5 tranches. Bekijk de actuele aanvraagmogelijkheden op de website van het UWV.

Mijn opleiding is al gestart, of net afgerond. Kan ik nog STAP-budget aanvragen?

Je kunt STAP-budget alleen aanvragen voor een STAP-opleiding die  jouw STAP-subsidieaanvraag bij het UWV start (in een bepaalde periode).

Komt iedereen in aanmerking voor STAP-budget?

De doelgroep voor STAP-budget is iedere volwassene met een band met de Nederlandse arbeidsmarkt.

Je kunt als particulier/burger het STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Je hebt recht op STAP-budget voor een opleiding als:

  • Je ouder bent dan 18 jaar en nog geen AOW ontvangt (of je wel of niet werkt, een uitkering ontvangt of ondernemer bent, dat is voor je aanvraag niet relevant)
  • Jij of je partner de Nederlandse nationaliteit heeft of een andere nationaliteit van een land binnen de Europese Unie
  • Je volksverzekerd bent (dit ben je als je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering hebt gehad)
  • Je dit kalenderjaar nog geen STAP-budget hebt gekregen en er nog budget is
  • Je voor de opleiding STAP-budget kunt krijgen (volgens het STAP-scholingsregister)
Kan ik 2 x een opleiding van 500 euro aanvragen?

Nee, je kunt 1 x per jaar een opleiding vanuit STAP vergoed krijgen waarbij er maximaal €1.000,- (incl. btw) wordt vergoed. Ook als de opleiding minder kost dan €1.000,- kan restbudget niet worden ingezet voor een tweede aanvraag in hetzelfde kalenderjaar.

Tot wanneer loopt deze regeling?

Tot 2025 is er jaarlijks circa € 218 miljoen beschikbaar voor circa 300.000 mensen en vanaf 2026 is dit bedrag structureel beschikbaar (inclusief uitvoeringskosten en eventueel financiering van flankerend beleid). De STAP-budget regeling biedt mogelijkheden om een toekomstbestendige regeling neer te zetten, waarmee kan worden ingespeeld op ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

Wat gebeurt er als je de opleiding niet kunt volgen of niet kunt afronden?

Als je de scholing niet kunt starten of kunt afronden*, dan bestaat er geen recht op subsidie. Je dient dit zo snel mogelijk aan het UWV door te geven, zodat het UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij de opleider. Als je niet meedeelt dat je de opleiding niet kunt afronden en het niet volgen of afronden is te wijten aan jezelf, dan kan je voor een periode van maximaal 2 jaar worden uitgesloten van het aanvragen van STAP-budget.

*) De scholing is afgerond als je de opleiding hebt voltooid met:
- een diploma of certificaat;
- of een aanwezigheids- of deelnemingspercentage van ten minste 80% (of ten minste 80% digitale activiteit bij digitale scholing).

Heb je een vraag over je STAP-budgetaanvraag bij het UWV?

Voor vragen over het aanvragen van STAP-budget kun je terecht bij het UWV via 088 - 898 22 02 of kijk op www.stapuwv.nl

SVH heeft geen rol in het aanvraagproces van STAP-budget bij het UWV. Wij kunnen je dus helaas niet verder helpen met vragen over het aanvraagproces bij het UWV.

Zoek & vind op horeca.nl je STAP-opleiding en start hier je voorbereiding op de STAP-budget subsidie. Door de vele handige zoekfilters en de informatie over de opleidingen kun je hier gemakkelijk een STAP-opleiding vinden die bij je past en je vervolgens aanmelden bij de opleider. Met het STAP-aanmeldingsbewijs van de opleider kun je daarna STAP-budget aanvragen bij het UWV.

Ik wil als opleider mijn opleiding laten erkennen door SVH zodat deze in aanmerking komt voor STAP. Wat moet ik doen?

Wanneer je als opleider in aanmerking wilt komen voor de STAP-regeling, neem dan contact op met SVH via Ricardo Eshuis (ricardo.eshuis+svh+nl). Per opleiding kan dan bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. De regeling gaat uit van de erkenning van opleidingen, niet van een opleider in het algemeen.

Het geheime ingrediënt dat ben jij.