Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Examens

Met het diploma SVH Gastheer/-vrouw ben je klaar voor een beginnende functie in de bediening. Het examen SVH Gastheer/-vrouw kun je alleen afleggen in combinatie met een opleiding. Vind hier een opleiding. 

Ben je een docent of opleider en wil je projectexamens afnemen? Ga dan naar de pagina Voor Opleiders.

NLQF
SVH Gastheer/-vrouw  is ingeschaald op NLQF niveau 2. Meer informatie over NLQF vind je hier

Het examen
Het examen bestaat uit een theoriegedeelte en praktijk. Je moet mastiek- en mise-en-placewerkzaamheden verrichten, een reservering aannemen, het gastenverblijf verzorgen en afrondende werkzaamheden uitvoeren.

Wat zijn de eindtermen voor Bediening?

De SVH-examens voor de bediening zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

Wat is de diplomawaarde van SVH branchediploma’s?

SVH biedt twee soorten branchediploma’s:
Branchediploma’s die, net als mbo-diploma’s, zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier en daarmee hun arbeidswaarde bewijzen. Om een mbo-diploma te kunnen halen, moet een volledige mbo-opleiding gevolgd worden, waarbij ook de algemene vakken als rekenen en taal gevolgd en getoetst moeten worden. Deze algemene vakken hoef je voor een branchediploma niet te halen: daar worden alleen de beroepsgerichte kennis en vaardigheden getoetst.

Ook zijn er branchediploma’s die zijn gebaseerd op eindtermen die op basis van onderzoek in de branche zijn opgesteld. Deze diploma’s hebben per definitie arbeidsmarktwaarde omdat zij direct gekoppeld zijn aan bestaande rollen in de branche waarvoor geen mbo-opleiding of mbo-diploma bestaat.

Bekijk hier alle informatie.

SVH Meesterschenkers, daar staan wij achter.