Deze site maakt gebruikt van cookies. Door verder te gaan ga je hiermee akkoord. Lees onze gebruikersvoorwaarden voor meer informatie.

Sluit

Examens

Het examen SVH Bedieningsassistent kun je alleen afleggen in combinatie met een opleiding. Bekijk hier het aanbod van opleidingen voor bedieningsassistent.

Docent op opleider?

Ben je een docent of opleider en wil je projectexamens afnemen? Ga dan naar de pagina Voor Opleiders.

Benieuwd hoe een examen SVH Bedieningsassistent eruit ziet? Bekijk dan onderstaande video. 

Het examen
Je moet een werkformulier invullen, een tafel voor twee gasten gereedmaken, een couvert voor twee gasten opdekken, gasten verwelkomen en placeren, bestellingen opnemen en serveren, afscheid nemen van de gasten en de tafel afruimen. Exameneisen die onder andere terugkomen in het examen zijn het poleren van glazen en bestek, een standaardcouvert indekken, bestellingen transportklaar maken en verschillende draagmethodes hanteren. Ook word je beoordeeld op het maken van een planning, hygiënisch werken en werkhouding. Je voert de opdrachten uit binnen een vooraf gestelde tijd.

NLQF

SVH Bedieningsassistent is ingeschaald op NLQF niveau 1. Meer informatie over NLQF vind je hier

Gevalideerde examens
SVH Bedieningsassistent is gevalideerd om in het mbo ingezet te worden als exameninstrument. Meer informatie over onze gevalideerde examens vind je hier

Wat zijn de eindtermen voor Bediening?

De SVH-examens voor de bediening zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier. Op basis van de eisen die de branche stelt aan een beginnend beroepsbeoefenaar, zijn de werkprocessen uit het kwalificatiedossier in nauwe samenspraak met de branche verder uitgewerkt. Op deze manier worden zowel de arbeidsmarktrelevantie van het diploma als de aansluiting tussen onderwijs en beroepspraktijk geborgd. De vertaling van de eisen vanuit de branche is verwerkt in de toelichting op het kwalificatiedossier.  

Wat is de diplomawaarde van SVH branchediploma’s?

SVH biedt twee soorten branchediploma’s:
Branchediploma’s die, net als mbo-diploma’s, zijn gebaseerd op een kwalificatiedossier en daarmee hun arbeidswaarde bewijzen. Om een mbo-diploma te kunnen halen, moet een volledige mbo-opleiding gevolgd worden, waarbij ook de algemene vakken als rekenen en taal gevolgd en getoetst moeten worden. Deze algemene vakken hoef je voor een branchediploma niet te halen: daar worden alleen de beroepsgerichte kennis en vaardigheden getoetst.

Ook zijn er branchediploma’s die zijn gebaseerd op eindtermen die op basis van onderzoek in de branche zijn opgesteld. Deze diploma’s hebben per definitie arbeidsmarktwaarde omdat zij direct gekoppeld zijn aan bestaande rollen in de branche waarvoor geen mbo-opleiding of mbo-diploma bestaat.

Bekijk hier alle informatie.

Eetbare kunstwerkjes, daar staan wij achter.