Over het examen

Wat doe je als een gast dronken of gewelddadig wordt? Of als iemand andere gasten lastigvalt, een medewerker bedreigt of als de situatie uit de hand lijkt te lopen? Bij het vak Sociale Hygiëne leer je hoe je het best in actie kunt komen. Bovendien is de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne verplicht voor bedrijven die alcohol schenken. Er moet dan altijd iemand aanwezig zijn die deze verklaring heeft. Sociale hygiëne gaat niet alleen over alcohol, maar ook over drugs, gokken, gastvrijheid, wet- en regelgeving in de horeca, het sociaalhygiënisch beleid en arbeidswetgeving.

Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne

Horecabedrijven, slijterijen en verenigingen die alcohol willen verkopen, moeten aan een aantal wettelijke eisen voldoen rondom sociale hygiëne, die zijn vastgelegd in de Drank- en Horecawet. Zo dient er altijd iemand aanwezig te zijn die in het bezit is van de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Dat kan de ondernemer of leidinggevende zijn, maar ook een medewerker. Op een horecavergunning moeten minimaal twee personen vermeld staan. Zij horen beiden in het bezit te zijn van de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Deze haal je door te slagen voor het examen Sociale Hygiëne. Voor slijters is er een apart examen waarin ook vragen gesteld worden specifiek voor de slijterijbranche. 

Als je geslaagd bent voor het examen SVH Sociale Hygiëne, ontvang je gelijktijdig met de resultaatbrief het SVH Diploma Sociale Hygiëne. Ook word je door de LEC-SVH bijgeschreven in het Register Sociale Hygiëne en ontvang je de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Er zijn een aantal diploma's die ook rechtgeven op de Verklaring kennis en inzicht sociale hygiëne. Lees meer over een bijschrijving in het Register.

Examen doen

Het examen is een theorie-examen met 40 meerkeuzevragen en duurt 40 minuten. Je bent geslaagd voor het examen als je minimaal het cijfer 6 hebt behaald. Het examen wordt afgenomen in het Nederlands, Engels, Noord-Afrikaans-Arabisch, Mandarijn-Chinees en Turks. Je kunt het examen doen via de computer, mondeling of bij een opleidingsinstituut na afloop van een cursus. Vanaf 1 april 2017 worden de computerexamens afgenomen door Mijn Sociale Hygiëne. De examens vinden dagelijks plaats op een van de 33 locaties in Nederland. Je kunt zelf de locatie, de datum, taal en de tijd van het computerexamen kiezen. Of kies voor een mondeling examen.

Wil je je goed voorbereiden op het examen?

Dan adviseren wij je om een cursusboek en aanvullend examentrainingen te bestellen of een branche-erkende cursus te volgen bij een van de opleidingsinstituten. Het boek is dan meestal inbegrepen bij de cursusprijs. Het examen wordt vaak aansluitend op de laatste cursusdag door SVH afgenomen. Het opleidingsinstituut meldt je aan voor het examen. 

Bestel het examen Sociale HygiëneZoek een cursus SVH Sociale HygiëneBekijk leermiddelen SVH Sociale Hygiëne