Wijn

Voor (horeca)professionals die hun kennis over wijn willen vergroten, over wijn willen adviseren en wijn-spijscombinaties willen maken, introduceert SVH het branche-erkende examen SVH Wijn 2. Het examen SVH Wijn 3 gaat een stap verder, voor zelfstandig werkend gastheren/-vrouwen en leidinggevenden bediening die wijn-spijs-combinaties willen maken met gerechten op de kaart van het restaurant en een selectie van huiswijnen willen samenstellen. Doel is het vergroten van de vakbekwaamheid van medewerkers in de horeca en alle branches waarin wijn-spijs van belang is. 

Bij de ontwikkeling van de eindtermen en examens zijn horecabedrijven, opleiders en SVH Wijnmeesters, SVH Meestergastheren en SVH Meesterschenkers betrokken. Voor de eindtermen van de SVH Wijnexamens heeft SVH als uitgangspunt de bestaande standaarden in de markt genomen, die zijn aangevuld met eindtermen over gastgericht werken, wijn-spijscombinaties en het adviseren van gasten. De examens sluiten inhoudelijk aan op de mbo-kwalificatiedossiers in het horecaonderwijs.

Het examen SVH Wijn 2 kost € 85,- per kandidaat en bestaat uit 6 proeftechnische vragen en 40 theorievragen. Het examen SVH Wijn 3 kost € 110,- per kandidaat en bestaat uit 48 theorievragen, waarvan de eerste acht proeftechnische vragen zijn. Wie slaagt voor het examen ontvangt het SVH Diploma. Wij hanteren voor deze examens een minimumleeftijd van 18 jaar voor de kandidaten. Onder strikte voorwaarden zijn er mogelijkheden om het examen af te laten leggen door kandidaten vanaf 16 jaar. Bij de voorbereiding op de examens kan het boek ‘Aan de slag met wijn’ worden gebruikt. Medio 2017 zijn de nieuwe leermiddelen voor Wijn 2 en Wijn 3 beschikbaar.

Examen doen?

De examens SVH Wijn 2 en 3 worden alleen afgenomen als projectexamen, dat wil zeggen dat de opleidingsinstelling een examen reserveert voor een groep kandidaten. Dit instituut boekt het examen voor een groep van tenminste 10 kandidaten. In overleg met SVH wordt de examendatum en examenlocatie bepaald.

De volgende opleider biedt op dit moment de opleiding Wijn 2 en/of 3 met aansluitend het nieuwe examen aan:

Wijntraining Online

Deze lijst wordt nog verder aangevuld.

Alleen examen SVH Wijn doen?

Wilt u als individuele examenkandidaat alleen het examen SVH Wijn doen, zonder voorafgaande opleiding? Ook dat is mogelijk via Wijntraining Online.

Voor opleiders:

Heeft u ook interesse om op uw locatie het examen SVH Wijn 2 en/of 3 aan te bieden, met of zonder bijbehorende opleiding, informeer dan naar de mogelijkheden bij onze Key Accountmanager Richard van Dijk (richard.van.dijk@svh.nl / 06 – 33 87 78 89).

Het examenstelsel SVH Wijn

De wijnexamens zijn geschikt voor iedereen die professioneel met wijn aan de slag wil. Daarom begint het examenstelsel van SVH met SVH Wijn 2, dat toereikend is om als professional met wijn te werken en daardoor arbeidsmarktwaarde in de horeca heeft. Medio 2017 is SVH Wijn 4 klaar, gericht op aankomend (gastronoom)sommeliers en professionals met enige jaren werkervaring. 

Lees hier het nieuwsbericht over de ontwikkeling van een eigen SVH Examenstelsel. Meer weten over het examen SVH Wijn 2 of SVH Wijn 3? Neem contact op met SVH voor meer informatie via info@svh.nl of 088 – 050 1500.