Keukenassistent (KAS)

Aan de slag als keukenassistent in de horeca?

Lijkt het jou leuk om als te werken in de keuken van een horecazaak, maar heb je nog niet zoveel werkervaring en/of geen geschikte opleiding hiervoor? Dan is de functie Keukenassistent misschien iets voor jou. Je voert diverse ondersteunende werkzaamheden uit. Denk aan een planning maken, ingrediënten en materialen verzamelen, eenvoudige gerechten (voor)bereiden (o.a. snij- en kooktechnieken) en je werkplek afruimen en schoonmaken. Met het branche-erkende diploma SVH Keukenassistent weten werkgevers wat ze aan je hebben!

Om dit diploma te halen, kun je bij diverse opleiders een opleiding volgen, die wordt afgesloten met het examen SVH Keukenassistent. Het is niet mogelijk om alleen het examen te doen. Informeer bij SVH naar de mogelijkheden om zo’n opleiding te volgen.

Verder leren voor kok?

Het diploma Keukenassistent op zak en nog niet uitgeleerd? Dan kun je een volgende stap zetten in je loopbaan met het examen en een opleiding voor SVH Kok.

Bent u opleider?

Biedt u opleidingen aan om mensen voor te bereiden op instroomfuncties in de horeca of bent u dat van plan? Dan is het goed om te weten dat SVH branche-erkende diploma’s en daarop afgestemde leermiddelen heeft ontwikkeld voor Keukenassistent (KAS) en Bedieningsassistent (BAS). BAS en KAS zijn bijvoorbeeld zeer geschikt voor jongeren die in het reguliere onderwijs minder goed kunnen meekomen en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

De diploma’s BAS en KAS zijn tot stand gekomen in nauw overleg met bedrijfsleven en onderwijs, en zijn erkend door koepelorganisaties, gildes en alle andere belangrijke branchepartijen. SBB heeft deze diploma’s ook op de website Boris praktijkloket gezet. Bovendien voldoen de examens van SVH aan de eisen van de Stichting Examenkamer. Dit is een onafhankelijke instelling voor beroepskwalificerende en/of functiegerichte examens, die erop toeziet dat er wordt gewerkt volgens de geldende kwaliteitsnormen. Met dit branche-erkende diploma kan de positie van deze groep op de arbeidsmarkt dus sterk verbeterd worden.

Dit examen kan alleen worden geboekt als projectexamen, dat wil zeggen dat de opleidingsinstelling het examen reserveert voor de kandidaten. Lees meer over onze projectexamens.

Over het examen

Het examen KAS is een praktijkexamen waarin theorie-onderdelen zijn geïntegreerd. Het is gebaseerd op het beroepsgerichte gedeelte van het kwalificatiedossier Entree Assistent dienstverlening en zorg. Het generieke deel van het kwalificatiedossier, waaronder taal, rekenen en loopbaan en burgerschap, wordt niet geëxamineerd met het examen SVH Bedieningsassistent.

Tijdens het examen wordt de kandidaat geëxamineerd op de competenties en vaktechnieken die betrekking hebben op de werkzaamheden van een keukenassistent. Hij moet een werkformulier invullen, de juiste ingrediënten en materialen verzamelen, gerechten bereiden en zijn werkplek afruimen en schoonmaken. Exameneisen die onder andere terugkomen in het examen zijn verschillende snij- en kooktechnieken, en het herkennen van ingrediënten en materialen. Daarnaast wordt de kandidaat ook beoordeeld op het maken van een planning, hygiënisch werken en werkhouding. De kandidaat voert de opdrachten uit binnen een vooraf gestelde tijd. Meer informatie vindt u in de Toelichting diploma-inhoud Keukenassistent'.

Leermiddelen

SVH heeft ook leermiddelen ontwikkeld die zijn afgestemd op het examen SVH Keukenassistent. Meer weten over het cursusboek en de leerlijn?

Neem contact met mij op   Bekijk leermiddelen SVH Keukenassistent   Naar Basenkas.nl