Zelfstandig werkend kok

Het examen SVH Zelfstandig werkend kok is de volgende stap na het examen SVH Kok, voor koks die zich verder willen ontwikkelen in het vak. Het examen SVH Zelfstandig werkend kok leidt tot een branchediploma, waarmee koks hun vakbekwaamheid en arbeidsmarktwaarde kunnen verhogen.

Het examen is gebaseerd op de eisen die SVH heeft opgetekend in de branche. Eenvoudig gezegd dekt een branchediploma minimaal de eisen van de beroepsspecifieke onderdelen van de mbo-kwalificatiedossiers aangevuld met eisen vanuit de branche. De examens voor de branchediploma’s zijn niet bedoeld voor examinering onder mbo-crebo’s. Meer informatie vindt u in de 'Toelichting diploma-inhoud SVH Zelfstandig werkend kok'.

Het diploma Zelfstandig werkend kok is tot stand gekomen in nauw overleg met bedrijfsleven en onderwijs, en is erkend door koepelorganisaties, gildes en alle andere belangrijke branchepartijen. De branchediploma’s van SVH zijn er specifiek op gericht om de performance van medewerkers op de werkvloer te verbeteren. De examens zijn gericht op werkenden, studenten in het contractonderwijs, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (variërend van UWV-traject tot penitentiaire inrichting) en op iedereen die zich in de horeca wil bekwamen en niet onder de leerplicht valt.

Het verschil ten opzichte van het examen SVH Kok is dat er bij het examen SVH Zelfstandig werkend kok meer zelfstandigheid wordt gevraagd, maar ook meer creativiteit, coachende en begeleidende taken en taken gericht op keukenmanagement.

Examen doen?

Om het examen SVH Zelfstandig werkend kok af te leggen is de kandidaat in het bezit van een aantoonbaar afgeronde opleiding SVH Kok, mbo Kok niveau 2 of een diploma van vergelijkbare waarde. Het examen SVH Zelfstandig werkend kok wordt alleen afgenomen als projectexamen, dat wil zeggen dat de opleidingsinstelling het examen reserveert voor de kandidaat. In overleg met SVH wordt de examendatum en examenlocatie bepaald.

De volgende opleiders bieden de opleiding Zelfstandig werkend kok met aansluitend het nieuwe examen SVH Zelfstandig werkend kok aan: 

De Rooi Pannen

Kookpodium Beek

ROC Midden-Nederland

Summa College


Alleen examen SVH Zelfstandig werkend kok doen?

Wilt u als individuele examenkandidaat alleen het examen SVH Zelfstandig werkend kok doen, zonder voorafgaande opleiding? De volgende opleiders bieden hiervoor de mogelijkheid:

ROC Midden Nederland

U doet examen in een professionele kookstudio in Utrecht of Nieuwegein, onder begeleiding van een deskundig en bevlogen docent. Benodigde materialen en ingrediënten voor het examen zijn inbegrepen. Een koksbuis c.q. schort, passend schoeisel en messenset dient u zelf mee te nemen. De prijs bedraagt € 605,- (vrijgesteld van BTW). Wilt u meer weten over het examen en de examendata? Neem dan contact op met Yvonne de Grunt, y.degrunt@rocmn.nl.

Summa College Eindhoven, school Horeca

U doet examen in een professionele keuken in Eindhoven, onder begeleiding van een docent/instructeur van Summa College Eindhoven, school Horeca. De beoordeling valt onder de verantwoordelijkheid van SVH. De prijs bedraagt € 605,- (vrijgesteld van BTW). Benodigde materialen en ingrediënten voor het examen zijn inbegrepen. Wilt u meer weten over het examen en de examendata? Neem dan contact op met Christ Bullens, c.bullens@summacollege.nl.

Deze lijst wordt nog verder aangevuld.


Voor opleiders:

Heeft u ook interesse om in uw keuken/kookstudio het examen SVH Zelfstandig werkend kok af te laten nemen, met of zonder bijbehorende opleiding, informeer dan naar de mogelijkheden bij onze Key Accountmanager Richard van Dijk (richard.van.dijk@svh.nl / 06 – 33 87 78 89).

Leermiddelen

Bij alle examens ontwikkelt SVH leermiddelen waarmee u zich kunt voorbereiden op het examen. 

Nog vragen over dit examen?

Neem dan contact op met SVH via info@svh.nl of 088 – 050 1500.