Horeca-assistent

LET OP: dit examen wordt nog afgenomen tot eind 2016. Daarna komen de examens Bedieningsassistent (BAS) en Keukenassistent (KAS) ervoor in de plaats.

Een horeca-assistent is werkzaam in drankenverstrekkende bedrijven, zoals cafés. Maar ook in niet-luxe maaltijdverstrekkende bedrijven zoals eenvoudige restaurants, eetcafés en fastservicebedrijven, zowel in de horeca als in de recreatie. Een horeca-assistent verricht taken grotendeels zelfstandig, maar wel onder leiding. Tijdens het examen Horeca-assistent krijgt u te maken met werkzaamheden in de keuken en in het restaurant.

De praktijkopdrachten bestaan onder andere uit voorbereidende werkzaamheden, bijvoorbeeld het bedrijfsklaar maken van bedrijfsruimtes, afsluitende werkzaamheden, bijvoorbeeld schoonmaken en eenvoudige productievaardigheden, bijvoorbeeld het snijden van producten.

Het examen is een praktijkexamen en duurt ongeveer een halve dag. Examinatoren geven u een aantal opdrachten die u moet uitvoeren. Gedurende of na het examen zullen zij u een aantal vragen stellen. Ze zullen vooral vragen waarom u op een bepaalde manier heeft gewerkt of juist waarom u het niet op een andere manier heeft gedaan.

Let op! Het wil niet zeggen dat u een bepaald onderdeel verkeerd heeft uitgevoerd als u hierover een vraag krijgt. De examinatoren willen alleen van u horen of u begrijpt wat u aan het doen bent.

Het examen Horeca-assistent wordt alleen aangeboden als projectexamen. Dit betekent dat u zich voor dit examen alleen via een opleidingsinstituut of school kunt inschrijven.